Nastopi viteških skupin so bili prava paša za oči. (Foto: Gorazd Kavčič)

Grad v srednjeveški preobleki

V družbi vitezov in grajskih gospodičen se je bilo mogoče minuli konec tedna na Blejskem gradu že četrto leto zapored vrniti v srednji vek.

Bled – Zavod za kulturo Bled je namreč tudi letos pripravil Srednjeveške dneve na Blejskem gradu. Zapravljati je bilo mogoče na srednjeveški tržnici in se posladkati z dobrotami iz grajske kuhinje, posebno privlačni pa so bili nastopi srednjeveških skupin iz Slovenije in tujine.

Domači skupini vitezov Gašperja Lambergarja so se v soboto pridružili tudi vitezi sv. Jurija iz Madžarske ter vitezi viteškega reda Jurija in Volka Engelberta iz Žužemberka, v nedeljo pa še vitezi okrogle mize in Janez Kamniški. S svojim nastopom so navdušili tudi učenci šole gledaliških umetnosti z Bleda, ki je predstavila srednjeveško obarvano pripoved o Brkonji Čeljustniku. »Na ta način želimo obujati tradicijo Blejskega gradu, na podlagi pisnih virov najstarejšega slovenskega gradu. Prihodnje leto bomo tako zaznamovali tisočletnico prve omembe. Zato se vsa srednjeveška gospoda srečuje na našem gradu, kjer jim obenem ponujamo čudovit pogled na Blejsko jezero in otoček,« je pojasnila animatorka iz blejskega zavoda za kulturo Špela Repnik. Medtem ko so vitezi hitro znali prekrižati meče, pa so njihovo strogost omilile grajske gospodične, ki so jih pritegnile v ljubke srednjeveške plese. Za pravi srednjeveški utrip so na gradu poskrbeli tudi s srednjeveško tržnico, kjer so na stojnicah ponujali izdelke iz lecta, poslikave na ročno izdelanem papirju, ročno oblikovan nakit in lesene posode. Za prijetno vzdušje pa sta poskrbela lajnarja. V izredno vročem dnevu se je prilegla tudi kapljica rujnega vina iz grajske kleti, lakoto pa je bilo mogoče potešiti s pristnimi srednjeveškimi jedmi. »Za tiste čase so bile značilne predvsem krepke juhe, ki so jih postregli neposredno iz kotla. Tega smo se držali tudi danes,« je pojasnila Špela Repnik. Juho iz kruhovih skodelic pa so seveda zajemali z leseno žlico. Posladkati se je bilo mogoče s kolačem s češpljami, za pogum pa so vitezi zvrnili še srednjeveški zvarek, katerega receptura pa je ostala skrivnost.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Hit ustanavlja severni steber

V severnem stebru bodo poleg hotelskega podjetja Hit Alpinea še kranjskogorska Korona in zabavišče in igralnice s Štajerskega.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 1. marec 2022 / 18:16

Rusija okrepila ofenzivo v Ukrajini

Kijev – Rusija je danes okrepila ofenzivo v Ukrajini, kjer je raketni napad na središče mesta Harkov po navedbah ukrajinske strani zahteval najmanj deset žrtev. Po podatkih ZN je od začetka invazij...

Slovenija / torek, 1. marec 2022 / 17:45

Zbirajo sredstva za pomoč trpečim v Ukrajini

Ljubljana – Slovenska karitas in Rdeči križ Slovenije sta začela akciji zbiranja sredstev za humanitarno pomoč v Ukrajini. Slovenska karitas pomoč zbira na TRR: Slovenska karitas, Kristanova ulica...

Jezersko / torek, 1. marec 2022 / 17:44

Na Jezerskem brez novih okužb

Kranj – Epidemija koronavirusa se umirja, v nedeljo so v Sloveniji potrdili 656 okužb, kar je najmanj po 1. januarju. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 40.695 pr...

Slovenija / torek, 1. marec 2022 / 17:43

Vrnila rusko odlikovanje

Ljubljana – Dr. Anja Kopač, nekdanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter sedanja podpredsednica Konference Socialnih demokratov, se je odločila, da v znak protesta vr...

Nasveti / torek, 1. marec 2022 / 17:41

Tanja odgovarja

Redno spremljam vašo rubriko. Rada bi vprašala za ljubezen. Sem v zvezi z vezanim moškim (in še štirje otroci so tukaj). Sama otrok sicer nimam, toda moja biološka ura se je že začela ogla...