Rokopis pesmi Tri želje Anastazija Zelenca (Foto: Drago Holynski)

Zgodbe muzejskih predmetov: "Tri želje ..."

Po končanem ljubljanskem šolanju je leta 1821 France Prešeren odšel študirat na Dunaj. Leta 1822 je dobil Knafljevo štipendijo, proti koncu istega leta pa je postal domači učitelj na Klinkowströmovem zavodu. Tu je Prešeren spoznal mladega grofa s Kranjskega Antona Aleksandra Auersperga.

 

Anton Aleksander grof Auersperg se je rodil 11. aprila 1806 v Ljubljani kot prvi otrok grofu Aleksandru Auerspergu in Ceciliji, rojeni baronici Billichgräz s Polhovega Gradca. Živel je na gradu Turn pri Leskovcu, že leta 1813 pa je odšel na šolanje na Dunaj; naprej na viteško akademijo Theresianum. Junija 1819 so ga vpisali v zasebni Klinkowströmov zavod.

 

Zaupanje in medsebojno spoštovanje med Prešernom in gojencem Auerspergom se je izrazilo tudi s ključem sobe, ko je Prešeren mlademu učencu omogočil uporabo svoje knjižnice, kjer je lahko bral predvsem latinske in grške klasike. To je bil tudi razlog, da je januarja 1824 Prešeren izgubil službo, ker naj bi imel prevelik vpliv na mladega grofa. Še isto leto jeseni je tudi Anton Aleksander Auersperg zapustil zavod in se vpisal na filozofijo. V tem času je mladi pesnik že prevajal slovenske ljudske pesmi v nemščino, ki naj bi jih dobil od Prešerna, kar potrjuje, da je znal slovensko.

 

S pisanjem pesmi je začel zelo zgodaj in njegova prva pesniška zbirka je izšla že leta 1830. Ker je imel težave s policijo, si je izbral psevdonim Anastasius Grün, ki ga je vedno uporabljal pri pesniškem ustvarjanju.

 

Leta 1829 je Anastasius Grün napisal pesem z naslovom ''Venezianer Trias''. Objavil jo je leta 1837 v zbirki ''Gedichte''. To je edina Grünova pesem, ki jo je prepesnil oziroma prevedel France Prešeren z naslovom ''Tri želje Anastazija Zelenca''. Za naslov prepesnitve je Prešeren hudomušno prevedel avtorjev psevdonim.

 

Grünove pesmi Prešeren nikoli ni objavil, pač pa se je ohranila v njegovi zapuščini. Leta 1876 je dr. Janez Bleiweis izročil Prešernovo zapuščino njegovi hčerki Ernestini Jelovšek (1842 - 1917). Ernestina je rokopis pesmi ''Tri želje Anastazija Zelenca'' izločila iz zapuščine in ga v Mariboru 8. avgusta 1878 podarila neugotovljeni osebi.

 

Po vsej verjetnosti je bil to dr. Karel Štrekelj (1859 - 1912), slovenski jezikoslovec, slavist, etnolog. Dr. Štrekelj je Prešernov rokopis ''Tri želje Anastazija Zelenca'' zapustil hčerki dr. Ljudmili in zetu dr. Pavlu Strmšku, ki ga je vedno nosil s seboj v denarnici kot največjo dragocenost. Predal ga je svoji vnukinji dr. Alenki Strmšek Medved, ki ga je leta 1975 izročila kot dolgoročno muzejsko posojilo Gorenjskemu muzeju v Kranju.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 23. februar 2019 / 19:33

Kam je izginil otrok

Nekatere zgodbe se človeka zelo dotaknejo. In ena takšnih je tudi Elina. Bila je edinka. Oče se je že bližal šestdesetemu, ko se je rodila. Mama je bila za več kot polovico mlajša. Živeli...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 3. junij 2016 / 13:20

Na avtocesti trčila v kavč

Šenčur – Na avtocesti med Šenčurjem in Kranjem se je v sredo popoldne zgodila nenavadna prometna nesreča. Povzročil jo je voznik avtomobila, ki je na prikolici prevažal nepravilno pritrjen kavč. Ta...

Rekreacija / petek, 3. junij 2016 / 13:19

Krvavec trail vikend

Krvavec – V soboto in nedeljo je potekal Krvavec trail vikend. V soboto je potekala tekma vertikal, v nedeljo pa še sky race na 11 in 21 km. Skupni zmagovalec je Luka Mihelič (KGT Papež). Tekmo ver...

Slovenija / petek, 3. junij 2016 / 11:50

Veselje v Postojnski jami

V Postojnski jami se je prvič pred človeškimi očmi izlegla človeška ribica. V naravi se po statističnem sklepanju iz 500 izleženih jajčec uspešno razvijeta le dva mladička.

Kultura / petek, 3. junij 2016 / 11:45

Orgle in saksofon

Škofja Loka – Jutri, v soboto, 4. junija, ob 20. uri bo v kapeli Jezusovih blagrov v Papirnici še zadnji letošnji koncert v okviru VIII. Mednarodnega cikla koncertov Občine Škofja Loka. Nastopila b...

Kronika / petek, 3. junij 2016 / 11:43

Skozi kupolo padel v kletno učilnico

V sredo zvečer je devetošolec po skoku na stekleno kupolo zgrmel v kletno učilnico Osnovne šole Jakoba Aljaža v Kranju. K sreči je padel mimo strojev. Zlomil si je roko.