Nastopi viteških skupin so bili prava paša za oči. (Foto: Gorazd Kavčič)

Grad v srednjeveški preobleki

V družbi vitezov in grajskih gospodičen se je bilo mogoče minuli konec tedna na Blejskem gradu že četrto leto zapored vrniti v srednji vek.

Bled – Zavod za kulturo Bled je namreč tudi letos pripravil Srednjeveške dneve na Blejskem gradu. Zapravljati je bilo mogoče na srednjeveški tržnici in se posladkati z dobrotami iz grajske kuhinje, posebno privlačni pa so bili nastopi srednjeveških skupin iz Slovenije in tujine.

Domači skupini vitezov Gašperja Lambergarja so se v soboto pridružili tudi vitezi sv. Jurija iz Madžarske ter vitezi viteškega reda Jurija in Volka Engelberta iz Žužemberka, v nedeljo pa še vitezi okrogle mize in Janez Kamniški. S svojim nastopom so navdušili tudi učenci šole gledaliških umetnosti z Bleda, ki je predstavila srednjeveško obarvano pripoved o Brkonji Čeljustniku. »Na ta način želimo obujati tradicijo Blejskega gradu, na podlagi pisnih virov najstarejšega slovenskega gradu. Prihodnje leto bomo tako zaznamovali tisočletnico prve omembe. Zato se vsa srednjeveška gospoda srečuje na našem gradu, kjer jim obenem ponujamo čudovit pogled na Blejsko jezero in otoček,« je pojasnila animatorka iz blejskega zavoda za kulturo Špela Repnik. Medtem ko so vitezi hitro znali prekrižati meče, pa so njihovo strogost omilile grajske gospodične, ki so jih pritegnile v ljubke srednjeveške plese. Za pravi srednjeveški utrip so na gradu poskrbeli tudi s srednjeveško tržnico, kjer so na stojnicah ponujali izdelke iz lecta, poslikave na ročno izdelanem papirju, ročno oblikovan nakit in lesene posode. Za prijetno vzdušje pa sta poskrbela lajnarja. V izredno vročem dnevu se je prilegla tudi kapljica rujnega vina iz grajske kleti, lakoto pa je bilo mogoče potešiti s pristnimi srednjeveškimi jedmi. »Za tiste čase so bile značilne predvsem krepke juhe, ki so jih postregli neposredno iz kotla. Tega smo se držali tudi danes,« je pojasnila Špela Repnik. Juho iz kruhovih skodelic pa so seveda zajemali z leseno žlico. Posladkati se je bilo mogoče s kolačem s češpljami, za pogum pa so vitezi zvrnili še srednjeveški zvarek, katerega receptura pa je ostala skrivnost.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 18. oktober 2010 / 07:00

Oskrbovana stanovanja že pod streho

Kamnik - Gradnja oskrbovanih stanovanj Pod skalco v bližini doma starejših občanov v Kamniku, ki je bila s sprejetjem prostorskih dokumentov načrtovana že pred sedmimi leti, pote...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 3. avgust 2010 / 07:00

Elektro Gorenjska bo denar vrnil do sredine oktobra

Kranj – Elektro Gorenjska bo najkasneje do 15. oktobra vsem oškodovanim odjemalcem vrnil preplačano električno energijo v obdobju od 1. januarja 2008, ko je prišlo do usklajenega...

Nasveti / torek, 3. avgust 2010 / 07:00

Poprova meta najprej ogreje, nato hladi

Eterično olje poprove mete ima poseben učinek na živce, s katerimi zaznavamo mraz. Nekaj trenutkov po tem, ko ga zaužijemo ali vtremo v kožo, nas najprej lahno zapeče oz. ogreje, nato pa prijetno hlad...

Kronika / torek, 3. avgust 2010 / 07:00

Nesreče

Do smrti zbil kolesarja Stahovica - V nedeljo nekaj minut po 21. uri se je pri Stahovici zgodila huda prometna nesreča. Dvajsetletnik se je z osebnim...

Prosti čas / torek, 3. avgust 2010 / 07:00

Poletne rubrike

Oddaja 24UR bo avgusta obarvana s poletnimi rubrikami. V tednu od 9. avgusta dalje se bo med delovniki tako zvrstilo pet zanimivih tematskih prispevkov. Novinarka Tanja Volmut nam bo skozi...

Kranjska Gora / torek, 3. avgust 2010 / 07:00

Tri tisoč romarjev na Višarjah

Višarje so božja pot Evrope, je dejal v pridigi pri nedeljski slovesni maši na romanju treh Slovenij mariborski nadškof dr. Franc Kramberger.