Na Pungertu je v soboto dišalo po slastnem govejem golažu, ki so ga v velikih loncih pripravljali martinovi kuharji.

Srbska paprika kot skrivno orožje

V okviru martinovanja na Pungertu so v soboto pripravili tudi tradicionalno tekmovanje v kuhanju govejega golaža za naziv najboljšega martinovega kuharja.

»Čas, dobra družba in čimmanj kompliciranja,« sta svoj recept za dober goveji golaž razkrila Primož Arzenšek in Dejan Djelović, ki sta letos že tretje leto zapored branila naslov najboljšega martinovega kuharja. A očitno tokrat za sedemčlansko komisijo, ki je ocenjevala golaž, to ni bilo dovolj, saj sta jima naslov izmaknila novinca Zvone Rupert in Marko Fon. Kot skrivno orožje, sta nam zaupala, sta uporabila pekočo srbsko mleto papriko, ki jima jo je sosed prinesel iz Beograda. Za konkurenco sta pri kuhanju golaža poskrbela še Brane Križnar in Martina Tomšič, ki si dobrega martinovega golaža ne predstavljata brez brinovih jagod in terana.

Kuhanja golaža so se lotili že zgodaj dopoldne, ko je najprej zadišalo po velikih količinah čebule, ki so jo pražili v loncih. »Bistvo dobrega golaža je, da ne zažgeš čebule,« je ob tem pojasnil Zvone Rupert. Sam golaža nikoli ne gosti s krompirjem, nam je še zaupal, saj je prepričan, da s tem nekateri zgolj zakrivajo napake. Za piko na i pa seveda poskrbijo začimbe. »Sam imam rad pikantno, zato poleg osnovnih dodam še nekaj svojih,« je bil skrivnosten. No, s tem je očitno prepričal tudi komisijo, saj si je za svoj golaž prislužil najvišjo oceno. Primož Arzenšek pa je prepričan, da se je pri kuhanju golaža treba čimbolj držati osnovnega recepta. »Okus mu dajo čebula, goveje meso in mleta paprika – kombinacija sladke in pekoče. Če karkoli dodaš, to ni več goveji golaž, ampak recimo že ciganski.« Obvezna sestavina, je poudaril, je še rdeče vino, za barvo. No, Brane Križnar pa si dobrega govejega golaža ne predstavlja tudi brez brinovih jagod. »Sicer pa delam po občutku. Sam sem ljubiteljski kuhar in zaupam predvsem svojemu okusu. Imam pa občutljiv okus,« se je posmejal. Za zgostitev, je še pojasnil, raje kot moko uporablja krompir, piko na i pa mu da s teranom. »Tudi če bi vsi povsem sočasno uporabili povsem enake sestavine, golaž ne bi bil enak,« je ob tem še razmišljal Primož Arzenšek in pojasnil, da je okus na koncu odvisen tudi od mešanja, moči ognja in še številnih drugih malenkosti.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 2. november 2021 / 16:31

Kranjčanke in Šenčurjani na vrhu

Kranj – Košarkarice v prvi ligi so igrale tekme petega kola. Triglavanke so gostile Domžale in pričakovano zmagale s 86 : 43. Ostajajo vodilne na lestvici. Tosama Ledita, ki ima prav tako domovanje...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / nedelja, 25. maj 2008 / 07:00

Radovljiški barmani so se tudi letos izkazali

Radovljica - Ob koncu aprila je bilo v Grand Hotelu Toplice na Bledu tekmovanje v mešanju pijač za 30. mednarodni Pokal Bleda, deveto državno prvenstvo v atraktivnem mešanju pija...

Splošno / nedelja, 25. maj 2008 / 07:00

Prvi krajevni praznik

Krajevna skupnost Radovljica bo v nedeljo, 1. junija, prvič obeležila krajevni praznik. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali s predsednikom sveta KS Zvonetom Prezljem.

Radovljica / nedelja, 25. maj 2008 / 07:00

Obnavljajo gozdno učno pot

Nova pot bo nekaj krajša od stare, a bo ohranila vse njene glavne značilnosti.

Zanimivosti / nedelja, 25. maj 2008 / 07:00

Z gracioznostjo lovili poglede

Na Bledu so v nedeljo že drugo leto zapored gostili tradicionalno prireditev Dan lipicanca, ki so jo sicer pripravili že sedmič.

Jesenice / nedelja, 25. maj 2008 / 07:00

Jeseniška bolnišnica ima 60 let

Ob jubileju se pripravljajo na gradnjo garažne hiše s heliportom, prizidka z novim operacijskim blokom ...