Za divjačino glavni v Sloveniji, uspešni v Evropi
Podjetje Nimrod s sedežem v Škofji Loki že dve desetletji odkupuje, predeluje in prodaja divjačinsko meso. Vodilni v Sloveniji, eden največjih v Evropi.
Sora pri Medvodah – V Hiši kulinarike Jezeršek je dvajset let dela proslavilo podjetje Nimrod, največji odkupovalec divjadi od lovskih organizacij, največji predelovalec in prodajalec divjačine na slovenskem tržišču in eden največjih predelovalcev in prodajalcev divjačine v Evropi.
Gre za družinsko podjetje, ki je nastalo leta 1994 na Vrhniki, je povedal ustanovitelj in direktor podjetja Miro Hlede in ob jubileju takole razmišljal: »Leta 1994 smo v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije na ruševinah podjetij iz nekdanje Jugoslavije ustanovili podjetje z namenom združitve zbiranja, predelovanja in prodaje divjačine. Prva leta so bile vse moči usmerjene v reševanje proizvodnih problemov, usvajanje novih tehnologij in zagotavljanje stabilne baze dobaviteljev. Nimrod je prevzel odkup divjadi od drugih podjetij (Gruda, Mercator, ABC Pomurka, MIP Nova Gorica), ki so zaradi premajhne specializacije to dejavnost opuščala. Obseg razpoložljivih letnih količin divjadi se je tako bistveno povečal, s tem pa se je izpolnil predpogoj za usvojitev tehnoloških postopkov in prodor na tuja tržišča. Podjetje se je nato preselilo v Ljubljano in začelo razvijati lastno komercialno funkcijo, uspešno pa se je spoprijelo tudi z evropsko zakonodajo na področju zbiranja divjadi. Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo je prišlo do ključne prelomnice za podjetje Nimrod: evropski standardi so bili jasni, obstoječi prostori pa premajhni in premalo sodobni za trg, ki se je odprl. Zato je leta 2004 podjetje kupilo lastne prostore na Trati v Škofji Loki in začelo razvijati obrat, ki danes omogoča proizvodnjo divjačinskega mesa vrhunske kakovosti.«
Podjetje ima danes petdeset zaposlenih in je dobro uveljavljeno doma in na tujem, o čemer pričajo tudi nagrade. O povezavi lovske zveze s podjetjem Nimrod je na slovesnosti spregovoril Lado Bradač, podpredsednik Lovske zveze Slovenije. Nimrodov partner je tudi Zavod za gozdove, ki jim preda tri četrtine uplenjene divjadi, je povedal vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo Marko Jonozovič. Podjetje Nimrod pa se ne ukvarja le z odkupom, predelavo in prodajo divjačinskega mesa, temveč tudi s promocija divjačine. Tako je postalo stalni sponzor kuharskih reprezentanc Slovenije, ki so slovensko divjačino ponesle v svet. O tem je na prireditvi ob jubileju govoril Srečko Koklič, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Dogodka so se udeležili člani in mladinci slovenske kuharske reprezentance, mojstri Hiše kulinarike Jezeršek so gostom predstavili pripravo jedi iz divjačinskega mesa, z lovsko glasbo pa so dogodek polepšali tudi rogisti Lovske družine Selca.