Črt Sojar Voglar (na levi) je posebej za Festival Bled napisal skladbo Mala blejska glasba. / Foto: Tina Dokl

Velika Mala glasba

Živahno glasbeno dogajanje preteklih dni na Festivalu Bled se bo zaključilo v četrtek z zasedbo Balkan Boys. V petek smo uživali v Mali blejski glasbi.

Do zaključka devetnajste izvedbe Festivala Bled nas ločita še dva koncertna večera na Belvederu nad Vilo Bled. Danes zvečer ob 20.30 bodo mladi pevci na­stopili v predstavi The Show, letošnje festivalsko dogajanje pa bodo v četrtek, 17. julija, zaključili Balkan Boys in Hari Mata Hari. Zelo pestri so bili tudi festivalski večeri zadnje dni. Včeraj so na Blejskem gradu navdušili violončelisti, nekdanji oziroma aktualni dijaki iz razreda prof. Karmen Pečar, ki so združeni v ansambel Cello Attaca! dokazovali, kaj vse omogoča ta godalni instrument. V nedeljo pa so na zaključnem koncertu na­stopili udeleženci mojstrskih tečajev. Glasbena poslastica je bil tudi petkov koncert z naslovom Mala blejska glasba, ki je, ob letos nekoliko manj finančno podprtem festivalu, na neki način nadomestil nekdanjo Noč slovenskih skladateljev.

Koncert so z gornjega dvorišča blejskega gradu zaradi neprimernega vremena preselili v Viteško dvorano, kar pa večeru ni zmanjšalo njegove čarobnosti. Pred prijetno napolnjenim avditorijem sta se predstavila dva komorna godalna ansambla, Kvartet Evigilans in Godalni kvartet Arseia. Koncert pa je v prvi vrsti zaznamovala skladba, posebej napisana za ta večer, o čemer govori tudi njen naslov Mala blejska glasba. Nekoliko manj običajen godalni kvartet, v katerem drugo violino »menja« kontrabas, sestavljajo violinistka Maja Horvat, violistka Gaja Nepulžan, violončelistka Ema Grčman in kontrabasist Jošt Lampret. Uvodoma so igrali Soloquartet nr. 2 za to sestavo skladatelja Fr. A. Hoffmeistra, v nadaljevanju pa so predstavili dve novi skladbi slovenskega skladatelja Črta Sojarja Voglarja: Narobe svet in kot zapisano Mala blejska glasba.

»Najprej sem za kvartet Evigilans na povabilo njihovega profesorja za komorno igro Janeza Avšiča napisal skladbo Narobe svet, s katero so potem nastopili na državnem tekmovanju mladih glasbenikov. Že­lja je bila, da napišem nekoliko bolj ekscentrično, nenavadno skladbo,« je povedal skladatelj Črt Sojar Voglar. V skladbi je v kvartetu namesto najvišje violine in najniž­jega kontrabasa večkrat storil obratno. Že na samem začetku skladbe slišimo violino v najnižjem tonu, violo z nekoliko višjim, violončelo še višjim, na koncu pa kontrabas z najvišjim tonom. Včasih se instrumenti združijo na istem tonu, pri čemer je potem težko ugotoviti, kateri instrument je pomembnejši oziroma ali sploh kateri instrument prevladuje. Druga skladba Mala blejska glasba je nastala prav za Festival Bled na željo izvajalcev. »Tu sem razmišljal o skladbi, za katero bo značilen bolj klasičen pristop do ansambla, zato sem iskal nekoliko preprostejše motive, ki si jih bo publika lažje zapomnila. Prav v skladu z naslovom sem na enem mestu uporabil tudi citat iz Mozartove Male nočne glasbe,« je povedal Sojar Voglar, ki je skladbo slišal tudi že na vajah in bil zelo zadovoljen z izvedbo.

»Nova skladba je seveda velika preizkušnja. Vsak izmed nas štirih si je zamislil svoj pogled na skladbo in ko nas je Črt prišel poslušat, je dodal svoje razmišljanje in lahko rečem, da smo kar dobro »zadeli« njegovo vizijo skladbe,« je povedala mlada obetavna violistka iz Sevnice, Gaja Nepulžan, ki se je udeležila mojstrskega tečaja viole, tokrat je igrala v godalnem kvartetu, danes zvečer ob 20.30 pa bo na Belvederu v pevskem sestavu kot sopranistka izvajala arije in ansamble iz različnih oper, operet in zarzuel. Na konservatoriju je končala prvi letnik viole, ki je njena prva izbira, prav tako pa bo vztrajala pri učenju solo petja. V nadaljevanju večera se je s skladbo J. Turina in Godalnim kvartetom št. 4 L. van Beethovna predstavil Godalni kvartet Arseia.

Festival Bled bodo s svojim nastopom v bolj sproščenem glasbenem vzdušju zaokrožili Balkan Boys, ki jih v etno/folk balkanski glasbi najbolj pritegnejo močni, energični ritmi. Zasedba v sestavi Jaka Ka­stelic (harmonika), Ilj Pušnik (kontrabas), Matija Marion (saksofon), Andrej Štrekelj (trobenta), Filip Vadnu (kitara), Tomaž Zevnik (klarinet) in Uroš Nemanič (bobni), ki je nastala leta 2009 na pobudo Roka Nemaniča - Nemota, nas bo tokrat popeljala v Brazilijo, k sodelovanju pa so povabili tudi znanega pevca Hari Mata Harija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 14. junij 2022 / 15:10

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne aprila letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v pov...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Vojvoda Edinburški je podelil priznanja

Drugi dan svojega obiska v Sloveniji je britanska kraljica Elizabeta II. preživela v Lipici in v Ljubljani. Vojvoda Edinburški je v Slovenski filharmoniji podelili zlata priznanja Mepi dijakom iz Kran...

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Po zdravje na Primorsko

Jesen je velikodušna gospa, ki ponuja obilo darov, s katerimi obogatimo jesensko in zimsko prehrano ter utrjujemo zdravje.

Zanimivosti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Temeljni kamen za vadbeni poligon

V Zdravilnem gaju Tunjice so s pomočjo nepovratnih sredstev začeli uresničevati projekt Gibanova.

Gospodarstvo / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Pri IEDC odprli Center za inovativno učenje

V petek so odprli vrata tretje stavbe IEDC - Poslovne šole Bled, v kateri bo Center za inovativno učenje menedžmenta.

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Šunkini zvitki s hrenovo smetano Sestavine: Potrebujemo 8 rezin tanko narezane gnjati, 2 dl smetane za stepanje, malo soli, 2 žlici sveže naribanega hrena, 1 žlico...