Betinsko krožišče na Bledu

Članek Mateje Rant v Gorenjskem glasu nas je nekako spodbudil, da širši javnosti predstavimo probleme, ki se pojavljajo ob začetku del na južni razbremenilni cesti. Bralci članka dobijo občutek, da smo mi tisti posamezniki, ki začetek gradnje onemogočamo.

Po vseh razprtijah še vedno nismo ugotovili, kdo in zakaj se je odločil za tako megalomansko spiralno krožišče, ki v to okolje ne sodi. Seznanili smo se le z dejstvom, da Vodna skupnost ne dovoli posegov v območje potoka. Potok je praktično odprta kanalizacija in je potreben temeljite ureditve. Vse to je projektant akceptiral in zato se je v popolni tajnosti odločil za posege v naša zemljišča. Pri tem projektiranju se ni čutil odgovornega, da bi seznanil nas, krajane. Sploh ni upošteval dejstva, da je pred leti ob izgradnji vpadnice večina od nas izgubila 200 do 300 površinskih metrov ohišne zemlje. Resda smo prejeli odškodnine, ki pa v nobenem primeru ne odtehtajo izgube zemljišč.

 

Naši vhodi na cesto resnično niso povsem varni in so delo »stroke«, ki po končanih delih zapusti delovišče. Problemi in težave navadno ostanejo krajanom. V dvajsetih letih se kljub prošnjam nismo mogli dokopati do ogledala, ki bi omogočal varnejši vhod na cesto. Sedaj pa tako dušebrižniška skrb in pozornost.

 

Najbolj »lovska« je novica, da se za reprojektiranje krožišča potrebuje deset let. Znani so mi projektivni biroji, ki so zmožni v štirih mesecih storiti to, za kar »strokovnjaki« potrebujejo celo desetletje. Na občinski seji je razumnejši svetnik predlagal reprojektiranje, a ga je večina pod vplivom »strokovnjaka« iz Ljubljane gladko zavrnila. Tudi na vprašanje svetnice, koliko bo stala ta pustolovščina in v kolikšnem času bo zgrajena celotna obvoznica, ni bilo prepričljivega odgovora. Omenim naj še dejstvo, da na sejo nismo bili vabljeni.

 

Govorice in pisanja o razlastitvah moramo vzeti povsem resno, saj se duh enoumja in mračnjaštva še ni povsem poslovil. Tudi na to moramo biti pripravljeni in upam, da bomo tudi na te izzive primerno odgovorili.

 

Ljudje ob vpadnici želimo, da se krožišče prestavi ali ustrezno zmanjša. Posegov na naša zemljišča ne dovolimo in če strokovnjak vztraja pri tem projektu, naj se ga nadomesti s takšnim, ki bo imel več razumevanja za krajino in nas, oškodovance.

 

Izgovori, da mi oviramo gradnjo, so brezpredmetni. Z deli na obvoznici se lahko začne na lokacijah, ki niso problematične. Kar se tiče razgovorov z županom, jih še nismo dočakali. Naš župan je sicer prijazen, le problematika cest mu ni ravno boljša plat razumevanja.

 

Krajani Betina resnično želimo, da bi se problem ustrezno uredil in da ljudje ne bi obsojali nas, krajanov, ki se za nastale probleme ne čutimo odgovorne.

 

Ob vseh teh dogajanjih in skrivnih dogovorih smo prišli do spoznanja, da je bistvo problema očem nevidno, kot je dejal Mali princ. In kako presneto je imel prav.

 

Za oškodovane krajane Betina

 

Vladimir Lebar

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 5. maj 2017 / 19:30

Nekoč smo pisali razglednice

Izjava Prejmite lepe pozdrave iz Gorenjske nam v dobi super zmogljivih mobilnikov zveni nekoliko arhaično, mar ne? Ampak ko gre, kot preberemo v podnaslovu k muzejski razstavi, za Podobe gorenjskih kr...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Glasbena Kresna noč v Bohinju

Ribčev Laz - Tudi letošnja Kresna noč v Bohinju bo potekala dva dni. V soboto bo Pod Skalco ob 18. uri začela obiskovalce zabavati glasbena skupina Duble Truble.

Prosti čas / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Kamfest začenja skupina Patetico

Na Kamfestu se bo od 12. do 25. avgusta zvrstilo več kot petdeset različnih dogodkov.

Humor / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Smrdi, ne smrdi, smrdi, ne smrdi ...

Po začetnih problemih s smradom smo na domžalski tekmi izvedeli, da se o izvedencih za določitev meje Ivo in Janez še nista dogovorila, jasno pa je že, da bodo v SDS dobili nove drese.

Humor / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Četverec brez

Antonio Anderlič O nakupovalnih navadah na obrambnem ministrstvu: »To, da Erjavec nakupuje prisluškovalne naprave, sploh še ni vse. Po mojih zadnjih informacijah je kupi...

Gospodarstvo / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Brez nevarnosti za Slovenijo

Kranj - Iz republiške veterinarske uprave so sporočili, da pojav slinavke in parkljevke v Veliki Britaniji ne predstavlja neposrednega tveganja za zdravje živali v Sloveniji. Na...