Računalnik in jaz: Informacijska avtocesta

Dostop do svetovnega spleta z leti postaja vse hitrejši in bolj kakovosten. Se še spomnite začetkov izpred 15 let, ko ste do interneta dostopali preko navadne, analogne telefonske linije. Šlo je počasi, pa še v hiši ni bilo prav posebnega veselja, saj je bil ves čas priklopa na internet telefon zaseden. Ja, je bilo kar nekaj jeze doma na ta račun. Želje velike, možnosti pač dosti manjše. Potem je prišel ISDN, ki je sprostil telefon, saj je internet do vas prihajal po ločenem kanalu. A še vedno je šlo relativno počasi. Vsebine interneta so danes sestavljene iz besedil, slik, filmov, zvoka, multimedije, omogočena je hitra dvosmerna komunikacija. Za vse to pa potrebujete ustrezno internetno povezavo. Saj sicer do te vsebine dostopate počasi, s prekinitvami ali pa se, kar je pogosto, stran sploh ne odpre. Tako ste odrezani od sodobnih informacijsko komunikacijskih storitev. Ostane vam le še pot pod noge.

Sodobni trend razvoja gredo v smeri, ko naj bi v bližnji prihodnosti vsako gospodinjstvo imelo širokopasovni dostop do interneta. Z drugimi besedami to pomeni, da bi do vsake hiše, do vsakega stanovanja prišla samostojna internetna linija, ustrezne hitrosti in kakovosti. S tem bi se razbremenila telefonska in kabelska omrežja, vsem pa bi se omogočilo, da bi internet postal del njihovega vsakdana, njihov slog življenja in bivanja. Internet je nuja, pravzaprav potreba, saj je na voljo vedno več elektronskih storitev in včasih klasično poslovanje sploh ni več mogoče, kar je v primeru podjetij postalo že kar pogosta praksa. Preden pa se zaprejo vse klasične poti za storitve, je potrebno vzpostaviti ustrezno infrastrukturo. Ta je potreben pogoj, če naj naše poslovanje postane elektronsko.

Pri teh smernicah seveda tudi Slovenija ni izjema. Do leta 2013 naj bi imela vsa gospodinjstva v Sloveniji in Evropski uniji zagotovljen širokopasovni priključek. Pri tem je nujno sodelovanje vseh vpletenih strani. Ker so ljudje tisti, ki bodo uporabniki te tehnologije in storitev, se v lokalnih okoljih pojavlja vedno večja potreba po aktivni vključitvi v te projekte. Potrebna sta le volja in interes ljudi, da se lokalna skupnost angažira pri razširjanju interneta. Od tega bodo končno imeli korist vsi, ljudje, občani in sam kraj. Zato je pristop k tem aktivnostim nujna in potrebna. Ljudje so tisti, ki morajo s svojimi željami in potrebami spodbuditi lokalne veljake, da del sredstev prispevajo tudi sami in da sploh pristopijo k izgradnji tovrstnih povezav. Regijski pristop in povezovanje pa sta ključ do uspeha, saj je regija skupaj močnejša in bolj prodorna. Pa pri tem nikakor niste sami, saj za vami stoji močna baza ljudi in sredstev iz Evropske unije in Slovenije. Na vas je, da kupite »vstopnico«.

Lokalna skupnost, regija in Slovenija morajo skupaj na učinkovit način zagotoviti vsem svojim občanom in občankam širokopasovni dostop in tako prispevati k dvigu njihove kvalitete življenja z uporabo elektronskih storitev. Širokopasovna povezava je informacijska podlaga, ki omogoča hitro dvosmerno komuniciranje med ljudmi kraja, regije ali cele nacije. To je tisti del infrastrukture, zaradi katere se bodo narodi v bližnji prihodnosti razlikovali v razvitosti in blagostanju. Kdor bo zamudil bo zamudil vlak prihodnosti in tudi sedanjosti, saj je internet že tu. O navedeni tematiki bo 21. maja 2007 na Brdu pri Kranju konferenca s poudarkom na pomembnosti izgradnje širokopasovnega omrežja, ki je odlična tehnološka platforma za uvedbo elektronskih storitev in ključna za gospodarsko rast ter odpiranje novih delovnih mest. Na konferenci boste spoznali tudi možnosti za izgradnjo širokopasovnega omrežja, ki bo sofinancirano z državnimi sredstvi in sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Prvič bo na konferenci prikazan tudi koncept eGorenjska, ki je pot v prihodnost za Gorenjsko in njene prebivalce. Zato le hitro povlecite za rokav vašega župana ali županjo, da se udeleži regijske konference in vas skupaj popelje na pot udobnejše prihodnosti. Več informacij najdete na spletni strani http://www.iskratel.com/internet/AboutUs/Events.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 14. april 2016 / 14:21

Avsenikove melodije

V Kristalni dvorani loškega Sokolskega doma je Škofjeloški oktet tokrat poskrbel za prav poseben koncert: polno dvorano so navdušili s priredbami Avsenikovih zimzelenih skladb.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 11. april 2014 / 11:53

Iskali so ga zaradi droge

Škofja Loka – Gorenjski policisti so ta teden zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogo, kazensko ovadili dve osebi. Brniški policisti so na letališču pri mejni kontroli obravnavali 60-letnega Alba...

Gorenjska / petek, 11. april 2014 / 11:50

Znano število prijav v srednjih šolah

Kranj – Na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so včeraj objavili stanje prijav za vpis v programe nižjega in srednjega poklicnega, srednjega strokovnega oziroma tehniškeg...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:12

Petdeset do sto

Slavc se vozi v spačku, ki od 0 do 100 km/h potrebuje 50 sekund. Sam jih ima do sto še enkrat toliko. Let.

Zanimivosti / petek, 11. april 2014 / 11:11

Neja med zajtrkom »prebere« Gorenjski glas

Ljubka Neja Havliček je tretjega aprila upihnila štiri svečke na torti in predvidevamo lahko, da je konec tedna izkoristila za praznovanje z družino in prijatelji. Da slučajno ne boste mislili, da...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:05

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.