Člani odprave Makalu 1975 / Foto: arhiv odprave

Obiskali bodo tudi Nejčev grob

V torek je minilo natanko štirideset let od prvega slovenskega vzpona na osemtisočak, 8463 metrov visoki Makalu, ob tej obletnici pa v torek v Himalajo odhaja jubilejna odprava Manang 2015.

Kranj – Slovenski alpinisti so se z Makalujem prvič srečali že leta 1972, ko so prestopili magično mejo 8000 metrov, nase opozorili celotno svetovno javnost in postavili prelomnico slovenskega plezanja, a vrha takrat zaradi slabših vremenskih razmer niso dosegli.

So bili pa zato toliko uspešnejši tri leta kasneje, ko se je na vrh povzpelo sedem alpinistov: 6. oktobra Stane Belak - Šrauf in Marjan Manfreda - Marjon (brez uporabe dodatnega kisika), 8. oktobra Janko Ažman in Nejc Zaplotnik, 10. oktobra Viki Grošelj in Ivč Kotnik ter dan pozneje še Janez Dovžan. Preostali člani odprave so bili še: Zoran Bešlin, Danilo Cedilnik, Boris Erjavec, Tomaž Jamnik, Stane Klemenc, Janez Lončar, Bojan Pollak, Milan Rebula, Roman Robas, Jože Rožič, Dušan Srečnik - Zobač, zdravnik Damijan Meško in TV-snemalec Radovan Riedl. Uspeh je v takratni Jugoslaviji in svetu močno odmeval, spomini in zavedanje, kaj je alpinistom uspelo (vzpon še danes velja za enega največjih dosežkov svetovnega himalajskega plezanja), pa so zelo živi tudi štiri desetletja kasneje.

Planinska zveza Slovenije bo ob 40. obletnici tega uspeha organizirala jubilejno himalajsko odpravo Manang 2015, ki se bo predstavila v ponedeljek, na pot pa odpravila dan za tem. »Cilji te odprave so ne samo obuditi spomine na leto 1975, ampak tudi obiskati Nejčev grob pod Manaslujem, obiskati šolo v Manangu, ki jo je ustanovil Aleš Kunaver, sodelovati s hrvaško spominsko odpravo pod vodstvom Stipeta Božića, v alpskem slogu priplezati na katerega od šesttisočakov skupine Čulu, raziskati in določiti zanimive alpinistične cilje za prihodnje slovenske odprave v tem območju, posneti film in napisati knjigo, dodatno povezati Slovenski planinski muzej z nepalskim planinskim muzejem v Pokari in, kar je tudi zelo pomembno, pomagati ljudem na območjih, ki jih je prizadel aprilski potres,« nam je odpravo, ki jo bo vodil Viki Grošelj, opisal Bojan Pollak. Poleg njega se bodo v Himalajo od še živečih članov odprave Makalu '75 odpravili še Janko Ažman, Zoran Bešlin, Danilo Cedilnik - Den, Tomaž Jamnik in Ivč Kotnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 30. november 2015 / 10:29

Danes Maistra žal nimamo

V ponedeljek, 23. novembra, smo že deseto leto zapored praznovali državni praznik – dan Rudolfa Maistra. S proslavo so ga znova počastili tudi v Kamniku, generalovem rojstnem mestu.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 29. maj 2009 / 07:00

Prvi tekmi bosta sodila sodnika iz Črne gore

Pred začetkom finalnega dela članskega državnega prvenstva.

Kranj / petek, 29. maj 2009 / 07:00

Dogodki pred evropskimi volitvami

Kranj, Tržič, Radovljica - Tudi ta teden so se kandidati za poslance v evropski parlament na različnih prireditvah predstavljali volivkam in volivcem. V ponedeljek je poslanka dr...

Bled / petek, 29. maj 2009 / 07:00

Proti novemu zaposlovanju

Sedem občinskih svetnikov je na župana naslovilo zahtevo za sklic izredne seje zaradi zaposlovanja v občinski upravi.

Mengeš / petek, 29. maj 2009 / 07:00

Danes praznujejo v občini Mengeš

Mengeš - Danes, 29. maja, na rojstni dan rojaka Janeza Trdine, bodo Mengšani s slavnostno sejo praznovali svoj štirinajsti občinski praznik. »Letošnje praznovanje je v znamenju š...

Prosti čas / petek, 29. maj 2009 / 07:00

Praznik glasbe in veselja v Preddvoru

Ta konec tedna bo Preddvor v znamenju Praznika glasbe in veselja, ki ga v sodelovanju z Občino Preddvor prireja Agencija Media butik.