Marija Kalan

Pridelki povprečni, kakovost slaba

Na Gorenjskem se je začela tudi žetev pšenice, v strukturi žit že več kot polovica ječmena.

Kranj – Na gorenjskih poljih se je ta teden začela žetev pšenice, medtem ko je ječmen že v glavnem pospravljen. Kakovost žit in drugih poljščin je letos v večji meri krojilo slabo vreme, zato je kakovost slabša, količinsko pa so pridelki povprečni, kar velja tudi za krompir in vrtnine.

»Žetev pšenice je v polnem razmahu, ječmen pa je bil do konca prejšnjega tedna v glavnem že požet. Pridelki so povprečni, niso posebej rekordni, kakovost pšenice pa je tako kot po vsej Sloveniji slaba. To je predvsem posledica vlažnega vremena v času zorenja, tehnološki ukrepi so bili večinoma narejeni dosledno,« pravi Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pridelavo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj. Žetev zaradi suhega vremena v zadnjih dneh poteka po načrtu in bo v glavnem končana v prihodnjem tednu.

Pri ječmenu je v ospredju količina, ker gre za krmno žito za živino. Pridelava ječmena se je v strukturi pridelavi žit na okoli 1600 do 1800 hektarov povzpela že čez polovico. »Delež ječmena se povečuje predvsem zaradi težjega doseganja parametrov kakovosti pri pšenici. Poleg tega odkupna cena od 95 do 100 evrov za tono ne pokrije stroškov pridelave. Na Gorenjskem je razvita živinoreja in doma pridelana krmna žita, predstavljajo boljši dohodkovni položaj za kmetije, saj jim ni treba dokupovati krme,« pravi Kalanova. Silažna koruza kaže dobro, dobro letino bi lahko ogrozila le toča, ker je koruza v fazi cvetenja. Nekateri po žetju ječmena posejejo še koruzo, ki pa bo letos pozna, zato jo bo bolje pokrmiti svežo in ne silirano.

Po prvih ocenah je letos v kolobarju nekaj več krompirja kot lani, napovedujejo pa povprečno letino. Manjši delež bo drobnih gomoljev, pridelovalci, ki so dosledno delali po škropilnem koledarju, nimajo težav s plesnijo. Na precej krompirjevih njivah s srednje zgodnjimi sortami se že uničuje cima, kmetijski svetovalci pa priporočajo, naj krompir še vsaj tri tedne odleži v zemlji, saj bi bilo kasneje manj poškodb pri spravilu. To še posebej velja za kmetije, ki nimajo klimatiziranih skladišč. Cene so podobne kot lani, nekoliko se bodo verjetno zvišale septembra in oktobra. Padavine pred štirinajstimi dnevi so povzročile nekaj škode na vrtninah, pridelki bodo manjši predvsem na težkih tleh, dodaja Marija Kalan.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 27. december 2013 / 07:00

Tarot na tapiserijah

Najnovejše tapiserije Radovana Rakovca so na ogled v pritličju kranjskega zdravstvenega doma.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 25. julij 2009 / 07:00

Začimba tvojega poletja: Festiko z Eroiko

Od nedelje, 26. julija, do nedelje, 2. avgusta, bo že četrtič potekal veliki kulturni festival na slovenski Obali, Festiko, čigar namen je kulturno obogatiti poletje. Med šte...

Prosti čas / sobota, 25. julij 2009 / 07:00

Koncerti na blejski ploščadi

Na zgornji ploščadi Trgovskega centra Bled potekajo različni koncerti. Največkrat ob 21. uri. V primeru dežja odpadejo, vstopnine ni, več o tem pa na

Gospodarstvo / sobota, 25. julij 2009 / 07:00

Pridelki povprečni, kakovost slaba

Na Gorenjskem se je začela tudi žetev pšenice, v strukturi žit že več kot polovica ječmena.

Kronika / sobota, 25. julij 2009 / 07:00

Kraja goriva ni uspela

Potem ko so se ljubljanski policisti v ponedeljek pošteno namučili, da so prijeli bencinskega tatu, so imeli njihovi gorenjski kolegi v torek precej manj dela.

Prosti čas / sobota, 25. julij 2009 / 07:00

Kranjska noč: za vsakega nekaj

Bliža se konec julija in Kranj že tradicionalno 31. julija in 1. avgusta v okviru Kranfesta obišče Kranjska noč. Tokrat bodo med nastopajočimi glasbeniki vse od Mambo Kingsov do Jana Plestenjaka, Alen...