Kuharski mojster in solastnik Restavracije Brioni Tomaž Polenec (Foto: Matej Slabe)

Harmonija barv in okusa

Kranjski Brioni. Restavracija, bistro, kavarna in lounge bar.

Med avtobusno postajo in starim mestnim jedrom v Kranju najdemo Restavracijo Brioni. Sestavljajo jo že omenjena restavracija s kulinariko višjega tipa - temu je prilagojen tudi njen ambient; bistro, kjer vam postrežejo z vsakodnevno hrano; priljubljena kavarna, saj slovijo po lastnih okusnih tortah, pečejo pa tudi pecivo, kruh, delajo svoj sladoled in potem je tu še lounge bar v kleti, prostor, ki ga lahko najamete, je pa namenjen zaključenim družbam, posebnim eventom, praznovanjem - sploh v decembrskem času je zelo primeren za božične in novoletne zabave. Ima okoli 35 sedišč, z lahkoto ga spremenite v plesišče, DJ pa poskrbi za prijetno glasbeno vzdušje. Poleti pri njih obratuje še terasa.

 

Dobra kulinarika je vedno sezonska in tega se na Brionih v svoji šestletni tradiciji obstoja držijo. Hrano pripravljajo sproti, nagibajo pa se tudi k temu, da gostje od mize odidejo s pravšnjim občutkom sitosti. V bistroju vedno lahko izbirate med dvema dnevnima kosiloma, podobno tudi v restavraciji, le da sta tu menija naprednejša, degustacijski pa je vezan na sezono, se spreminja in ima tudi temu primerno ceno. V zadnjem letu so Brioni postali popularni tudi po slastnih sendvičih - s piščancem, z zelenjavo, z govedino, s tuno … Vina na bogati vinski karti so blizu šefu Tomažu Polencu, ki skrbi za stik klasičnosti z modernim, prelivanje barv ter okusov na krožnikih. Naj bo to torta ali juha iz muškatne buče z ingverjem, začinjena z malo cimeta in kapesanto, kar vse skupaj tvori žlahten in bogat okus, tako da je ravno pravšnja za uverturo v silvestrski večer. Nadaljujete lahko z govejim filejem kot najboljšim delom mesa, ki je primeren za silvestrovo, naravnan zimsko, idealen po mrzlem sprehodu, z dodanim porom, šalotko, naravno bogato omako in rezino large patanegre. In ker brez sladkega pri Tomažu ne gre, predlaga nekaj slastnega, vendar lahkotnega, vseeno s precej bogatim okusom: torto Pavlovo. Narejena je brez moke, iz meringa testa, ki je tako rahlo, da se kar topi v ustih. Za krasen barvni kontrast poskrbi dodan jogurtov muss z vanilijo, prelit z mangovim pirejem in pasijonko. Enostavno, atraktivno in okusno. Preverite sami. Gre za sveže ideje z njihovega restavracijskega decembrskega menija.

 

Mala kranjska michelinka

V letošnjem februarju je kranjska Restavracija Brioni od francoskega združenja mladih gostincev JR d'E (Jeunes Restaurateurs d'Europe) prejela visoko priznanje in članstvo v vrstah te prestižne organizacije, ki danes vključuje okrog tristo najboljših mladih gostincev iz vse Evrope. S sloganom 'Talent et Passion' (talent in strast) organizacija podpira in navdihuje mlade gostince v iskanju izvirnosti in predvsem kvalitete na področju gostinstva. Do leta 2010 je bilo v združenje sprejetih le pet slovenskih gostincev: Hiša Franko, Restavracija Zemono, Gostilna Apolonia, Gostilna Danilo in Gostilna Debeluh. Kriteriji za vstop v združenje so zahtevni in strogi, saj poznavalci štejejo priznanje tudi kot malo Michelinovo zvezdico, tako da za kranjsko restavracijo pomeni sprejem v članstvo JR d'E visoko priznanje in izjemno čast.

 

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Nekdanja vojašnica in parkirišča

Prebivalci Škofje Loke imajo različna mnenja o tem, kaj še narediti na območju nekdanje vojašnice.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Občina pomaga staršem ob rojstvu otroka

Radovljica - Starši s stalnim prebivališčem v radovljiški občini lahko ob rojstvu otroka uveljavljajo občinsko denarno pomoč, ki od junijske uveljavitve novega pravilnika znaša 1...

GG Plus / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Pogled z motorja

Doživljanje prostora in časa, pa tudi vremena je z motorja čisto nekaj drugega kot z udobnega sedeža v avtomobilu. Je bolj neposredno, daje občutek večje svobode in neodvisnosti, motorist in tudi njeg...

GG Plus / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Sedmica: V šolo po izobrazbo

Za slovensko politično resničnost je simptomatično, da vsaka oblast pusti v izobraževalnem sistemu svoj pečat. Znotraj konteksta je še zlasti na udaru osnovnošolski sistem, v katerem je domal...

Kultura / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Poklon umetniški keramiki

V ateljeju zakoncev Nika in Barbe Štembergar Zupan v Vogljah je potekala 2. mednarodna kolonija umetniške keramike.

Kultura / četrtek, 12. julij 2007 / 07:00

Razigrana godala

Glasbo dveh violin, viole in violončela so predstavili Jelena Ždrale, Matjaž Sekne, Klemen Bračko in Klemen Hvala, kot posebna gostja večera pa je v vlogi vokalne solistke nastopila še Neža Trobec Ter...