Otroci so pisali Božičku in se veselijo daril, ki jih prinaša. (Foto: Gorazd Kavčič)

Veselimo se praznikov

Prihodnja dneva bosta praznična: jutri božič, dan zatem državni praznik.

Kranj - Drevišnji sveti večer napoveduje božič, ko kristjani praznujejo Kristusovo rojstvo. Dan potem je državni praznik, ko se spominjamo plebiscitarne odločitve Slovencev za samostojno in neodvisno državo. Dan samostojnosti in enotnosti so včeraj počastili s slavnostno sejo državnega zbora in državno proslavo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Božič je intimnejši praznik, vsak ga dojema po svoje: ljudje se veselijo prostih dni, nekateri so izkoristili priložnosti za nakupovanje, tretje radosti veseli december, četrte obdarovanje. Za mnoge je božič družinski praznik, ko so vsaj nekaj časa skupaj. Za vernike je to prihod božjega otroka, ki razodeva človekoljubnost Boga in bistvo človeka za vse čase, kakor je v božični poslanici povedal dosedanji nadškof Alojzij Uran. »Verski običaji marsikoga predramijo, da se v spominu vrača v otroštvo in zahrepeni po toplini, ki jo je nekdaj doživljal. Različne življenjske preizkušnje tovrstne želje še okrepijo,« je dejal nadškof. »Sporočilo božiča je jasno. Pred našimi očmi je sveta družina, ki je zgled vsem družinam. Skupnost po božji zamisli, ki more edina dati otroku vse, kar potrebuje: telesno življenje, varnost očeta in nežnost matere, osebe za identifikacijo, duhovno sporočilo prednikov in odkrivanje smisla življenja.« Karkoli vam že pomenijo prihodnji prazniki, želimo vam, da jih preživite mirno in srečno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 19. april 2007 / 07:00

Prisegle sodnice in sodniki

Ljubljana - Včeraj je pred predsednikom državnega zbora Francetom Cukjatijem priseglo 42 sodnic in sodnikov. Največ med njimi je imenovanih na sodniška mesta na Okrajnem...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 24. december 2009 / 07:00

Elan s poravnavo po 19 letih brez hipotek in brez dokapitalizacije

Družba Elan je v sredo podpisala sodno poravnavo med Elanom, KIH in Gorenjsko banko za izbris zastavnih pravic na Elanovih nepremičninah.

Kronika / četrtek, 24. december 2009 / 07:00

Poplave možne tudi na Gorenjskem

Zaradi dolgotrajnega deževja tudi na Gorenjskem danes in jutri obstaja možnost poplav večjega obsega. Najbolj ogrožena bodo porečja Poljanske in Selške Sore, Save Bohinjke in Tržiške Bistrice.

Prosti čas / četrtek, 24. december 2009 / 07:00

Znani Slovenci o prazničnem vzdušju

Decembrsko praznično vzdušje se bliža vrhuncu. Nekaj znanih Slovencev smo povprašali, kako bodo preživeli božične praznike, kako si pričarajo praznično vzdušje in s čim bodo obdarovali svoje bližnje.

Kranj / četrtek, 24. december 2009 / 07:00

Veselimo se praznikov

Prihodnja dneva bosta praznična: jutri božič, dan zatem državni praznik.

GG Plus / četrtek, 24. december 2009 / 07:00

Mir v nas in okrog nas

V prazničnemu času si skoraj ne drznem pomisliti, da bi vam pamet solila z vzgojnimi nasveti.