Kuharski mojster in solastnik Restavracije Brioni Tomaž Polenec (Foto: Matej Slabe)

Harmonija barv in okusa

Kranjski Brioni. Restavracija, bistro, kavarna in lounge bar.

Med avtobusno postajo in starim mestnim jedrom v Kranju najdemo Restavracijo Brioni. Sestavljajo jo že omenjena restavracija s kulinariko višjega tipa - temu je prilagojen tudi njen ambient; bistro, kjer vam postrežejo z vsakodnevno hrano; priljubljena kavarna, saj slovijo po lastnih okusnih tortah, pečejo pa tudi pecivo, kruh, delajo svoj sladoled in potem je tu še lounge bar v kleti, prostor, ki ga lahko najamete, je pa namenjen zaključenim družbam, posebnim eventom, praznovanjem - sploh v decembrskem času je zelo primeren za božične in novoletne zabave. Ima okoli 35 sedišč, z lahkoto ga spremenite v plesišče, DJ pa poskrbi za prijetno glasbeno vzdušje. Poleti pri njih obratuje še terasa.

 

Dobra kulinarika je vedno sezonska in tega se na Brionih v svoji šestletni tradiciji obstoja držijo. Hrano pripravljajo sproti, nagibajo pa se tudi k temu, da gostje od mize odidejo s pravšnjim občutkom sitosti. V bistroju vedno lahko izbirate med dvema dnevnima kosiloma, podobno tudi v restavraciji, le da sta tu menija naprednejša, degustacijski pa je vezan na sezono, se spreminja in ima tudi temu primerno ceno. V zadnjem letu so Brioni postali popularni tudi po slastnih sendvičih - s piščancem, z zelenjavo, z govedino, s tuno … Vina na bogati vinski karti so blizu šefu Tomažu Polencu, ki skrbi za stik klasičnosti z modernim, prelivanje barv ter okusov na krožnikih. Naj bo to torta ali juha iz muškatne buče z ingverjem, začinjena z malo cimeta in kapesanto, kar vse skupaj tvori žlahten in bogat okus, tako da je ravno pravšnja za uverturo v silvestrski večer. Nadaljujete lahko z govejim filejem kot najboljšim delom mesa, ki je primeren za silvestrovo, naravnan zimsko, idealen po mrzlem sprehodu, z dodanim porom, šalotko, naravno bogato omako in rezino large patanegre. In ker brez sladkega pri Tomažu ne gre, predlaga nekaj slastnega, vendar lahkotnega, vseeno s precej bogatim okusom: torto Pavlovo. Narejena je brez moke, iz meringa testa, ki je tako rahlo, da se kar topi v ustih. Za krasen barvni kontrast poskrbi dodan jogurtov muss z vanilijo, prelit z mangovim pirejem in pasijonko. Enostavno, atraktivno in okusno. Preverite sami. Gre za sveže ideje z njihovega restavracijskega decembrskega menija.

 

Mala kranjska michelinka

V letošnjem februarju je kranjska Restavracija Brioni od francoskega združenja mladih gostincev JR d'E (Jeunes Restaurateurs d'Europe) prejela visoko priznanje in članstvo v vrstah te prestižne organizacije, ki danes vključuje okrog tristo najboljših mladih gostincev iz vse Evrope. S sloganom 'Talent et Passion' (talent in strast) organizacija podpira in navdihuje mlade gostince v iskanju izvirnosti in predvsem kvalitete na področju gostinstva. Do leta 2010 je bilo v združenje sprejetih le pet slovenskih gostincev: Hiša Franko, Restavracija Zemono, Gostilna Apolonia, Gostilna Danilo in Gostilna Debeluh. Kriteriji za vstop v združenje so zahtevni in strogi, saj poznavalci štejejo priznanje tudi kot malo Michelinovo zvezdico, tako da za kranjsko restavracijo pomeni sprejem v članstvo JR d'E visoko priznanje in izjemno čast.

 

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 17. avgust 2009 / 07:00

Zamolčana dejstva o ALC

Glede na to, da si direktor JGZ g. Škofic jemlje pravico kot občinski uslužbenec skoraj v vsakih DN poučevati občane o Indiji Koromandiji, ki nam jo letališče prinaša, je nujno odgovoriti na njegova "...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / torek, 12. april 2022 / 16:38

Bazenski kompleks do nadaljnjega zaprt

Gozd - Martuljek – Iz hotela Špik v Gozdu - Martuljku so obvestili, da je njihov bazenski kompleks zaradi četrtkovega požara v bazenski strojnici do nadaljnjega zaprt. Gostom se opravičujejo in pro...

Nasveti / torek, 12. april 2022 / 16:37

Tanja odgovarja

Sem v zgodnjih tridesetih letih in sem v službi, ki je ne maram. Rad bi kaj spremenil, pa ne vem, kako. Fakultete nisem dokončal, saj sem hitro dobil službo. Ali bom v kratkem zamenjal slu...

GG Plus / torek, 12. april 2022 / 16:32

Ukrajina, razpeta med Vzhodom in Zahodom

Ta kratki in dragoceni prikaz ukrajinske zgodovine je posebej za ta Snovanja napisal doktor Jurij Kurillo, zdravnik v pokoju. Njegov oče se je po prvi svetovni vojni kot emigrant pred boljševiki zatek...

Razvedrilo / torek, 12. april 2022 / 15:03

Čupakabrin beli zajec

Priljubljena žonglerska skupina Čupakabra, ki ustvarja na področju cirkusa in je zlasti znana po ognjenih predstavah, je minuli konec tedna zabavala najmlajše – pa tudi starejše, saj jih je vedno z...

Kronika / torek, 12. april 2022 / 15:01

Grozila javni uslužbenki

Jesenice, Tržič – Jeseniški policisti so v petek obravnavali prijavo o ženski, ki je z nožem v javnem objektu grozila javni uslužbenki. Žensko so obvladali s strokovnim prijemom, kasneje pa jo je p...