Pri trkih so najpogosteje na udaru srne, ki so tudi najštevilnejša divjad. / Foto: Andrej Tarfila

Če na cesti trčite z divjadjo ...

Lovska zveza pojasnjuje, kako je treba ravnati ob najdbi poškodovane ali vidno bolne živali in ob trku z živaljo na cesti.

Kranj – Obiskovalci gozdov in udeleženci v prometu se ob najdbi poškodovane ali bolne živali ali ob trku z živaljo na cesti sprašujejo, kako ravnati v takih primerih. V Lovski zvezi Slovenije jim svetujejo, da v takšnih primerih pokličejo na številko 112. Če gre za poškodovano ali vidno bolno divjad, center za obveščanje o tem obvesti pristojnega upravljavca lovišča, lovci pridejo na ogled in o stanju živali obvestijo lovskega inšpektorja, ki v primeru hude poškodovanosti živali odredi izredni od­vzem, v primeru manjše poškodovanosti pa žival spustijo nazaj v naravo. Če je divjad poginila, jo mora prevzeti higienska služba. Drugačen je postopek pri najdbi zavarovane živalske vrste. V primeru poškodovane živali center za obveščanje obvesti azil, ki žival odpelje v oskrbo, v primeru, da je žival mrtva, pa v Prirodoslovni muzej Slovenije.

In kako je treba ravnati v primeru trka z divjadjo? »Voznik naj z odsevnim jopičem najprej poskrbi za svojo varnost in nato z oznako na cestišču še za varnost drugih voznikov, potlej pa naj s klicem na številko 112 obvesti center za obveščanje, ki o tem obvesti higiensko službo in upravljavca lovišča – prvega za odvoz trupla, drugega za registracijo povožene živali,« pojasnjujejo v lovski zvezi in opozarjajo voznike, da je spoštovanje postopka oz. obveščanje še posebej pomembno v primeru, ko se žival v trku le poškoduje in umakne s cestišča. Odvoz srne ali katerekoli druge divjadi oz. prostoživeče živali je kazniv, glede na veterinarske predpise pa meso takšne živali tudi ni primerno za prehrano, saj ni pregledano za nalezljive bolezni.

Upravljavci lovišč si z različnimi ukrepi prizadevajo, da bi zmanjšali število trkov z divjadjo. Z ograjami, sve­tlobnimi pripomočki, kemičnimi odvračali, podhodi in nadhodi, z usmerjanjem odstrela pa tudi z zmanjševanjem vznemirjanja živali in z izboljševanjem prehranskih možnosti v okoljih, ki so bolj oddaljena od cest, poskušajo zmanjšati prehajanje živali preko ceste, voznike pa opozarjajo, da spoštujejo prometne in druge znake (silhuete), ki opozarjajo na navzočnost divjadi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 27. maj 2014 / 00:23

Osumljenec še vedno na begu

Policija še vedno išče 39-letnega Janeza Žnidarja, osumljenega umora 37-letne ženske, ki je v petek umrla pod njegovimi streli. Opozarjajo, da je nevaren in lahko tudi oborožen.

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Nočni pohod na Grmado

Medvode - Kot vsako leto, je bil tudi letos ob prvi polni luni v januarju, 5. januarja, nočni pohod na Polhograjsko Grmado, ki ga organizira Planinsko društvo Blagajana iz Polhovega Gr...

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Na Katarini si želijo še več gostov

Katarina je dobila novo turistično brošuro, v kateri je predstavljena predvsem tamkajšnja bogata gostinska ponudba.

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Cepili bodo v skladu s strokovnimi smernicami

V ZD Medvode proti humanemu papiloma virusu še ne cepijo, saj čakajo na uradne strokovne smernice.

Splošno / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Anketa: Država bi morala plačati cepljenje deklet

V tokratni anketi smo naše sogovornike povprašali, kdo bi moral kriti stroške cepljenja deklet z novim cepivom proti raku na materničnem vratu, ki je druga najpogostejša oblika raka med Slove...

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Nadaljevala se bo gradnja tekaškega centra

Za dokončanje izgradnje Športno rekreacijskega centra v Preski bodo potrebovali še okrog 250 tisoč evrov. Od države jih letos pričakujejo 108 tisoč, a svoj delež bo morala primakniti tudi Občina.