Rosvita Pesek drevi v Cerkljah

Cerklje - Danes, 21. decembra, ob 19. uri bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah večer z dr. Rosvito Pesek, sicer televizijsko novinarko in urednico, ki bo v tednu proslavljanja dvajsetletnice slovenskega plebiscita predstavila svojo knjigo. Ta nosi naslov Osamosvojitev Slovenije »Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«. Izšla je pri založbi Nova revija in prikazuje najpomembnejše postavke v nastajanju samostojne slovenske države od demokratičnih procesov iz osemdesetih let. Glavnino vsebine predstavlja čas od pomladi 1990, ko se je konstituirala nova skupščinska in izvršna oblast, do konca leta 1991, ko je Republika Slovenija dobila prva pomembnejša mednarodna priznanja. Monografija Osamosvojitev Slovenije »Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« je vsebinsko dopolnjena, dokumentacijsko in fotografsko obogatena doktorska disertacija, ki jo je avtorica zagovarjala junija 2006 na Filozofski fakulteti pri mentorju dr. Božu Repetu z naslovom Politični subjekti in osamosvojitev Slovenije 1989-1992.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 3. julij 2017 / 08:21

Okusne palačinke na Šenturški Gori

Šenturška Gora – Na Šenturški Gori je minulo nedeljo, na dan državnosti, dišalo po palačinkah.  Prireditev Palačinkijada na Šenturški Gori je potekala že sedmič zapored, a je bila zaradi slabega vr...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 21. december 2010 / 07:00

Anketa: Enotni kot nikoli prej in potem

Dvajset let je, odkar smo se na plebiscitu izrekli za svojo lastno državo. Kako danes na to gledajo državljani, so se naša takratna pričakovanja izpolnila?

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Ekstremna kuhinja nenavadnih kombinacij

Včasih so jo poimenovali kar 'hudičeva', potem pa so gostje sem in tja malce čudno pogledali, češ saj vendar prihaja novo leto, december je bolj prazničen, čemu torej tako ime. Pa jim je ekipa zn...

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Muškatna juha z ingverjem in kapesanto

Juha, primerna za zimske dni, pravi kuharski mojster Tomaž Polenec.

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Harmonija barv in okusa

Kranjski Brioni. Restavracija, bistro, kavarna in lounge bar.

Nasveti / torek, 21. december 2010 / 07:00

Jaslice

Nisem prepričan, ali je božič največji cerkveni praznik, sem pa toliko bolj, da je najlepši. Verjetno, ker je decembra, ki ga imamo za tako lep mesec in ker se je usedel čisto na koncu leta, ko že vsi...