Brez pirhov ni velike noči

Kako si pomagamo, da jajca pri kuhanju ne popokajo?

Kako jajca pripraviti, kako skuhati, da v posodi s čebulo ali z barvo ne bodo počila?!

Velikonočne pirhe krasimo na vse načine. Nekateri so pravo umetniško delo; zelo slovijo belokranjske pisanice. Na Slovenskem veliko družin pripravlja pirhe s čebulo: na surovo jajce pritrdijo svežo rožico ali lističe, prevežejo s kosom stare najlonske nogavice, trdo zavežejo in dajo kuhat v vodo z obilo čebulnih listov. Voda in čebulni listi morajo povsem prekriti jajca. Pirhi so na koncu lepo rdeče rjavi, kjer pa je pritrjen cvet ali list, potem ko odstranimo nogavico, ostane želena svetla oblika cveta, vejice in podobnega. Nekaj jajc še obarvamo rdeče, zeleno, rumeno, modro in podobno, pa imamo lepo pisan velikonočni pehar s pirhi.

Vendar, problem so jajca.

Izkušene gospodinje priporočajo, da jajca najprej preizkusimo tako, da jih namočimo v hladni vodi vsaj za nekaj ur. Takrat se namreč šele pokaže, ali so jajca res cela, ali so že počena. Izberemo pač le jajca, ki so se izkazala, da so res cela. Tudi ni dobro, da damo kuhat jajca, ki smo jih vzeli naravnost iz hladilnika. Naj vsaj nekaj ur stojijo na sobni temperaturi, najbolje pa kar čez noč.

Jajca za pirhe damo kuhat vedno v mrzlo vodo – pazimo, da jih mehko položimo v vodo (!) in jo potem počasi segrevamo. Tudi čisto počasi, na malem ognju, naj vrejo: 8 do 10 minut, da bodo trdo kuhana, 5 minut potrebujejo za mehko kuhanje.

Ko kuhana bela jajca, ki jih nameravamo obarvati z barvo, še vroča spuščamo v lonček z barvo, storimo to z žlico, da jajce varno pristane v barvi. Tudi obračajmo ga nežno. Obarvane odlagamo na mehko postlan kuhinjski papir, osušimo in hitro premažemo s koščkom slanine. Včasih je veljalo, da so rjave lupine jajc močnejše od belih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 13. julij 2015 / 12:15

Prodali so me

Marijina zgodba je skoraj na las podobna zgodbi Darka, dedovega nečaka, obe pa sta se odvijali v letih tik pred drugo svetovno vojno. Tako Marijina mama kot tudi Darkova sta svoje otroke (koliko, n...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Dobrodelnost v Strahinju

Strahinj - Dijaki in profesorji Srednje šole Biotehniškega centra Naklo so konec novembra pripravili dobrodelni večer, ki so ga poimenovali Z obrazi in s srci. Svoje vrstnike, st...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Mešetar

Oktobra se je cena mleka še malo zvišala Po podatkih tržno informacijskega sistema, ki deluje pri Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, je oktobra povprečna...

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Labirint življenja

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Začinimo zimo

Zakaj si ne bi hladnih zimskih dni popestrili z uporabo nekaterih začimb in zelišč, ki pogrejejo in poživijo naše telo in dušo. V času praznikov, ko načeloma zaužijemo več jedače in pijače, poskrbijo...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Zahtevajo še večjo natančnost

Evropska komisija zahteva od Slovenije še večjo natančnost pri plačilih na površino. Kmetje bodo v drugi polovici januarja prejeli izpiske posodobljenih Gerkov.