Lana Kokl / Foto: Alenka Brun

Lanina fletna malinca

Lana Kokl prihaja iz Preddvora in je nedavno v Zagrebu zmagala na regijskem prvenstvu v pripravi kave. Z njo smo v kranjski kavarni Brioni – seveda ob skodelici kave – poklepetali o svetu kave, sedanjih in preteklih uspehih, jo povprašali, kdo je barista ...

Sama v lokalih največkrat naroči kavo z mlekom, ko se njene priprave loti sama, je pa to čisto nekaj drugega. »Najraje si pripravim 'speciality' kave,« pravi.

Kranj – Simpatična 22-letna Lana Kokl je ravno diplomirala na višji strokovni šoli BIC Ljubljana, smer gostinstvo in turizem, na temo kave. »Spražila sem namreč svojo kavo, ki bo zdaj del ponudbe šolske kavarne Kult316. Gre za t. i. rwando oziroma ruandsko kavo. Z njo sem zmagala že v Celju,« razloži nasmejana zmagovalka zadnjega Barcaffe Barista Cupa, regijskega prvenstva v pripravi kave, ki ga je gostil Zagreb. V Celju pa je bilo marca letos slovensko državno prvenstvo v pripravi kave, kjer je ravno tako osvojila prvo mesto.

Zase sicer pravi, da vedno išče nove izzive in je včasih kot spužva, saj z veseljem srka nova znanja. Odločila se je, da bo kava središče njenega raziskovanja.

Posebne kave

Ljudje postajajo vse zahtevnejši, zanimajo jih drugačne, posebne kave, delimo z njo svoje opažanje. »V zadnjih letih lahko marsikje zasledimo manjše pražarne in kavarne s poudarkom na pripravi t. i. speciality kave, kjer lahko uživamo v drugačnih in boljših kavah. Te so kakovostnejše in nam ponujajo širok izbor okusov. Kave v takih kavarnah so z različnimi načini fermentacije pražene na drugačni stopnji in pripravljene so lahko na več načinov.«

Pa latte art oziroma umetnost risanja na kavo, nas še zanima. »Menim, da je velika prednost, če na kavici dobiš še kaj narisano, nima pa nobenega vpliva na okus kave,« se nasmehne Koklova.

Kdo je barista

Najbrž nekdo, ki zna rokovati s kavo, nas zanima. »Barista je profesionalec, ki vedno pripravi enako vrhunsko kavo. Njegovo delo je izključno kuhanje in priprava kavnih napitkov. Dobrega baristo poleg priprave vrhunskih napitkov odlikuje še poznavanje zgodovine sveta kave, različnih vrst in sort kave, načinov pridelave in predelave, ima znanje senzorike, hkrati pa je seznanjen s tehnologijami predelave ter celotnim delovnim procesom v kavarnah,« pojasni.

Zmaga

V Celju je bilo šest tekmovalcev. V 15 minutah so morali pripraviti dva espreso napitka, dva vzorca latte art in lastno kreacijo oziroma brezalkoholni kavni koktajl s poudarkom na kavi. Za vsak napitek je Lana Kokl uporabila svojo kavo, pri mlečnem je naredila svojo kavno mešanico, lastno kreacijo pa poimenovala fletna malinca. Tu je vzela za osnovo kavo kenya, dodala je še malinov pire, pasto pistacije in mandljev napitek. Zaradi izbora sestavin je tako fletna malinca primerna tudi za osebe z laktozno intoleranco, nam je še zaupala.

Preden se je prijavila na Barcaffe Barista Cup v Zagrebu, je imela kar nekaj spodbude svojih najbližjih, potem je izpolnila spletno prijavnico. Znašla se je med tremi izbranimi tekmovalci iz Slovenije, konkurenco pa so sestavljali še trije Hrvati in trije Srbi. Tokrat je morala v časovni okvir »spraviti« še enkrat toliko espresov kot v Celju, štiri kapučine z vzorci latte art in pa štiri lastne kreacije. Med njimi je bila tudi fletna malinca, za katero je sicer sestavine uporabila v drugačnih razmerjih in napitek ni bil več topel, temveč hladen, premešan le z žlico. Kava je bila drugačna, uporabila je kavno mešanico Barcaffe Prestigio, recept je tudi zato morala prilagoditi. Prizna, da je šlo s časom zelo na tesno, konkurenca je bila močna, vendar je vesela, da ji je zmaga le še potrdila, da kavo kot tako resnično razume.

Kakšno pa sama pije najraje, smo bili še radovedni. Iz odgovora razberemo, da v lokalih največkrat naroči kavo z mlekom, ko se njene priprave loti sama, je pa to čisto nekaj drugega. »Najraje si pripravim 'speciality' kave; in sicer filter kavo s francosko prešo oz. t. i. french press ali pa kar espreso z mokro fermentirano 'speciality' kavo. Obožujem sveže, sadne in kiselkaste kave,« zaključi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 26. november 2021 / 17:36

Moko melje že štiri stoletja

Zgodovina današnjega Karlovskega mlina na Žirovskem Vrhu sv. Antona ob potoku Dršak se je začela pisati leta 1621, takrat še pod imenom Lominski mlin, ki je bil sestavni del velike kmetije Lomičar. Dr...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 16. maj 2015 / 19:50

Samostojnost je treba sproti potrjevati

Ko je oktobra lani predsednik vlade Miro Cerar obiskal nemško kanclerko Angelo Merkel, je ta v pogovorih pozdravila slovenske namere izvesti strukturne reforme in našemu premierju pri tem...

Razvedrilo / sobota, 16. maj 2015 / 19:49

Petdeset polk in valčkov

Alpskemu kvintetu se je po dvajsetih letih pridružil Oto Pestner, okrepljena zasedba pa se bo občinstvu prvič predstavila danes na Alpskem večeru v Bohinju. Pestro bo tudi v Preddvoru, kjer se obeta V...

Kranj / sobota, 16. maj 2015 / 19:44

Pot ob kanjonu Zarica

Na pešpoti ob reki Savi je moč občudovati vse od arheološkega najdišča do alpskih rožic, zaviti v cerkev, spoznavati šparkeljce ali pogledati, kaj je v knjigobežnicah.

Gospodarstvo / sobota, 16. maj 2015 / 19:40

Jaka Vadnjal predsednik uprave Hranilnice Lon

Kranj – Dr. Jaka Vadnjal je ta teden pridobil dovoljenje Banke Slovenije za nastop funkcije predsednika uprave Hranilnice LON iz Kranja, na katero ga je nadzorni svet hranilnice imenoval marca let...

Kronika / sobota, 16. maj 2015 / 19:39

Odpeljali nezaklenjeni kolesi

Kranj – Da so kolesa, ne glede na njihovo vrednost, med tatovi precej iskana roba, vam zna povedati vsak policist. Zato ne čudi, če sta pred dnevi izpred stanovanjskega bloka na Trgu Prešernovih br...