Nekdanji dekan kranjske Fakultete za organizacijske vede Jože Florjančič

Sojenje Florjančiču in drugim preložili

Višje sodišče v Ljubljani bo odločilo, kje bodo sodili nekdanjemu dekanu Fakultete za organizacijske vede Jožetu Florjančiču in štirim soobtoženim. Tožilstvo jim očita zlorabo položaja ali pravic, Florjančiču pa tudi poneverbe oziroma neupravičeno uporabo tujega premoženja.

Kranj – V ponedeljek so na zatožno klop Okrožnega sodišča v Kranju sedli nekdanji dekan kranjske Fakultete za organizacijske vede dr. Jože Florjančič in njegovi sodelavci na fakulteti Drago Vuk, Jožica Novak, Miroljub Kljajić in Goran Vukovič. A še preden jim je okrožni državni tožilec Janez Palovšnik lahko prebral obtožnico, so začetek sojenja že preložili. Obramba namreč predlaga, da zadevo dodelijo ljubljanskemu okrožnemu sodišču, o čemer mora sedaj odločiti višje sodišče v Ljubljani.

Gre za znano afero zaradi izredno visokih honorarjev nekaterih predavateljev na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju in domnevno utajo davkov s strani fakultete. Nekdanji dekan Florjančič naj bi tako samo leta 2002 prejel kar 22 milijonov tolarjev (okrog 91.700 evrov) avtorskega honorarja. Ob vložitvi obtožnice avgusta lani je bila tako omenjena peterica obtožena storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic, Florjančič pa tudi kaznivega dejanja poneverbe oziroma neupravičene uporabe tujega premoženja. Tedaj je vodja kranjskega tožilstva Irena Kuzma razložila, da so vložene obtožbe povezane z nezakonitimi izplačili različnih oblik honorarjev v skupni višini prek osemsto tisoč evrov.

Na ponedeljkovem naroku se je zapletlo, ker je Florjančičev zagovornik Rajko Vrečer predlagal izločitev kranjskega sodišča oz. vseh petih sodnic kazensko-preiskovalnega oddelka. Odvetnika in njegovega klienta je namreč zmotilo, da je o njunem ugovoru na obtožbo odločala vodja oddelka Andreja Ravnikar, tašča Jureta Megliča, tudi predavatelja na Fakulteti za organizacijske vede. »Podana okoliščina vzbuja dvom o objektivnosti in nepristranskosti sodišča oz. sodnic kazensko-preiskovalnega oddelka,« ocenjuje odvetnik. Na opozorilo predsednice sodnega senata Marjete Dvornik, da zakon o kazenskem postopku ne pozna instituta izločitve sodišča, je Vrečer odgovoril, da je prav zato poimensko navedel sodnice, ki bi jih rad izločil: poleg Andreje Ravnikar in Marjete Dvornik tudi Andrijano Ahačič, Metko Radjenović in Nevenko Hafner. Njegov predlog je dopolnil Kljajićev zagovornik Mihael Senica, da naj zadevo dodelijo drugemu sodišču, najbolje kar ljubljanskemu.

Sodnica Dvornikova je predlog odvetnika Vrečerja zavrnila, ker da Andreja Ravnikar o tej zadevi ne more več odločati, medtem ko je predlog za izločitev preostalih sodnic po njenem povsem neutemeljen in ga sodišče »šteje kot poskus zavlačevanja postopka«. Vrečerjev predlog, naj se v tej zadevi delegira drugo sodišče, pa morajo pretehtati višji sodniki, zato Dvornikovi ni preostalo drugega, kot da začetek sojenja preloži za nedoločen čas.

Odvetnik Rajko Vrečer je sicer prepričan, da bodo njegovega klienta Jožeta Florjančiča oprostili vseh obtožb: »Ne predstavljam si, da bi nekoga obsodili, ker je zaposlenim dal plače. V Sloveniji doslej niso obsodili niti tistih, ki delavcem ne izplačujejo plač.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 9. december 2020 / 09:26

Tržič ima novo okrasitev

V Tržiču so praznične luči prižgali v soboto in hkrati odprli novo Praznično pot po starem mestnem jedru. Koncept dogajanja zaradi koronarazmer sloni na samostojnem raziskovanju obiskovalca.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Anketa: Kavcija za plastenke

Tudi v Sloveniji zadnje čase razmišljamo o tem, da bi v trgovinah za vrnjene plastenke in pločevinke obračunali kavcijo. Hrvatje imajo to urejeno že vrsto let. Bi pri nas to sploh uspelo?

Zanimivosti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Tračani so imeli beli dan

Stari vrh - V Krajevni skupnosti Trata je druženje na snegu postalo že tradicionalno, tudi letos pa se je prek devetdeset pogumnih fantov in deklet odločilo, da se spusti med vel...

Zanimivosti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Živeti s plesom

Gospoda Franja Ambroža iz Stražišča pozna marsikateri Gorenjec, med slovenskimi plesnimi učitelji pa je prava starosta slovenskega plesa, saj pleše že več kot petdeset let.

Nasveti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Zgladimo gubice

Gubice in gube so večna nadloga, ki ženskam krade spanec, dobro voljo, energijo, optimizem, nenazadnje pa tudi velike količine denarja. Čeravno jih moški navadno še opazijo ne ali pa se jim zdijo simp...

Gospodarstvo / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Kmetija brez rož ni prava

Ivanka Smrkolj na kmetiji živi in dela že vse življenje, kar trideset let pa je vodila tudi Društvo podeželskih žena Lukovica. Lani je bila nominirana za kmetico leta.