Na Pungertu je v soboto dišalo po slastnem govejem golažu, ki so ga v velikih loncih pripravljali martinovi kuharji.

Srbska paprika kot skrivno orožje

V okviru martinovanja na Pungertu so v soboto pripravili tudi tradicionalno tekmovanje v kuhanju govejega golaža za naziv najboljšega martinovega kuharja.

»Čas, dobra družba in čimmanj kompliciranja,« sta svoj recept za dober goveji golaž razkrila Primož Arzenšek in Dejan Djelović, ki sta letos že tretje leto zapored branila naslov najboljšega martinovega kuharja. A očitno tokrat za sedemčlansko komisijo, ki je ocenjevala golaž, to ni bilo dovolj, saj sta jima naslov izmaknila novinca Zvone Rupert in Marko Fon. Kot skrivno orožje, sta nam zaupala, sta uporabila pekočo srbsko mleto papriko, ki jima jo je sosed prinesel iz Beograda. Za konkurenco sta pri kuhanju golaža poskrbela še Brane Križnar in Martina Tomšič, ki si dobrega martinovega golaža ne predstavljata brez brinovih jagod in terana.

Kuhanja golaža so se lotili že zgodaj dopoldne, ko je najprej zadišalo po velikih količinah čebule, ki so jo pražili v loncih. »Bistvo dobrega golaža je, da ne zažgeš čebule,« je ob tem pojasnil Zvone Rupert. Sam golaža nikoli ne gosti s krompirjem, nam je še zaupal, saj je prepričan, da s tem nekateri zgolj zakrivajo napake. Za piko na i pa seveda poskrbijo začimbe. »Sam imam rad pikantno, zato poleg osnovnih dodam še nekaj svojih,« je bil skrivnosten. No, s tem je očitno prepričal tudi komisijo, saj si je za svoj golaž prislužil najvišjo oceno. Primož Arzenšek pa je prepričan, da se je pri kuhanju golaža treba čimbolj držati osnovnega recepta. »Okus mu dajo čebula, goveje meso in mleta paprika – kombinacija sladke in pekoče. Če karkoli dodaš, to ni več goveji golaž, ampak recimo že ciganski.« Obvezna sestavina, je poudaril, je še rdeče vino, za barvo. No, Brane Križnar pa si dobrega govejega golaža ne predstavlja tudi brez brinovih jagod. »Sicer pa delam po občutku. Sam sem ljubiteljski kuhar in zaupam predvsem svojemu okusu. Imam pa občutljiv okus,« se je posmejal. Za zgostitev, je še pojasnil, raje kot moko uporablja krompir, piko na i pa mu da s teranom. »Tudi če bi vsi povsem sočasno uporabili povsem enake sestavine, golaž ne bi bil enak,« je ob tem še razmišljal Primož Arzenšek in pojasnil, da je okus na koncu odvisen tudi od mešanja, moči ognja in še številnih drugih malenkosti.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 16. avgust 2007 / 07:00

Po črnih oblakih v torek spet sonce

Ljubljana - S temi besedami bi lahko označili dogajanje na Ljubljanski borzi v prvih dveh dneh tega tedna. V ponedeljek je Slovenski blue chip indeks SBI TOP izgubil 2,04 odstotk...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Ravnik Tomanova ostaja direktorica

Kranj - Konec tega tedna bo direktorici Gorenjskega muzeja Kranj Barbari Ravnik Toman potekel mandat. Na nov razpis, ki je bil objavljen v mesecu aprilu, se je prijavila z...

Bled / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Posvet o ustanavljanju pokrajin

Bled - Vlada ta teden začenja posvete o ustanavljanju pokrajin. V petek bo minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Ivan Žagar s sodelavci v gosteh v bodoči Gor...

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Gorazd Trček prevzel vodenje Gorenjske banke

Na položaj predsednika uprave ga je nadzorni svet imenoval 10. aprila, član uprave ostaja Srečko Korber. Nasledil je Zlatka Kavčiča, ki je bil predsednik uprave Gorenjske banke kar osemnajst let.

Splošno / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Jubilej jeseniške bolnišnice

V Splošni bolnišnici Jesenice so proslavili 60-letnico uradnega odprtja bolnišnice.

Splošno / ponedeljek, 2. junij 2008 / 07:00

Označitev domačij s hišnimi imeni

Letos bomo v občini Jesenice zaključili projekt označevanja domačij s hišnimi imeni. Preostali sta še naselji Hrušica in Jesenice. Vse domačine iz omenjenih naselij pozivamo, da nam svoje domače...