Kuharski mojster in solastnik Restavracije Brioni Tomaž Polenec (Foto: Matej Slabe)

Harmonija barv in okusa

Kranjski Brioni. Restavracija, bistro, kavarna in lounge bar.

Med avtobusno postajo in starim mestnim jedrom v Kranju najdemo Restavracijo Brioni. Sestavljajo jo že omenjena restavracija s kulinariko višjega tipa - temu je prilagojen tudi njen ambient; bistro, kjer vam postrežejo z vsakodnevno hrano; priljubljena kavarna, saj slovijo po lastnih okusnih tortah, pečejo pa tudi pecivo, kruh, delajo svoj sladoled in potem je tu še lounge bar v kleti, prostor, ki ga lahko najamete, je pa namenjen zaključenim družbam, posebnim eventom, praznovanjem - sploh v decembrskem času je zelo primeren za božične in novoletne zabave. Ima okoli 35 sedišč, z lahkoto ga spremenite v plesišče, DJ pa poskrbi za prijetno glasbeno vzdušje. Poleti pri njih obratuje še terasa.

 

Dobra kulinarika je vedno sezonska in tega se na Brionih v svoji šestletni tradiciji obstoja držijo. Hrano pripravljajo sproti, nagibajo pa se tudi k temu, da gostje od mize odidejo s pravšnjim občutkom sitosti. V bistroju vedno lahko izbirate med dvema dnevnima kosiloma, podobno tudi v restavraciji, le da sta tu menija naprednejša, degustacijski pa je vezan na sezono, se spreminja in ima tudi temu primerno ceno. V zadnjem letu so Brioni postali popularni tudi po slastnih sendvičih - s piščancem, z zelenjavo, z govedino, s tuno … Vina na bogati vinski karti so blizu šefu Tomažu Polencu, ki skrbi za stik klasičnosti z modernim, prelivanje barv ter okusov na krožnikih. Naj bo to torta ali juha iz muškatne buče z ingverjem, začinjena z malo cimeta in kapesanto, kar vse skupaj tvori žlahten in bogat okus, tako da je ravno pravšnja za uverturo v silvestrski večer. Nadaljujete lahko z govejim filejem kot najboljšim delom mesa, ki je primeren za silvestrovo, naravnan zimsko, idealen po mrzlem sprehodu, z dodanim porom, šalotko, naravno bogato omako in rezino large patanegre. In ker brez sladkega pri Tomažu ne gre, predlaga nekaj slastnega, vendar lahkotnega, vseeno s precej bogatim okusom: torto Pavlovo. Narejena je brez moke, iz meringa testa, ki je tako rahlo, da se kar topi v ustih. Za krasen barvni kontrast poskrbi dodan jogurtov muss z vanilijo, prelit z mangovim pirejem in pasijonko. Enostavno, atraktivno in okusno. Preverite sami. Gre za sveže ideje z njihovega restavracijskega decembrskega menija.

 

Mala kranjska michelinka

V letošnjem februarju je kranjska Restavracija Brioni od francoskega združenja mladih gostincev JR d'E (Jeunes Restaurateurs d'Europe) prejela visoko priznanje in članstvo v vrstah te prestižne organizacije, ki danes vključuje okrog tristo najboljših mladih gostincev iz vse Evrope. S sloganom 'Talent et Passion' (talent in strast) organizacija podpira in navdihuje mlade gostince v iskanju izvirnosti in predvsem kvalitete na področju gostinstva. Do leta 2010 je bilo v združenje sprejetih le pet slovenskih gostincev: Hiša Franko, Restavracija Zemono, Gostilna Apolonia, Gostilna Danilo in Gostilna Debeluh. Kriteriji za vstop v združenje so zahtevni in strogi, saj poznavalci štejejo priznanje tudi kot malo Michelinovo zvezdico, tako da za kranjsko restavracijo pomeni sprejem v članstvo JR d'E visoko priznanje in izjemno čast.

 

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 21. december 2007 / 07:00

Certifikati za poklicno usposobljenost

Kranj - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v sredo pripravila slovesnost, na kateri je predsednik zbornice Peter Vrisk podelil certifikate o nacionalnih poklicnih k...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 21. december 2015 / 23:18

Spremembe pri ukrepu Dobrobit živali

Kranj – Pri ukrepu Dobrobit živali, ki so ga nekateri rejci prašičev v okviru programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020 izvajali že lani in letos, bodo prihodnje leto nekatere spremembe. Kot...

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. december 2015 / 23:17

Z gozdnimi drevesci v praznike

Lastniki gozdov lahko brezplačno pridobijo največ 25 nalepk, za vsako nadaljnjo morajo plačati 27 centov.

Kronika / ponedeljek, 21. december 2015 / 23:14

Potrdili identiteto strmoglavljenega pilota

Mengeš – Ljubljanski kriminalisti so v okviru preiskave letalske nesreče, ki se je 3. decembra pripetila v pristavi pri Mengšu, tudi uradno potrdili, da je v nesreči umrl 62-letni državljan Avstrij...

Bled / ponedeljek, 21. december 2015 / 23:07

Gozdovi v Triglavskem narodnem parku

Bled – Zavod za gozdove Slovenije, Triglavski narodni park in Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani so izdali knjigo Gozdovi v Triglavskem narodnem parku; ekologija in upravljanje, v kateri so...

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 21. december 2015 / 23:06

Inšpektorji in redarji pogosteje v Cerkljah

Cerklje – Cerkljanski občinski svetniki so v sredo na redni seji po skrajšanem postopku potrdili spremembe odloka o ustanovitvi Medobčinskega inšpektorata Kranj, ki med drugim uveljavljajo tudi spr...