Na predstavitvi sistema ogrevanja z lesnimi sekanci (Foto: Gorazd Kavčič)

S sekanci ogrevajo enajst stavb

Na Hribarjevi domačiji na Trsteniku izkoriščajo lesne ostanke za ogrevanje domače hiše in še desetih stavb.

»Ko sem bil pred nedavnim v Srbiji, me je ob petih zjutraj zbudil mobilni telefon in mi naznanil napako na ogrevalnem sistemu. Hitro sem moral ukrepati, tako da uporabniki sistema napake niti niso občutili,« je dejal Jože.

Trstenik – Na Hribarjevi kmetiji so pred desetimi leti dali iz hleva še zadnje govedo in se potlej usmerili v gozdarstvo in v izkoriščanje lesne biomase za ogrevanje domače hiše in bližnjih stavb. Na mestu nekdanjega gospodarskega objekta so zgradili stavbo, v kateri so garaža za spravilo strojev, kurilnica s pečjo na lesne sekance, z zalogovnikom tople vode in potrebno avtomatiko ter odprt silos za sekance. Postopno so zgradili tri krake toplovoda skupne dolžine 550 metrov, na katerega so potlej priključili poleg domače hiše še osem stanovanjskih hiš, od tega šest iz bližnjega novega naselja, cerkev ter župnišče in salezijanski dom; z občino pa se dogovarjajo še za priključitev vrtca in prostorov krajevne skupnosti.

Kranjska krajevna enota Zavoda za gozdove Slovenije in Društvo lastnikov gozdov Gorenjske sta v ponedeljek v okviru aktivnosti ob tednu gozdov pripravila srečanje gozdarjev in lastnikov gozdov na Hribarjevi domačiji, kjer sta Jože Uranič, gospodar kmetije in lastnik podjetja Biomasa Trstenik, in Marjan Kadivec iz podjetja Biomasa predstavila sistema ogrevanja z lesnimi sekanci ter distribucijo in trženje energije. Kot je povedal Jože Uranič, so za naložbo pridobili trideset odstotkov evropskih sredstev. Z odjemalci so sklenili petnajstletne pogodbe za ogrevanje v zimskem času. Na leto potrebujejo štiristo nasutih metrov sekancev oz. dvesto kubičnih metrov slabšega lesa, trenutno imajo na zalogi za prihodnjo zimo že 150 »kubikov« lesa. »Vso potrebno količino zvozim skupaj sam z gozdarsko prikolico, nekaj iz domače, petnajst hektarjev velike gozdne posesti, preostalo iz okoliških gozdov. Doslej mi lesa ni bilo treba kupovati, lastniki gozdov so zadovoljni, da ga pospravim,« je dejal Jože in dodal, da sekancev ne pripravlja sam, ampak za to najame izvajalca. Zadovoljni so lahko tudi uporabniki sistema daljinskega ogrevanja, saj se, kot je z izračuni dokazoval Marjan Kadivec, grejejo precej ceneje, kot bi se ob ogrevanju na kurilno olje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 1. julij 2021 / 09:49

Kmetje spet v cenovnem primežu

Stroški kmetijske pridelave se povečujejo, odkupne cene pridelkov pa znižujejo. Zlasti rejci goved in prašičev so zaradi tega v težkem položaju, opozarjajo v kmetijsko-gozdarski zbornici.

Objavljeno na isti dan


Naklo / sreda, 1. januar 2020 / 18:24

Nočni pohod do Krive jelke

Zgornje Duplje – Kulturno-turistično društvo Pod Krivo jelko Duplje v soboto, 4. januarja, pripravlja že 18. nočni pohod do Krive jelke v Udin borštu. Prireditev se bo začela ob 19. uri z zborom po...

Zanimivosti / sreda, 1. januar 2020 / 18:23

Božični koncert na Sv. Lovrencu

Bašelj – Niz prazničnih dogodkov pod imenom gRajski Preddvor bodo sklenili z božičnim koncertom v cerkvi sv. Lovrenca nad Bašljem. Tja vabijo v soboto, 4. januarja, koncert se bo začel ob 16. uri....

Šenčur / sreda, 1. januar 2020 / 18:22

Priznanja naj imajo težo

V občini Šenčur se lotevajo spremembe pravilnika o podeljevanju občinskih priznanj.

Kranjska Gora / sreda, 1. januar 2020 / 18:21

Zaključili delavnice Domače jedi Doline

Kranjska Gora – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je s financiranjem Občine Kranjska Gora izvedla osem medgeneracijskih kuharskih delavnic pod imenom Domače jedi Doline. Brezplačne delavnice so p...

Nasveti / sreda, 1. januar 2020 / 15:46

Kruh za na praznično mizo

Za silvestrovo in podobne priložnosti se na mizi pogosto pojavi narezek ali kakšna jed, pri kateri ponudimo kruh. Ni ga čez sveže pečen kruh, vendar nam ob pripravah vseh jedi pogosto zmanjka časa...