Anton Čadež (Foto: Tina Dokl)

Okusite kakovost Mesarstva Čadež

Na Visokem pri Kranju se že vrsto let razvija pripoved o mesu, mesnih izdelkih in slastno pripravljenih jedeh. Tukaj ima svoje korenine Mesarstvo Čadež. Oče vsega tega prizadevanja je Anton Čadež.

Za konec bi vam, sicer še malce zgodaj, a vendar, zaželel vesele in blagoslovljene velikonočne praznike v krogu svojih najdražjih. Pa dober tek ob naših mesninah! (Anton Čadež)

Anton Čadež je začel razvijati sodobno mesarsko obrt leta 1987. Z ženo Marijo sta zasnovala najprej manjšo obrtno delavnico, ki se je kasneje razvila v sodobno družinsko podjetje. Pri njih je kakovost osrednji motiv druženja z mesom in mesnimi izdelki.

Iz delavnice se je postopoma razvilo sodobno središče mesno predelovalnega prizadevanja, ki je postopoma razširilo svoje veje na več lastnih mesnic (dve v Kranju, ena v Škofji Loki in ena na Jesenicah) in na številne manjše trgovine po vsej Sloveniji, ki jih Čadeževi oskrbujejo z mesom, vzrejenim na gorenjskih kmetijah. Od večjih trgovskih hiš pa so že od samega začetka delovanja prisotni v E.Leclercu. Njihova vse bolj aktivna dejavnost pa je tudi catering.

Vendar ostaja Mesarstvo Čadež značilno družinsko podjetje, ki nadaljuje dediščino slovenskega obrtništva.

Meso in mesni izdelki Mesarstva Čadež niso le kakovostni, ampak predvsem človeku prijazni. Ne gre za običajno prodajno frazo, ampak dejstvo, ki ga potrjujejo ustrezna priznanja, pridobljena na strokovnih ocenjevanjih. Meso in mesnine Mesarstva Čadež se ponašajo s priznanji Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in s številnimi medaljami z mednarodnih ocenjevanj mesnih izdelkov na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni. Čadeževi so si za svoje mesne mojstrovine pridobili tudi znak kakovosti slovenskih izdelkov SQ. Med najbolj pomembnimi priznanji, ki pomenijo potrditev najvišjega standarda kakovosti, je tudi mednarodni certifikat ISO 9001, ki predstavlja garancijo njihovega razvoja, proizvodnje in trženja, male in veleprodaje mesa ter pestre palete mesa in mesnih izdelkov.

Lani je na AGRI 2009 v Gornji Radgoni njihova domača gorenjska zaseka dobila naziv šampion kakovosti, zlato medaljo so prejeli za gorenjski želodec s kašo, tatarski biftek in jezersko šunko, srebrno za jetrno pašteto, hišno salamo (suho salamo), posebno z zelenjavo, tris pivskih klobas za žar, bronasto pa za njihovo kranjsko klobaso. Anton Čadež pravi, da ne samo pri njih, na splošno gorenjski mesarji premalo dajo poudarka na svoje pridobljene medalje in priznanja. Pri nas gredo ljudje po biftek k Čadežu, ker je dober, ne govori se o tem, da je dobil lani priznanje, recimo.

Tudi v mesarstvu obstajajo obdobja. Čeprav pri Čadežu najdemo vse od suhih mesnin, klobas, pečenih izdelkov, mesa za žar, paštet in namazov, pripravljene in polpripravljene hrane, recimo povpraševanja po zaseki ta trenutek ni toliko, se bo pa v pričakovanju velikonočnih praznikov povečalo povpraševanje po gorenjskem želodcu in kmečki šunki, ki jo gospodinje za veliko noč postavijo na mizo z naribanim hrenom. Kuhano, ali pa jo nekatere celo spečejo v testu. Ta je ljuba tudi Antonu, ki nam zaupa, da je najboljša šunka tista, ki jo prej malo prevremo, da spusti odvečno sol, potem pa (po želji sicer) lahko tudi popečemo.

Pri Čadežu so ponosni na vse svoje izdelke, pa vendar ljudje radi povedo, da se nikoli ne preobješ njihovega (že omenjenega) bifteka. Pa tudi paštete in hrenovke so okusne.

V njihovih mesnicah je vedno kaj v akciji. Velikonočna akcija se začne 21. marca in bo trajala štirinajst dni. V takratni ponudbi bo tudi nekaj tradicionalnih klasično pripravljenih mesnin, med drugim gorenjska prata, klasično sušeni velikonočni vrat, šunka in rebra. Zato takrat le v avto in najbližjo Mesnico Čadež po velikonočne dobrote.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 6. avgust 2009 / 07:00

Obisk koč doslej slabši

Čeprav je trenutno vrhunec počitnic, ki jih številni radi preživljajo tudi v hribih, je bil do konca julija obisk v gorenjskih planinskih kočah precej skromen.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 20. september 2019 / 06:00

Predstavitev knjige O Bitnjah, vaseh na zahodnem robu Sorškega polja

Bitnje – V petek, 20. septembra, bo ob 18. uri v razstavnem paviljonu Jugovic predstavitev knjige O Bitnjah, vaseh na zahodnem robu Sorškega polja avtorice Brede Konjar ter odprtje razstave likovni...

Gorenjska / petek, 20. september 2019 / 06:00

Jutri znova globalna čistilna akcija

Ljubljana – Globalni čistilni akciji Očistimo svet, ki je lani združila 18 milijonov ljudi iz 150 držav, se bo v soboto znova mogoče pridružiti tudi v Sloveniji.

Kultura / petek, 20. september 2019 / 06:00

Razstava ob sedemdesetem jubileju

V Pavlinovi galeriji Kulturnega doma Janeza Filipiča v Naklem so odprli samostojno razstavo Francija Markovca, ki si jo bo moč ogledati še v soboto od 17. do 20. ure in v nedeljo od 10. do 12. ter od...

Gorenjska / petek, 20. september 2019 / 06:00

Izbrali naj planinsko kočo

Obiskovalci gora so za naj visokogorsko planinsko kočo okronali Zasavsko kočo na Prehodavcih, za naj planinsko kočo pa Dom na Kofcah, kjer bo skupno praznovanje v nedeljo, 22. septembra.

Naklo / petek, 20. september 2019 / 06:00

Koncert Prifarskih muzikantov v Naklem

Naklo – Agencija Media butik v sodelovanju z Občino Naklo v soboto, 21. septembra, ob 20. uri vabi na koncert Prifarskih muzikantov v dvorano Biotehniškega centra Naklo. Že v lanskem letu so Prifar...