Anton Čadež (Foto: Tina Dokl)

Okusite kakovost Mesarstva Čadež

Na Visokem pri Kranju se že vrsto let razvija pripoved o mesu, mesnih izdelkih in slastno pripravljenih jedeh. Tukaj ima svoje korenine Mesarstvo Čadež. Oče vsega tega prizadevanja je Anton Čadež.

Za konec bi vam, sicer še malce zgodaj, a vendar, zaželel vesele in blagoslovljene velikonočne praznike v krogu svojih najdražjih. Pa dober tek ob naših mesninah! (Anton Čadež)

Anton Čadež je začel razvijati sodobno mesarsko obrt leta 1987. Z ženo Marijo sta zasnovala najprej manjšo obrtno delavnico, ki se je kasneje razvila v sodobno družinsko podjetje. Pri njih je kakovost osrednji motiv druženja z mesom in mesnimi izdelki.

Iz delavnice se je postopoma razvilo sodobno središče mesno predelovalnega prizadevanja, ki je postopoma razširilo svoje veje na več lastnih mesnic (dve v Kranju, ena v Škofji Loki in ena na Jesenicah) in na številne manjše trgovine po vsej Sloveniji, ki jih Čadeževi oskrbujejo z mesom, vzrejenim na gorenjskih kmetijah. Od večjih trgovskih hiš pa so že od samega začetka delovanja prisotni v E.Leclercu. Njihova vse bolj aktivna dejavnost pa je tudi catering.

Vendar ostaja Mesarstvo Čadež značilno družinsko podjetje, ki nadaljuje dediščino slovenskega obrtništva.

Meso in mesni izdelki Mesarstva Čadež niso le kakovostni, ampak predvsem človeku prijazni. Ne gre za običajno prodajno frazo, ampak dejstvo, ki ga potrjujejo ustrezna priznanja, pridobljena na strokovnih ocenjevanjih. Meso in mesnine Mesarstva Čadež se ponašajo s priznanji Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in s številnimi medaljami z mednarodnih ocenjevanj mesnih izdelkov na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni. Čadeževi so si za svoje mesne mojstrovine pridobili tudi znak kakovosti slovenskih izdelkov SQ. Med najbolj pomembnimi priznanji, ki pomenijo potrditev najvišjega standarda kakovosti, je tudi mednarodni certifikat ISO 9001, ki predstavlja garancijo njihovega razvoja, proizvodnje in trženja, male in veleprodaje mesa ter pestre palete mesa in mesnih izdelkov.

Lani je na AGRI 2009 v Gornji Radgoni njihova domača gorenjska zaseka dobila naziv šampion kakovosti, zlato medaljo so prejeli za gorenjski želodec s kašo, tatarski biftek in jezersko šunko, srebrno za jetrno pašteto, hišno salamo (suho salamo), posebno z zelenjavo, tris pivskih klobas za žar, bronasto pa za njihovo kranjsko klobaso. Anton Čadež pravi, da ne samo pri njih, na splošno gorenjski mesarji premalo dajo poudarka na svoje pridobljene medalje in priznanja. Pri nas gredo ljudje po biftek k Čadežu, ker je dober, ne govori se o tem, da je dobil lani priznanje, recimo.

Tudi v mesarstvu obstajajo obdobja. Čeprav pri Čadežu najdemo vse od suhih mesnin, klobas, pečenih izdelkov, mesa za žar, paštet in namazov, pripravljene in polpripravljene hrane, recimo povpraševanja po zaseki ta trenutek ni toliko, se bo pa v pričakovanju velikonočnih praznikov povečalo povpraševanje po gorenjskem želodcu in kmečki šunki, ki jo gospodinje za veliko noč postavijo na mizo z naribanim hrenom. Kuhano, ali pa jo nekatere celo spečejo v testu. Ta je ljuba tudi Antonu, ki nam zaupa, da je najboljša šunka tista, ki jo prej malo prevremo, da spusti odvečno sol, potem pa (po želji sicer) lahko tudi popečemo.

Pri Čadežu so ponosni na vse svoje izdelke, pa vendar ljudje radi povedo, da se nikoli ne preobješ njihovega (že omenjenega) bifteka. Pa tudi paštete in hrenovke so okusne.

V njihovih mesnicah je vedno kaj v akciji. Velikonočna akcija se začne 21. marca in bo trajala štirinajst dni. V takratni ponudbi bo tudi nekaj tradicionalnih klasično pripravljenih mesnin, med drugim gorenjska prata, klasično sušeni velikonočni vrat, šunka in rebra. Zato takrat le v avto in najbližjo Mesnico Čadež po velikonočne dobrote.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 18. marec 2014 / 14:31

Tajnice pomagajo tudi ljudem v stiski

Ribčev Laz – Na Gorenjskem že od 1995. leta deluje Klub tajnic Gorenjske, ki združuje 56 članic – tajnic in poslovnih sekretark, ki so zaposlene v gospodarstvu, javni upravi in pri zasebnikih. Kot...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 11. maj 2017 / 20:07

Prizidek ob devetdesetletnici

Ob praznovanju devetdesetletnice so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Bukovica pridobili tudi prizidek.

Šport / četrtek, 11. maj 2017 / 20:04

Kratko, a razgledno

Če prepozno vstanemo, a bi imeli radi nekaj od lepega dneva, predlagam opisani izlet. Čudovit razglednik v Kanalski dolini s pogledom na mogočne vršace.

Izleti GG / četrtek, 11. maj 2017 / 20:02

Lepote ukrajinskih vezenin na prvi šolski dan

Ob vseh lepotah in zanimivosti zahodne Ukrajine pa je najbolj opazna njihova ljubezen do kulture. Ta se poleg omenjenih uličnih glasbenikov pozna predvsem v velikem številu spomenikov, posvečenih p...

Razvedrilo / četrtek, 11. maj 2017 / 16:47

Plesni namig

V kranjskem Prešernovem gledališču je potekala regijska revija plesnih skupin Namig, na kateri so mladi znova navdušili s svojo plesno ustvarjalnostjo.

Nasveti / četrtek, 11. maj 2017 / 16:46

Piškoti s čokoladno sredico in rafaelo

Čokoladni namaz je še bolj kot za mazanje na kruh uporaben za peko. S skoraj osnovnim testom za piškote in s čokoladnim namazom lahko spečemo neverjetno dobre piškote. Z manjšim trikom dosežemo, da...