Na Pungertu je v soboto dišalo po slastnem govejem golažu, ki so ga v velikih loncih pripravljali martinovi kuharji.

Srbska paprika kot skrivno orožje

V okviru martinovanja na Pungertu so v soboto pripravili tudi tradicionalno tekmovanje v kuhanju govejega golaža za naziv najboljšega martinovega kuharja.

»Čas, dobra družba in čimmanj kompliciranja,« sta svoj recept za dober goveji golaž razkrila Primož Arzenšek in Dejan Djelović, ki sta letos že tretje leto zapored branila naslov najboljšega martinovega kuharja. A očitno tokrat za sedemčlansko komisijo, ki je ocenjevala golaž, to ni bilo dovolj, saj sta jima naslov izmaknila novinca Zvone Rupert in Marko Fon. Kot skrivno orožje, sta nam zaupala, sta uporabila pekočo srbsko mleto papriko, ki jima jo je sosed prinesel iz Beograda. Za konkurenco sta pri kuhanju golaža poskrbela še Brane Križnar in Martina Tomšič, ki si dobrega martinovega golaža ne predstavljata brez brinovih jagod in terana.

Kuhanja golaža so se lotili že zgodaj dopoldne, ko je najprej zadišalo po velikih količinah čebule, ki so jo pražili v loncih. »Bistvo dobrega golaža je, da ne zažgeš čebule,« je ob tem pojasnil Zvone Rupert. Sam golaža nikoli ne gosti s krompirjem, nam je še zaupal, saj je prepričan, da s tem nekateri zgolj zakrivajo napake. Za piko na i pa seveda poskrbijo začimbe. »Sam imam rad pikantno, zato poleg osnovnih dodam še nekaj svojih,« je bil skrivnosten. No, s tem je očitno prepričal tudi komisijo, saj si je za svoj golaž prislužil najvišjo oceno. Primož Arzenšek pa je prepričan, da se je pri kuhanju golaža treba čimbolj držati osnovnega recepta. »Okus mu dajo čebula, goveje meso in mleta paprika – kombinacija sladke in pekoče. Če karkoli dodaš, to ni več goveji golaž, ampak recimo že ciganski.« Obvezna sestavina, je poudaril, je še rdeče vino, za barvo. No, Brane Križnar pa si dobrega govejega golaža ne predstavlja tudi brez brinovih jagod. »Sicer pa delam po občutku. Sam sem ljubiteljski kuhar in zaupam predvsem svojemu okusu. Imam pa občutljiv okus,« se je posmejal. Za zgostitev, je še pojasnil, raje kot moko uporablja krompir, piko na i pa mu da s teranom. »Tudi če bi vsi povsem sočasno uporabili povsem enake sestavine, golaž ne bi bil enak,« je ob tem še razmišljal Primož Arzenšek in pojasnil, da je okus na koncu odvisen tudi od mešanja, moči ognja in še številnih drugih malenkosti.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / ponedeljek, 18. julij 2016 / 10:58

Joga mami in dojenček

Ana Devayani Kersnik Žvab je napisala jogijski priročnik Joga mami in dojenček.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 13. december 2012 / 07:00

Dobrodelni veseli december

Vikend na Gorenjskem je po družabni plati minil v znamenju številnih dobrodelnih prireditev in koncertov, s katerimi so poskrbeli, da december ne bo le snežen, ampak tudi vesel - žarek upanja je posve...

Splošno / četrtek, 13. december 2012 / 07:00

Anketa: Odpoklic poslancev in županov

V svežnju predlogov vladne stranke SDS za reformo političnega sistema je tudi možnost predčasnega odpoklica poslanca ali župana. Kaj menite o tem?

Zanimivosti / četrtek, 13. december 2012 / 07:00

V Petrovčevi hiši na ogled jaslice

Cerklje - V Petrovčevi hiši so v četrtek odprli razstavo jaslic, ki so jo poimenovali Jaslična vas. Sodeluje enajst avtorjev z enaindvajsetimi jasličnimi postavitvami: Pavel Korb...

GG Plus / četrtek, 13. december 2012 / 07:00

Mali obrazi velikega Triglava

Športni klubi se med seboj najbolj ločijo po navijačih, čeprav številni niso takega mnenja. Pa vendar, vsi tisti, ki spremljajo zgodovino skozi cel razvoj kluba, vedno znova ugotavljajo, da je klub vr...

Nasveti / četrtek, 13. december 2012 / 07:00

Poljub pod belo omelo

Lepo okrašena s pisanim trakom in obešena nad vhodnimi vrati je bela omela čudovit božičnonovoletni okrasek. No, in še mnogo več kot to. Že stoletja, celo tisočletja, velja za mogočen simbol sprave in...