Muškatna juha z ingverjem in kapesanto
Juha, primerna za zimske dni, pravi kuharski mojster Tomaž Polenec.
Sestavine:
4 kapesante,
10 dag masla,
1 kg muškatne buče, olupljene in zrezane na koščke,
1 sesekljana čebula,
1 l zelenjavne osnove ali vode,
5 dag olupljenega ingverja,
2 lovorova lista,
1,5 dl suhega vermuta ali belega vina,
ščep cimeta,
sol in bel poper iz mlinčka,
sok polovice limete ali limone
Priprava:
Čebulo na polovici masla prepražimo. Dodamo nariban ingver, cimet, lovor in bučo. Pražimo dalje in dodamo vermut ali vino, počakamo, da izpari, vse skupaj zalijemo z zelenjavno osnovo ali vodo in kuhamo do mehkega. Nato vsebino pretlačimo, solimo in popramo po okusu, ter na koncu umešamo še preostalo maslo, limetin ali limonin sok. Postrežemo tako, da na sredo krožnika položimo popečeno kapesanto, dolijemo juho, ki pa smo jo prej rahlo spenili s paličnim mešalnikom. Namesto kapesante lahko uporabimo tudi popečene rakce ali pa sesekljane, kuhane kostanje. Recept je za štiri osebe.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
					
                    
                    