Na Pungertu je v soboto dišalo po slastnem govejem golažu, ki so ga v velikih loncih pripravljali martinovi kuharji.

Srbska paprika kot skrivno orožje

V okviru martinovanja na Pungertu so v soboto pripravili tudi tradicionalno tekmovanje v kuhanju govejega golaža za naziv najboljšega martinovega kuharja.

»Čas, dobra družba in čimmanj kompliciranja,« sta svoj recept za dober goveji golaž razkrila Primož Arzenšek in Dejan Djelović, ki sta letos že tretje leto zapored branila naslov najboljšega martinovega kuharja. A očitno tokrat za sedemčlansko komisijo, ki je ocenjevala golaž, to ni bilo dovolj, saj sta jima naslov izmaknila novinca Zvone Rupert in Marko Fon. Kot skrivno orožje, sta nam zaupala, sta uporabila pekočo srbsko mleto papriko, ki jima jo je sosed prinesel iz Beograda. Za konkurenco sta pri kuhanju golaža poskrbela še Brane Križnar in Martina Tomšič, ki si dobrega martinovega golaža ne predstavljata brez brinovih jagod in terana.

Kuhanja golaža so se lotili že zgodaj dopoldne, ko je najprej zadišalo po velikih količinah čebule, ki so jo pražili v loncih. »Bistvo dobrega golaža je, da ne zažgeš čebule,« je ob tem pojasnil Zvone Rupert. Sam golaža nikoli ne gosti s krompirjem, nam je še zaupal, saj je prepričan, da s tem nekateri zgolj zakrivajo napake. Za piko na i pa seveda poskrbijo začimbe. »Sam imam rad pikantno, zato poleg osnovnih dodam še nekaj svojih,« je bil skrivnosten. No, s tem je očitno prepričal tudi komisijo, saj si je za svoj golaž prislužil najvišjo oceno. Primož Arzenšek pa je prepričan, da se je pri kuhanju golaža treba čimbolj držati osnovnega recepta. »Okus mu dajo čebula, goveje meso in mleta paprika – kombinacija sladke in pekoče. Če karkoli dodaš, to ni več goveji golaž, ampak recimo že ciganski.« Obvezna sestavina, je poudaril, je še rdeče vino, za barvo. No, Brane Križnar pa si dobrega govejega golaža ne predstavlja tudi brez brinovih jagod. »Sicer pa delam po občutku. Sam sem ljubiteljski kuhar in zaupam predvsem svojemu okusu. Imam pa občutljiv okus,« se je posmejal. Za zgostitev, je še pojasnil, raje kot moko uporablja krompir, piko na i pa mu da s teranom. »Tudi če bi vsi povsem sočasno uporabili povsem enake sestavine, golaž ne bi bil enak,« je ob tem še razmišljal Primož Arzenšek in pojasnil, da je okus na koncu odvisen tudi od mešanja, moči ognja in še številnih drugih malenkosti.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 27. junij 2007 / 07:00

Začetek gobarske sezone

1. Poletni goban (Boletus aestivalis) Prve primerke tega gobana lahko najdemo že konec maja, ob topli jeseni pa raste vse do konca septembra. Rad ima listnat gozd (hra...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 3. marec 2017 / 07:00

O pridelovanju jagodičevja

Škofja Loka – V ponedeljek, 6. marca, ob 9. uri bo v gasilskem domu na Trati pri Škofji Loki predavanje o pridelovanju jagodičevja. Predavala bo Andreja Brence, specialistka za sadjarstvo v Kmetijs...

Razvedrilo / petek, 3. marec 2017 / 07:00

Folklorni festival Kolo se vije

Kranj – Kulturno društvo Brdo s pomočjo prijateljev in podpornikov že tretje leto zapored organizira mednarodni folklorni festival veteranov z naslovom Kolo se vije, ki bo v soboto, 4. marca, ob 18...

Šport / petek, 3. marec 2017 / 20:36

Pokal Vitranc z odlično zasedbo

Najboljši alpski smučarji v tehničnih disciplinah se bodo prvič po svetovnem prvenstvu in zadnjič pred finalom sezone v ameriškem Aspnu ta konec tedna pomerili v Kranjski Gori, kjer bo jutri tekma v v...

Slovenija / petek, 3. marec 2017 / 20:35

Drugi Trainspotting

Trainspotting je legendarna britanska črna komedija iz leta 1996, režiral jo je Danny Boyle. Bila je poskus, da bi se o drogah pogovarjali na drugačen, razumen način, a tudi z veliko mero humorja. Pri...

Slovenija / petek, 3. marec 2017 / 20:31

Sen kresne noči

V soboto, 25., in v nedeljo, 26. februarja, je bila dvorana K&K centra v Šentjanžu/St. Johannu v Rožu polna do zadnjega sedeža. Mladi iz Šentjanža in iz Šmihela/St. Michaela pri Pliberku, ki ji...