Gojene in gozdne jagode

Le stežka se je upreti bleščeče rdečemu povabilu, naj se do sitega najemo jagod, ki razen polnega trebuha velikokrat pustijo mešane občutke.

Ni boljšega kot zrela aromatična in sladka jagoda, ni pa slabšega kot velika, vodena, kisla jagoda ponavadi zelo lepega videza. Problem je pri industrializaciji sadja – na račun velikosti, barve in videza trpi njihov okus, saj večino jagod za prodajo oberejo prezgodaj – zato ni odveč razmisliti o svojih lastnih jagodah ali pa si vzeti čas in nabrati gozdne jagode, ki so takega okusa, da jih ne prekaša nobena, niti najboljša gojena sorta. Jagode jemo že, odkar pomnimo. V prazgodovini so jih nabirali kot gozdne jagode, v srednjem veku se je začelo organizirano sajenje. Od 17. stoletja so s križanjem z divjo gozdno jagodo iz Amerike in večjimi sortami iz Čila počasi nastale različice jagod, kot jih poznamo danes. Jagodni plodovi so nežni, občutljivi in ne prenesejo niti prekladanja niti poželjivih pogledov, v prvem primeru se hitro poškodujejo, v drugem pa jih kmalu ni več. Sveže plodove obiramo od maja do avgusta, uporabljamo pa jih sveže, sušene ali pa predelane v razne kompote, marmelade,… Jagode seveda teknejo s smetano, medom, jogurtom ali kar tako. Gojene in gozdne jagode so seveda tudi zamenljive v receptih, vendar so gozdne toliko bolj aromatične, da so z njimi jedi še boljše.

Jagode, feta in orehi v solati

Za 4 osebe potrebujemo: 2 nasekljani šalotki ali mladi čebuli, 2 žlički gorčice, 2 žlici malinovega kisa, 1 žlico balzamičnega kisa, 2 žlici medu, 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 50 dag mešanih solatnih listov, 15 dag nadrobljene fete, 25 dag svežih jagod in 12 dag orehovih jedrc.

V posodi zmešajte šalotko, gorčico, malinov in balzamični kis. Dodajte med in med stepanjem postopoma primešajte oljčno olje. Solatne liste dobro operite in osušite. Dajte jih v solatno skledo, posujte z nadrobljeno feto, narezanimi jagodami in orehovimi jedrci. Prelijte s prelivom in takoj postrezite.

Jagodni sladoled

Potrebujemo: 25 dag svežih jagod, 10 dag sladkorja, 1 dl mleka, 2 rumenjaka, 2,5 dl stepene sladke smetane.

Jagode zmiksajte v mešalniku, jih dodajte v kozico skupaj s sladkorjem in zavrite, da se sladkor stopi, odstranite z ognja in ohladite. Ohlajeni masi primešajte mleko, penasto umešana rumenjaka in stepeno sladko smetano. Vlijte v strojček za sladoled in zamrznite.

Jagodna strjenka

Za 4 osebe potrebujemo: 60 dag svežih jagod, 0,4 l sladke smetane, 10 dag sladkorja, 8 dag jedilnega škroba (gustina), za noževo konico mletega cimeta, 4 žlice kandirane limonine lupince, 3 žlice grobo naribane čokolade.

Jagode zavrite skupaj s sladkorjem in sladko smetano ter ko zavre, primešajte jedilni škrob, ki ste ga zmešali s petimi žlicami vode. Med mešanjem dobro prevrite, odstavite, dodajte cimet in pustite, da se ohladi. Dodajte kandirano limonino lupino in naribano čokolado ter vlijte maso v primerno velik model. V hladilniku naj stoji najmanj štiri ure, da se povsem strdi.

Jagode z vanilijevo kremo

Potrebujemo: 0,5 kg svežih jagod, 1 zvrhano žlico moke, 3 dag masla, 0,5 l mleka, 3 rumenjake, 5 žlic sladkorja, 2 vanilijeva stroka.

Na raztopljenem maslu malo popražite moko in zalijte z mlekom. Dodajte razpolovljena vanilijeva stroka in sladkor. Vse skupaj naj dobro prevre, da se moka ne čuti več, odstavite z ognja, iz vanilijevih strokov postrgajte sredico (stroke zavržite) in z metlico vmešajte rumenjake. Jagode operite, razpolovite in z njimi napolnite kozarce za sadno kupo. Čeznje prelijte ohlajeno vanilijevo kremo in servirajte s stepeno sladko smetano. Namesto vanilijevega stroka lahko uporabite tudi vanilijev sladkor ali vanilijevo aromo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 29. oktober 2007 / 07:00

Življenjska pot maratonca

Polde Taler je pred dobrimi tridesetimi leti postavil temeljni kamen, na katerem so se kasneje zgradili maratonski in ultramaratonski podvigi številnih odličnih gorenjskih tekačev na dolge razdalje z...

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 11. maj 2007 / 07:00

Četverec brez

Lojze Peterle O podpori SDS k predsedniški kandidaturi: »Janša je dal dvakrat za mašo, izkazal se je s prispevkom v »puš'co«, častil je 100 litrov cvička za mašniško daritev. Ni...

GG Plus / petek, 11. maj 2007 / 07:00

Računalnik in jaz: Informacijska avtocesta

Dostop do svetovnega spleta z leti postaja vse hitrejši in bolj kakovosten. Se še spomnite začetkov izpred 15 let, ko ste do interneta dostopali preko navadne, analogne telefonske linije. Šlo je po...

GG Plus / petek, 11. maj 2007 / 07:00

Tehtnice zamenjala laboratorijska oprema

Tehtnice v železnikarskem podjetju Tehtnica zavzemajo le še deset odstotkov proizvodnje. Ostalo predstavljajo izdelki, ki jih uporabljajo v laboratorijih po vsem svetu. Pred kratkim so tako razvili no...

GG Plus / petek, 11. maj 2007 / 07:00

Iz starih časov: Ženitovanje; bala

Naslednje dejanje kmečkega ženitovanja je bila vožnja bale. »Po nevestino balo gredo ženinovi sosedje dan pred poroko. Čim več voz, tem bolje seveda. Fantje ozaljšajo vozove s smrečjem in s papir...

Radovljica / petek, 11. maj 2007 / 07:00

Pravilna in pravična odločitev za NOB

Slavnostni govornik na srečanju Skupnosti borcev gorenjskih partizanskih odredov in enot v Poljčah je bil obrambni minister Karl Erjavec.