Slez je zelo sluzav.

Pomočniki pri kašlju

Vas muči kašelj? Tisti, pri katerem se izloča obilo sluzi, ali nemara suh in dražeč kašelj? Ljudsko zdravilstvo ima za obe obliki kašlja pripravljen odgovor. Navadno svetuje čaje in sirupe iz sleza, lučnika, trpotca, smrekovih vršičkov, timijana, trpotca ... Sama prisegam na lučnik. Pa vi?

Čaji pri suhem in dražečem kašlju

Pri suhem, dražečem kašlju je najbolj modro seči po zeliščih, ki vsebujejo veliko sluzi. Takšen je denimo slez (Althaea officinalis), pri katerem lahko uporabimo tako njegovo korenino kot liste ali cvetove. Izkažejo se tudi cvetovi slezenovca (Malva silvestris) in lučnikov (Verbascum). Iz teh rastlin vedno pripravimo hladne prelive, saj bi uporaba vrele vode povzročila razkroj sluzi. Zelišča namakamo več ur v hladni vodi. Pred uporabo lahko preliv nekoliko segrejemo, a nikoli do vretja. Pri zdravljenju suhega kašlja so v pomoč tudi poparki iz trpotca (Plantago lanceolata), lapuha (Tussilago farfara) in pljučnika (Pulmonaria officinalis). »Stiški dohtar« Simon Ašič je za lažje izkašljevanje priporočal čajno mešanico iz lapuha, pljučnika in trpotca.

Čaji pri sluzavem kašlju

Kadar kašelj spremlja veliko sluzi in težko dihanje, bodo v pomoč čaji iz materine dušice (Thymus pulegoides), smrekovih vršičkov (Picea excelsa), žajblja (Salvia officinalis), dobre misli (Origanum vulgare), ožepka (Hyssopus officinalis), vijolice (Viola odorata) … Čaje pripravimo v obliki poparka: žličko ali dve zelišča poparimo s skodelico vrele vode, pokrijemo, pustimo stati deset minut in precedimo.

Lučnikov čaj in sirup olajšujeta izkašljevanje

Velecvetni lučnik (Verbascum densiflorum) se lahko pohvali z veliko vsebnostjo saponinov, ki dražijo sluznice bronhijev, da izločajo več sluzi, ki jo lažje izkašljamo. Če ga pripravimo v obliki čaja, dobimo enega najboljših čajev proti kašlju. Spodbuja izločanje tekočin in na ta način olajšuje izkašljevanje in zmanjšuje vnetja sluznic. Uspešno blaži hud kašelj, hripavost, bronhitis in nahod. Iz dveh žličk posušenih cvetov pripravimo poparek, ki naj stoji deset minut. Zoper kašelj pijemo tri do štiri skodelice z medom sladkanega čaja na dan. Če lučniku dodamo še trpotec, toliko bolje. Iz lučnika pa seveda pripravljamo tudi učinkovit sirup proti kašlju, ki je primeren tudi za otroke. Večkrat dnevno jim ga dajemo po žličkah.

Sirupa iz sleza in trpotca lajšata suh kašelj

Sirup oz. izvleček iz korenine navadnega sleza vsebuje sluzi, ki prekrijejo sluznico žrela in tako zmanjšajo dražljaj, ki izziva kašljev refleks. V pomoč so za pomiritev in lajšanje suhega, dražečega kašlja, zlasti pri otrocih. Trpotec je bogat s sluzmi in tanini, ki varujejo sluznico dihal pred draženjem, pomirjajo kašelj, pa tudi vnetja ustne in žrelne sluznice. Trpotčev sirup še posebej dobro lajša suh, dražeč kašelj.

Timijanov sirup pri produktivnem kašlju

Timijan (Thymus vulgaris) kakor tudi njegov sirup vsebujeta eterično olje, ki olajšuje izkašljevanje, blaži krče dihalnih poti, sprošča gladke mišice dihal in olajšuje dihanje. Uporabimo ga za lajšanje produktivnega kašlja z oteženim izkašljevanjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Špela ima štiri favorite

Izmed dvanajstih snubcev, ki so se od začetka meseca trudili osvojiti Špelo Grošelj, je ta čas v igri le še sedem kandidatov.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 18. junij 2016 / 15:36

Žlahtne narečne viže

Na šestnajstem Večeru slovenskih viž v narečju, ki je potekal v Škofji Loki, so slavili Lisjaki z Barbaro in Neli, občinstvo pa so najbolj navdušili Raubarji in tako že drugo leto zapored osvojili van...

Šport / sobota, 18. junij 2016 / 15:25

Prvič med profesionalkami

Kranj – Naša najboljša boksarka, Kranjčanka Andreja Bešter, je že v Nemčiji, kjer se bo danes pomerila z Maike Klüners. »Nemka je dvakratna državna prvakinja. Vem, da je boksala z aktualno...

Kronika / sobota, 18. junij 2016 / 15:21

Zaradi požara izpad elektrike

V četrtek zjutraj so zaradi požara na območju Hidroelektrarne Medvode za dve uri brez elektrike ostali prebivalci Medvod in okolice. Prišlo je do stika na 20-kilovoltnem daljnovodu Elektra Gorenjska.

GG Plus / sobota, 18. junij 2016 / 14:36

Ivan Grohar med revščino in genialnostjo

Angleški pisec Aldous Huxley je zapisal: »Kako veste, da Zemlja ni pekel kakega drugega planeta?« Tako bi se lahko vprašal tudi slovenski slikar Ivan Grohar. Rodil se je 15. junija 1867 v bajtarski...

Gorenjska / sobota, 18. junij 2016 / 12:56

Gorenjsko želijo povezovati

Župani gorenjskih občin, ki so se ta teden sestali na seji Sveta gorenjske regije, si želijo čim prej uresničiti skupne razvojne programe, ki bi regijo še bolj povezali.