Veseli Gorenjci

Le še streljaj od albuma

Ansambel Veseli Gorenjci je tudi minulo nedeljo, ko je razveseljeval obiskovalce na zaključku Čipkarskih dni v Železnikih, dokazal, da si je nadel pravo ime.

Mlad ansambel, ki je nastal pred dvema letoma in pol, v zadnjem času vse več nastopa, približuje pa se tudi uresničitvi želje, ki ga spremlja od vsega začetka. Člani so namreč v teh dneh zelo zaposleni s pripravljanjem prvega albuma, ki naj bi luč sveta ugledal jeseni. Od predvidenih dvanajstih skladb so jih posneli osem, ki jih vrtijo tudi na radijskih postajah. »Besedila so prispevali Franc Ankerst, Ivan Sivec, Vera Šolinc in Janez Hvale, avtorja glasbe pa sta harmonikar Matjaž Ribnikar in klarinetist Mitja Marošek. Tudi preostale štiri skladbe, ki bodo na albumu, imamo že pripravljene, le še zvaditi in posneti jih moramo,« je povedal vodja ansambla Tine Zelnik in dodal, da bi jih verjetno že posneli, če ne bi bila ravno sezona 'špilov'. Vse pogosteje jih je slišati tudi na Gorenjskem. In kakšno je gorenjsko občinstvo? »Nekoliko zahtevno, vendar je užitek nastopati na Gorenjskem. Večkrat nas občinstvo tudi pohvali, češ da je lepo slišati kvintet v živo, saj je teh vse manj,« je dejal.

Ob tem pa se Veseli Gorenjci pripravljajo tudi na nastope na festivalih, ki jih čakajo v prihajajočih mesecih. 19. avgusta bodo nastopili na festivalu na Graški gori, od koder so lani prinesli zlatega pastirčka. Le nekaj dni za tem bodo nastopili na Ptujskem festivalu, saj so kot edini gorenjski ansambel s polko Slamnati izgovori (avtor glasbe Mitja Marošek, besedila pa Vera Šolinc) in valčkom Se spomniš (avtor glasbe Matjaž Ribnikar, besedilo Franc Ankerst) uspešno prestali predizbor v Preddvoru. Najraje se spominjajo lanskega festivala Lenart, kjer so po mnenju strokovne žirije osvojili prvo mesto. Ta nagrada jim je, kot pravi Zelnik, predstavljala odskočno desko za naprej. Pohvalijo se lahko tudi s prvo nagrado občinstva in drugo nagrado strokovne žirije na lanski Zlati voščenki v Besnici, na novoletnem festivalu v Dolenjskih Toplicah pa so konec lanskega leta osvojili drugo nagrado strokovne žirije.

In kdo sestavlja ansambel, ki zelo rad preigrava tudi skladbe Slavka Avsenika, Alpskega kvinteta in Slovenskih muzikantov? Že prej omenjeni vodja ansambla Tine Zelnik prihaja z Zgornjega Jezerskega, igra pa bariton, kontrabas in bas kitaro. Je glasbeni samouk, ki obožuje narodnozabavno glasbo. Harmonikar Matjaž Ribnikar zaključuje študij ekonomije, klarinetist Mitja Marošek prihaja z Dobrne in je član velenjskega pihalnega orkestra in kvarteta klarinetov tamkajšnje glasbene šole. Kitarist Rok Jamnik s prihaja s Senice pri Medvodah in se je preizkusil v številih glasbenih zvrsteh, pri 18 letih pa je zaplul v narodnozabavne vode. Trobentar Gašper Pokorn obiskuje srednjo biotehniško šolo v Strahinju in igra v pihalnem orkestru Alples, pevski duet pa sestavljata Gašper Šarc iz Šmarce pri Kamniku in 20-letna Renata Novak iz Žužemberka.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 14. junij 2010 / 07:00

Krka košarkarski prvak

Kranj - Minulo sredo se je končalo letošnje državno prvenstvo v košarki. Na peti tekmi so košarkarji Krke tretjič ugnali Union Olimpijo in se veselili naslova prvakov. V ligi za...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 28. julij 2007 / 07:00

Čezmejno sodelovanje gasilcev

Podnart - Na nedavnem prevzemu novega gasilskega vozila v Podnartu so sodelovali tudi gasilci iz Sel-Borovnice na Koroškem, ki so prišli v Podnart skupaj z županom Sel Engelberto...

Prosti čas / sobota, 28. julij 2007 / 07:00

Le še streljaj od albuma

Ansambel Veseli Gorenjci je tudi minulo nedeljo, ko je razveseljeval obiskovalce na zaključku Čipkarskih dni v Železnikih, dokazal, da si je nadel pravo ime.

Splošno / sobota, 28. julij 2007 / 07:00

Prvi častni občan je Stanko Košir

Najvišje občinsko priznanje - naziv častni občan bo prejel Stanko Košir iz Gozd-Martuljka za ohranjanje izročila Rut.

Splošno / sobota, 28. julij 2007 / 07:00

Je edina možnost zdravnik iz tujine?

Vodja zdravstvenega doma Janko Kersnik dvomi, da bodo v Kranjski Gori dobili tretjega zdravnika.

Splošno / sobota, 28. julij 2007 / 07:00

Na olimpijadi pred skoraj 60 leti

Karel Klančnik, rojen Mojstrančan, je eden tistih, ki je močno zaznamoval zgodovino razvoja skakalnega športa v Gornjesavski dolini.