Kuharski mojster in solastnik Restavracije Brioni Tomaž Polenec (Foto: Matej Slabe)

Harmonija barv in okusa

Kranjski Brioni. Restavracija, bistro, kavarna in lounge bar.

Med avtobusno postajo in starim mestnim jedrom v Kranju najdemo Restavracijo Brioni. Sestavljajo jo že omenjena restavracija s kulinariko višjega tipa - temu je prilagojen tudi njen ambient; bistro, kjer vam postrežejo z vsakodnevno hrano; priljubljena kavarna, saj slovijo po lastnih okusnih tortah, pečejo pa tudi pecivo, kruh, delajo svoj sladoled in potem je tu še lounge bar v kleti, prostor, ki ga lahko najamete, je pa namenjen zaključenim družbam, posebnim eventom, praznovanjem - sploh v decembrskem času je zelo primeren za božične in novoletne zabave. Ima okoli 35 sedišč, z lahkoto ga spremenite v plesišče, DJ pa poskrbi za prijetno glasbeno vzdušje. Poleti pri njih obratuje še terasa.

 

Dobra kulinarika je vedno sezonska in tega se na Brionih v svoji šestletni tradiciji obstoja držijo. Hrano pripravljajo sproti, nagibajo pa se tudi k temu, da gostje od mize odidejo s pravšnjim občutkom sitosti. V bistroju vedno lahko izbirate med dvema dnevnima kosiloma, podobno tudi v restavraciji, le da sta tu menija naprednejša, degustacijski pa je vezan na sezono, se spreminja in ima tudi temu primerno ceno. V zadnjem letu so Brioni postali popularni tudi po slastnih sendvičih - s piščancem, z zelenjavo, z govedino, s tuno … Vina na bogati vinski karti so blizu šefu Tomažu Polencu, ki skrbi za stik klasičnosti z modernim, prelivanje barv ter okusov na krožnikih. Naj bo to torta ali juha iz muškatne buče z ingverjem, začinjena z malo cimeta in kapesanto, kar vse skupaj tvori žlahten in bogat okus, tako da je ravno pravšnja za uverturo v silvestrski večer. Nadaljujete lahko z govejim filejem kot najboljšim delom mesa, ki je primeren za silvestrovo, naravnan zimsko, idealen po mrzlem sprehodu, z dodanim porom, šalotko, naravno bogato omako in rezino large patanegre. In ker brez sladkega pri Tomažu ne gre, predlaga nekaj slastnega, vendar lahkotnega, vseeno s precej bogatim okusom: torto Pavlovo. Narejena je brez moke, iz meringa testa, ki je tako rahlo, da se kar topi v ustih. Za krasen barvni kontrast poskrbi dodan jogurtov muss z vanilijo, prelit z mangovim pirejem in pasijonko. Enostavno, atraktivno in okusno. Preverite sami. Gre za sveže ideje z njihovega restavracijskega decembrskega menija.

 

Mala kranjska michelinka

V letošnjem februarju je kranjska Restavracija Brioni od francoskega združenja mladih gostincev JR d'E (Jeunes Restaurateurs d'Europe) prejela visoko priznanje in članstvo v vrstah te prestižne organizacije, ki danes vključuje okrog tristo najboljših mladih gostincev iz vse Evrope. S sloganom 'Talent et Passion' (talent in strast) organizacija podpira in navdihuje mlade gostince v iskanju izvirnosti in predvsem kvalitete na področju gostinstva. Do leta 2010 je bilo v združenje sprejetih le pet slovenskih gostincev: Hiša Franko, Restavracija Zemono, Gostilna Apolonia, Gostilna Danilo in Gostilna Debeluh. Kriteriji za vstop v združenje so zahtevni in strogi, saj poznavalci štejejo priznanje tudi kot malo Michelinovo zvezdico, tako da za kranjsko restavracijo pomeni sprejem v članstvo JR d'E visoko priznanje in izjemno čast.

 

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:08

Pokazal jezik

Praviš, da je nevljudno kazati jezik? A to je pa vljudno, da takole buljiš vame in me celo slikaš? Kaj še nikoli nisi videl poraščenega bitja z velikimi rogovi? No, potem se me pa le naglej!

Objavljeno na isti dan


Bled / sobota, 6. januar 2018 / 21:49

Predstavili bodo turistično strategijo

Bled – Na Bledu so izdelali Strategijo blejskega turizma 2018–2025. Delovni predlog bodo javno predstavili v četrtek, 11. januarja, ob 11. uri v Festivalni dvorani na Bledu.

Slovenija / sobota, 6. januar 2018 / 21:48

Predlog za državno priznanje Noču

Ljubljana – Državni svetnik in župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan je predlagal, da se predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču podeli državno priznanje. Aktualni uspeh čebelarje...

Radovljica / sobota, 6. januar 2018 / 21:48

Vrtec bodo prenovili, a potrebujejo več prostora

Radovljiški vrtec bodo letos temeljito energetsko prenovili, v prihodnjih letih pa bo glede na naraščajoče število otrok občina morala razmišljati o novogradnji.

Zanimivosti / sobota, 6. januar 2018 / 21:43

Praznično leto

Kar priznajmo si, da smo v koledarju za leto 2018 najprej preverili, na katere dni v tednu »padejo« državni prazniki, predvsem pa dela prosti dnevi. In si, tako kot vsako leto, poskusili i...

Gospodarstvo / sobota, 6. januar 2018 / 18:22

Velika škoda tudi v državnih gozdovih

Kranj – Močan veter, ki je pihal 11. in 12. decembra, je povzročil veliko škodo tudi v državnih gozdovih. Po prvi oceni je vetrolom poškodoval 830 tisoč kubičnih metrov drevja, največ na območju Ko...