Anton Konič pri izdelovanju butaric. Tik pred cvetno nedeljo bo nanje navezal še jabolka in pomaranče.

V butarici je devet vrst lesa

Na Koroški Beli je eden redkih, ki še izdeluje butarice ali begance, 75-letni Anton Konič. V belsko cerkev bo v nedeljo večina faranov prinesla prav njegove mojstrovine.

Koroška Bela – »Za naš kraj so značilne butarice, ki so narejene iz devetih vrst lesa – vrbe, leske, češnje, bezga, hudobike, bršljana, drena, oljke in brinja,« pravi domačin s Koroške Bele, 75-letni Anton Konič, bolj poznan kot Tonček, eden redkih, ki že vrsto desetletij ohranja tradicijo izdelovanja butaric ali beganc. Vsako leto jih v dneh pred cvetno nedeljo izdela med dvajset in petindvajset, od majhnih, otroških, do velikih, poldrugi meter dolgih. In na cvetno nedeljo v belsko cerkev večina faranov k blagoslovu lesa prinese prav njegove mojstrovine.

Tonček se na izdelovanje beganc začne pripravljati že nekaj tednov pred cvetno nedeljo, ko v okoliških gozdovih nabere potreben les. Ima svoja, skrivna najdišča v okolici Koroške Bele, edino po brinje (pravi mu tudi kramper) je letos moral celo v Jelendol. Ko ima ves les pripravljen, se loti izdelave. Osnovo izdela iz leske ali vrbe, ki butaro držita pokonci, nato pa vanjo zatika vejice drugega lesa. Tik pred cvetno nedeljo na butarico trdno priveže še jabolka in pomaranče. »Za izdelavo ene butarice porabim dobro uro. Vsako leto jih izdelam po dvajset, petindvajset, različnih velikosti, zlasti manjše, za otroke,« pravi. Pred leti je izdelal rekordno, dva metra in dvajset centimetrov dolgo beganco, ki jo je na cvetno nedeljo sam odnesel v cerkev.

Po blagoslovu lesa v cerkvi domačini na Koroški Beli butarice shranijo do naslednjega leta. »Eni jih imajo obešene kot šopek, medtem ko jih na kmetijah položijo pod kap hiše, saj so že stari ljudje rekli, da butarica hišo varuje pred hudo uro. Nekaj vejic iz butarice pa nalomijo tudi za novo leto ob blagoslovu hiše, ko ob zvonjenju kropijo stanovanje oziroma posest z blagoslovljeno vodo ter s kadilom,« razlaga.

Tonček, ki se je izdelovanja butaric naučil od starega očeta, to tradicijo ohranja že več kot štirideset let. Pravi, da ob ustvarjanju iz lesa uživa; nenazadnje je po poklicu izučen mizar. Žal pa med mladimi ni zanimanja za izdelovanje beganc. »Mladina za kaj takega nima časa ... Če bi šlo na računalnik, bi pa verjetno tudi butarice letele skozi,« pravi malo v šali malo zares. Zato je še toliko bolj vesel, da ga že nekaj let pred cvetno nedeljo obiščejo otroci iz vrtca s Koroške Bele, ki jim pokaže umetnost izdelovanja butaric. Tako je bilo tudi ta teden, ko je gostil kar dve skupini malčkov iz bližnjega vrtca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 19. junij 2007 / 07:00

Anji Čarman uspelo v Zagrebu

Kranj - Konec tedna je naša plavalna reprezentanca nastopila na močnem mednarodnem mitingu Zlati medved v Zagrebu. Po njem se je dosedanjim petim kandidatom za nastop na olimpijs...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 23. julij 2018 / 12:14

Jesenice dobile aparthotel

V obnovljeni Kazini so novi lastniki uredili triinpetdeset ležišč. Nad dosedanjim obiskom so tudi sami presenečeni, saj imajo ob koncih tedna vse sobe povsem zasedene.

Gorenjska / ponedeljek, 23. julij 2018 / 11:54

V stiski so tako pacienti kot zdravniki

Ob spremembah, kot so odhodi zdravnikov v druge službe ali v pokoj, se morajo pacienti odločiti za zamenjavo osebnega zdravnika, kar pa tako zanje kot za zdravstvene ustanove ni vedno lahko delo.

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. julij 2018 / 11:54

Študenti očitajo slabo plačilo, delodajalci nevestnost

Pred poletno sezono in med njo se povpraševanje po študentskem delu poveča, saj imajo dijaki in študentje počitnice in posledično več časa za opravljanje različnih del. Največ zanimanja je za delo v s...

Kronika / ponedeljek, 23. julij 2018 / 11:52

Višje sodišče potrdilo kazen dobavitelju kokaina

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo zaporno kazen Jeseničanu Arminu Mujagiću, ker je sodeloval pri prodaji droge, predvsem kokaina. Drogo so pošiljali tudi v Avstrijo.

GG Plus / ponedeljek, 23. julij 2018 / 11:51

Andreja z Gasilske ulice

Kranjčanka Andreja Valtanen že 26 let živi na Finskem. Po stroki je grafična oblikovalka, v družinskem podjetju z možem Juho delujeta na področju oblikovanja, marketinškega svetovanja, izdelovanja spl...