Lana Kokl / Foto: Alenka Brun

Lanina fletna malinca

Lana Kokl prihaja iz Preddvora in je nedavno v Zagrebu zmagala na regijskem prvenstvu v pripravi kave. Z njo smo v kranjski kavarni Brioni – seveda ob skodelici kave – poklepetali o svetu kave, sedanjih in preteklih uspehih, jo povprašali, kdo je barista ...

Sama v lokalih največkrat naroči kavo z mlekom, ko se njene priprave loti sama, je pa to čisto nekaj drugega. »Najraje si pripravim 'speciality' kave,« pravi.

Kranj – Simpatična 22-letna Lana Kokl je ravno diplomirala na višji strokovni šoli BIC Ljubljana, smer gostinstvo in turizem, na temo kave. »Spražila sem namreč svojo kavo, ki bo zdaj del ponudbe šolske kavarne Kult316. Gre za t. i. rwando oziroma ruandsko kavo. Z njo sem zmagala že v Celju,« razloži nasmejana zmagovalka zadnjega Barcaffe Barista Cupa, regijskega prvenstva v pripravi kave, ki ga je gostil Zagreb. V Celju pa je bilo marca letos slovensko državno prvenstvo v pripravi kave, kjer je ravno tako osvojila prvo mesto.

Zase sicer pravi, da vedno išče nove izzive in je včasih kot spužva, saj z veseljem srka nova znanja. Odločila se je, da bo kava središče njenega raziskovanja.

Posebne kave

Ljudje postajajo vse zahtevnejši, zanimajo jih drugačne, posebne kave, delimo z njo svoje opažanje. »V zadnjih letih lahko marsikje zasledimo manjše pražarne in kavarne s poudarkom na pripravi t. i. speciality kave, kjer lahko uživamo v drugačnih in boljših kavah. Te so kakovostnejše in nam ponujajo širok izbor okusov. Kave v takih kavarnah so z različnimi načini fermentacije pražene na drugačni stopnji in pripravljene so lahko na več načinov.«

Pa latte art oziroma umetnost risanja na kavo, nas še zanima. »Menim, da je velika prednost, če na kavici dobiš še kaj narisano, nima pa nobenega vpliva na okus kave,« se nasmehne Koklova.

Kdo je barista

Najbrž nekdo, ki zna rokovati s kavo, nas zanima. »Barista je profesionalec, ki vedno pripravi enako vrhunsko kavo. Njegovo delo je izključno kuhanje in priprava kavnih napitkov. Dobrega baristo poleg priprave vrhunskih napitkov odlikuje še poznavanje zgodovine sveta kave, različnih vrst in sort kave, načinov pridelave in predelave, ima znanje senzorike, hkrati pa je seznanjen s tehnologijami predelave ter celotnim delovnim procesom v kavarnah,« pojasni.

Zmaga

V Celju je bilo šest tekmovalcev. V 15 minutah so morali pripraviti dva espreso napitka, dva vzorca latte art in lastno kreacijo oziroma brezalkoholni kavni koktajl s poudarkom na kavi. Za vsak napitek je Lana Kokl uporabila svojo kavo, pri mlečnem je naredila svojo kavno mešanico, lastno kreacijo pa poimenovala fletna malinca. Tu je vzela za osnovo kavo kenya, dodala je še malinov pire, pasto pistacije in mandljev napitek. Zaradi izbora sestavin je tako fletna malinca primerna tudi za osebe z laktozno intoleranco, nam je še zaupala.

Preden se je prijavila na Barcaffe Barista Cup v Zagrebu, je imela kar nekaj spodbude svojih najbližjih, potem je izpolnila spletno prijavnico. Znašla se je med tremi izbranimi tekmovalci iz Slovenije, konkurenco pa so sestavljali še trije Hrvati in trije Srbi. Tokrat je morala v časovni okvir »spraviti« še enkrat toliko espresov kot v Celju, štiri kapučine z vzorci latte art in pa štiri lastne kreacije. Med njimi je bila tudi fletna malinca, za katero je sicer sestavine uporabila v drugačnih razmerjih in napitek ni bil več topel, temveč hladen, premešan le z žlico. Kava je bila drugačna, uporabila je kavno mešanico Barcaffe Prestigio, recept je tudi zato morala prilagoditi. Prizna, da je šlo s časom zelo na tesno, konkurenca je bila močna, vendar je vesela, da ji je zmaga le še potrdila, da kavo kot tako resnično razume.

Kakšno pa sama pije najraje, smo bili še radovedni. Iz odgovora razberemo, da v lokalih največkrat naroči kavo z mlekom, ko se njene priprave loti sama, je pa to čisto nekaj drugega. »Najraje si pripravim 'speciality' kave; in sicer filter kavo s francosko prešo oz. t. i. french press ali pa kar espreso z mokro fermentirano 'speciality' kavo. Obožujem sveže, sadne in kiselkaste kave,« zaključi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 19. december 2021 / 09:37

Proizvodnjo prilagajajo dnevnim cenam elektrike

Visoki stroški energije vplivajo na poslovanje podjetij, ki so energetsko intenzivna. Eno takšnih je tudi SIJ Acroni Jesenice, kjer stroški energije predstavljajo že četrtino celotnih stroškov.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Že več kot milijon Toyotinih Priusov

Japonska Toyota je objavila, da je svetovna prodaja modela Prius, prvega bencinsko-električnega hibridnega vozila masovne proizvodnje na svetu, presegla milijon enot. Skupna prodaja ob koncu leto...

Avtomobilizem / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Srečanje lastnikov Renaultov Avantime

Zadnjo majsko soboto se bo v Ljubljani že tretjič zbrala skupina lastnikov avtomobilov Renault Avantime, med katerimi jih bo spet nekaj prišlo iz tujine. Srečanje lastnikov in ljubiteljev tega ek...

Mularija / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Plavalna šola v Čateških Toplicah

V Čatežu mi je bilo najbolj všeč, ko so prišle babice. Kupile so mi sendvič, štručko, vodno pištolo, sok, vodo, kopalke, žogico, sladoled in majici. V Čateških sem se potapljal in spuščal po tobo...

Prosti čas / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Odpiramo zelena vrata

V sodelovanju Turistične zveze Medvode in TV Medvode so posneli prvo izmed štirih turističnih oddaj o občini Medvode z naslovom Odpiramo zelena vrata.

Zanimivosti / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Srečanje starejših v Gorenji vasi

Gorenja vas - Tokratnega srečanja starejših, starih 75 let ali več, se je udeležilo približno 120 upokojencev, kar je največ med vsemi srečanji, ki jih je organiziral Rdeči križ...