Na Pungertu je v soboto dišalo po slastnem govejem golažu, ki so ga v velikih loncih pripravljali martinovi kuharji.

Srbska paprika kot skrivno orožje

V okviru martinovanja na Pungertu so v soboto pripravili tudi tradicionalno tekmovanje v kuhanju govejega golaža za naziv najboljšega martinovega kuharja.

»Čas, dobra družba in čimmanj kompliciranja,« sta svoj recept za dober goveji golaž razkrila Primož Arzenšek in Dejan Djelović, ki sta letos že tretje leto zapored branila naslov najboljšega martinovega kuharja. A očitno tokrat za sedemčlansko komisijo, ki je ocenjevala golaž, to ni bilo dovolj, saj sta jima naslov izmaknila novinca Zvone Rupert in Marko Fon. Kot skrivno orožje, sta nam zaupala, sta uporabila pekočo srbsko mleto papriko, ki jima jo je sosed prinesel iz Beograda. Za konkurenco sta pri kuhanju golaža poskrbela še Brane Križnar in Martina Tomšič, ki si dobrega martinovega golaža ne predstavljata brez brinovih jagod in terana.

Kuhanja golaža so se lotili že zgodaj dopoldne, ko je najprej zadišalo po velikih količinah čebule, ki so jo pražili v loncih. »Bistvo dobrega golaža je, da ne zažgeš čebule,« je ob tem pojasnil Zvone Rupert. Sam golaža nikoli ne gosti s krompirjem, nam je še zaupal, saj je prepričan, da s tem nekateri zgolj zakrivajo napake. Za piko na i pa seveda poskrbijo začimbe. »Sam imam rad pikantno, zato poleg osnovnih dodam še nekaj svojih,« je bil skrivnosten. No, s tem je očitno prepričal tudi komisijo, saj si je za svoj golaž prislužil najvišjo oceno. Primož Arzenšek pa je prepričan, da se je pri kuhanju golaža treba čimbolj držati osnovnega recepta. »Okus mu dajo čebula, goveje meso in mleta paprika – kombinacija sladke in pekoče. Če karkoli dodaš, to ni več goveji golaž, ampak recimo že ciganski.« Obvezna sestavina, je poudaril, je še rdeče vino, za barvo. No, Brane Križnar pa si dobrega govejega golaža ne predstavlja tudi brez brinovih jagod. »Sicer pa delam po občutku. Sam sem ljubiteljski kuhar in zaupam predvsem svojemu okusu. Imam pa občutljiv okus,« se je posmejal. Za zgostitev, je še pojasnil, raje kot moko uporablja krompir, piko na i pa mu da s teranom. »Tudi če bi vsi povsem sočasno uporabili povsem enake sestavine, golaž ne bi bil enak,« je ob tem še razmišljal Primož Arzenšek in pojasnil, da je okus na koncu odvisen tudi od mešanja, moči ognja in še številnih drugih malenkosti.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 3. julij 2009 / 07:00

Zbolela za gripo pripotovala s Tajske

Ljubljana – Danes so na Inštitutu za varovanje zdravja potrdili še dva primera nove gripe. Skupaj je doslej v Sloveniji potrjenih sedem primerov okužb. Pri zadnjih dveh gre za ml...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 20. februar 2009 / 07:00

Smučarji in škotsko krilo

Da imata moški kilt oziroma škotsko krilo in smučanje na Gorenjskem nekaj skupnega, smo lahko izvedeli šele pred dnevi, ob tradicionalnem Pokalu Loka.

Zanimivosti / petek, 20. februar 2009 / 07:00

Pasijonska kuha in peka

Ob Škofjeloškem pasijonu, ki ga bodo letos ponovno izvajali od 27. marca do 19. aprila, se vrstijo spremljajoči dogodki. Kuharska in pekovska delavnica za gostince.

Humor / petek, 20. februar 2009 / 07:00

V tem grmu tiči Murko

Zadnjič sem si ogledal film Martina Scorseseja Shine a Light o skupini The Rolling Stones. In ugotovil, zakaj Murko tako rad "poje".

Gorenjska / petek, 20. februar 2009 / 07:00

Komentar: Še ena civilna iniciativa

»Damijan Perne je Kranjčan, ki drži obljubo!« Tako se je glasil njegov razglas v času lokalnih volitev pred dobrima dvema letoma. Izvoljeni župan je tedaj poudaril, da se bo zavzel tudi za oživit...

Žirovnica / petek, 20. februar 2009 / 07:00

Denar za socialo celo ostaja

V Občini Žirovnica so lani dobili le štiri prošnje za enkratno socialno pomoč, tako da niso porabili niti polovice denarja, ki je bil v proračunu zagotovljen v ta namen.