Žlahten in bogat okus (Foto: Matej Slabe)

Muškatna juha z ingverjem in kapesanto

Juha, primerna za zimske dni, pravi kuharski mojster Tomaž Polenec.

Sestavine:

4 kapesante,

10 dag masla,

1 kg muškatne buče, olupljene in zrezane na koščke,

1 sesekljana čebula,

1 l zelenjavne osnove ali vode,

5 dag olupljenega ingverja,

2 lovorova lista,

1,5 dl suhega vermuta ali belega vina,

ščep cimeta,

sol in bel poper iz mlinčka,

sok polovice limete ali limone

 

Priprava:

Čebulo na polovici masla prepražimo. Dodamo nariban ingver, cimet, lovor in bučo. Pražimo dalje in dodamo vermut ali vino, počakamo, da izpari, vse skupaj zalijemo z zelenjavno osnovo ali vodo in kuhamo do mehkega. Nato vsebino pretlačimo, solimo in popramo po okusu, ter na koncu umešamo še preostalo maslo, limetin ali limonin sok. Postrežemo tako, da na sredo krožnika položimo popečeno kapesanto, dolijemo juho, ki pa smo jo prej rahlo spenili s paličnim mešalnikom. Namesto kapesante lahko uporabimo tudi popečene rakce ali pa sesekljane, kuhane kostanje. Recept je za štiri osebe.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 13. november 2008 / 07:00

Še zadnje akontacije za prizadete v neurju

Kranj - Evropska komisija je Sloveniji že pred časom odobrila, da kmetijskim gospodarstvom, ki so v letošnjih poletnih neurjih utrpela največ škode in izpada dohodka, izplača pre...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 21. december 2010 / 07:00

Anketa: Enotni kot nikoli prej in potem

Dvajset let je, odkar smo se na plebiscitu izrekli za svojo lastno državo. Kako danes na to gledajo državljani, so se naša takratna pričakovanja izpolnila?

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Ekstremna kuhinja nenavadnih kombinacij

Včasih so jo poimenovali kar 'hudičeva', potem pa so gostje sem in tja malce čudno pogledali, češ saj vendar prihaja novo leto, december je bolj prazničen, čemu torej tako ime. Pa jim je ekipa zn...

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Muškatna juha z ingverjem in kapesanto

Juha, primerna za zimske dni, pravi kuharski mojster Tomaž Polenec.

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Harmonija barv in okusa

Kranjski Brioni. Restavracija, bistro, kavarna in lounge bar.

Nasveti / torek, 21. december 2010 / 07:00

Jaslice

Nisem prepričan, ali je božič največji cerkveni praznik, sem pa toliko bolj, da je najlepši. Verjetno, ker je decembra, ki ga imamo za tako lep mesec in ker se je usedel čisto na koncu leta, ko že vsi...