Zaključili delavnice Domače jedi Doline
Kranjska Gora – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je s financiranjem Občine Kranjska Gora izvedla osem medgeneracijskih kuharskih delavnic pod imenom Domače jedi Doline. Brezplačne delavnice so potekale od oktobra do decembra na različnih lokacijah: v Hotelu Rute v Gozdu - Martuljku, v KS Rateče - Planica in v soorganizaciji z Gornjesavskim muzejem Jesenice tudi v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori. Tri delavnice so bile organizirane v šolah – dve v OŠ 16. decembra Mojstrana in ena v OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora. Učenci so domače jedi pripravljali v sklopu pouka. »Udeleženci delavnic, skupaj jih je bilo več kot sto, so se učili priprave različnih jedi, ki so značilne za območje Zgornjesavske doline. Pri kuhi in peki so aktivno sodelovali, pri tem izmenjavali izkušnje, slišali tudi s hrano povezane zgodbe, predvsem pa pridobivali znanje o pripravi teh jedi na način, kot so jih kuhali včasih. V sklopu delavnic so pripravili ržen kruh, ajdovo mešto, masovnek, koruzne žgance, belo kavo, presnjak, miške, zabeljen fižol, koruzni sok, okisan krompir, ajdove žgance, kislo repo, kruhov cmok s suhim mesom, kislo zelje, špresove krape ter jabolčno in rožičevo potico,« je povedala Romana Smagin iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske. Mentorice, vse članice Društva podeželskih žensk občine Kranjska Gora, so bile domačinke Jerca Kramar, Darinka Tarman in Iva Gorjanc.