Vodja razvoja v Tehtnici Marjan Prevc (levo) in direktor Lojze Demšar ob novih laboratorijskih centrifugah (Foto: Tina Dokl)

Tehtnice zamenjala laboratorijska oprema

Tehtnice v železnikarskem podjetju Tehtnica zavzemajo le še deset odstotkov proizvodnje. Ostalo predstavljajo izdelki, ki jih uporabljajo v laboratorijih po vsem svetu. Pred kratkim so tako razvili novi laboratorijski centrifugi.

V Tehtnici v Železnikih za razvoj namenijo deset odstotkov prihodkov od prodaje.

V podjetju Tehtnica, ki je bilo v preteklosti poznano predvsem po tehtnicah, so se z razpadom jugoslovanskega trga usmerili v razvoj laboratorijske opreme, ki danes predstavlja že 90 odstotkov proizvodnje. Največ laboratorijskih izdelkov, kamor sodijo centrifuge, stresalniki, mešalniki, inkubatorji in vodne kopeli, prodajo v ZDA, Evropsko unijo in Jordanijo. V podjetju, kjer za razvoj namenijo kar deset odstotkov prihodkov od prodaje, si ta čas veliko obetajo od novih laboratorijskih centrifug Centric 200 in Centric 200R. Njun razvoj je sofinanciralo tudi ministrstvo za znanost in tehnologijo. »Uporabljali ju bodo predvsem v zdravstvu, biokemičnih in genetskih laboratorijih za ločevanje substanc različne specifične gostote s pomočjo centrifugalne sile. Glede na težo snovi, ki jih želijo ločiti, se v epruveti na različnih nivojih naredijo posamezni sloji ločenih snovi. Centrifuga dejansko »razbije« maso. V laboratorijih, denimo, pogosto na ta način ločujejo kri in urin,« je pojasnil Lojze Demšar, direktor Tehtnice, ki zaposluje 51 delavcev, od tega šest v razvoju.

Prvo laboratorijsko centrifugo so v Tehtnici naredili že leta 1953, najnovejši dve pa je tri leta razvijalo pet njenih strokovnjakov v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki iz različnih podjetij in raziskovalnih institucij. Vodja razvoja Marjan Prevc pravi, da novi centrifugi pomenita posebno prelomnico. Vanju so namreč prvič vgradili asinhroni motor. »Do sedaj smo delali centrifuge le s kolektorskimi motorji, kjer pa je bilo krtačke potrebno menjati. Prednost novega motorja brez krtačk je zelo dolga življenjska doba brez vzdrževanja, kar je zelo pomembno, saj se laboratorijske centrifuge v zdravstvu uporabljajo tudi po 24 ur na dan. V Centric 200R smo prvič v zgodovini podjetja vgradili še hladilni sistem, ki skrbi za stabilnost nastavljene temperature v centrifugalni komori,« je posebnosti novih izdelkov razložil vodja razvoja. Iz proizvodnje je že prišla prva serija centrifug Centric 200, hladilno centrifugo Centric 200R pa bodo začeli proizvajati jeseni. Na leto naj bi naredili po nekaj sto proizvodov vsakega izdelka. »Gre za maloserijski proizvod. V prvi fazi jih bodo prodajali na evropski trg, zdaj delamo še različico za ameriški trg,« je povedal Demšar. Pri razvoju so se zgledovali po vodilnih nemških proizvajalcih centrifug in kot pravi Marjan Prevc, imata nova izdelka iste ali celo boljše karakteristike od nemških. »Naša velika prednost pa je, da smo centrifugo sposobni narediti za nižjo ceno od Nemcev. Pri kupcu na koncu odtehta denar. Še cenejši so sicer Kitajci, vendar so ti izdelki tako zahtevni, da jih na vzhodu še niso zmožni narediti. Kitajska proizvodnja je konkurenčna pri nekaterih manj zahtevnih izdelkih, medtem ko nam na področju centrifug konkurenco predstavljajo predvsem Nemci,« je razložil.

 

Direktor Lojze Demšar vidi prihodnost podjetja prav v razvoju produktov z višjo dodano vrednostjo. »Zato bomo začeli razvijati še večjo različico laboratorijske centrifuge Centric 400, končni rezultat pa bo cela paleta različnih centrifug.« Že lansko jesen so se lotili razvoja laboratorijskih stresalnikov večje dimenzije, ki se uporabljajo za mešanje snovi pri tehnoloških procesih. »Prva dimenzija bo končana letos, temu pa sledi razvoj palete tovrstnih produktov različne velikosti in določene tehnične zahtevnosti. Pri razvoju elektromotorja sodelujemo z Domelom, pri razvoju krmilne elektronike pa z zunanjimi sodelavci,« je še povedal Demšar in dodal, da se tako kot v marsikaterem drugem podjetju srečujejo s problemom pomanjkanja za razvoj še kako potrebnega strokovnega kadra. »Nekatere profile tehničnih smeri je zelo težko dobiti, zato bomo morala podjetja intenzivneje izvajati štipendijsko politiko, po drugi strani pa promovirati naše dejavnosti v lokalnem okolju ter s tem mladim približati priložnosti in izzive v naših podjetjih.«

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 19. april 2020 / 13:14

Trenutna situacija je zelo težka

Tudi mali pivovarji na Gorenjskem so se v obdobju epidemije covida-19 znašli v nezavidljivem položaju. Luč na koncu tunela predstavljata spletna prodaja oziroma dostava na dom.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Gore in planine začeli čistiti na Joštu

Začela se je tretja sezona akcije Očistimo slovenske gore in planine. Pod okriljem največje slovenske zavarovalnice so jo številni planinci začeli v soboto na Sv. Joštu nad Kranjem.

GG Plus / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Prvomajske slike

V deželici je smeh zamenjalo vsesplošno nezadovoljstvo. Čas je, da obrnemo jadra in začnemo razmišljati o pozitivnih stvareh. Kajti s strahom ne bomo mogli nahraniti otrok, niti jim om...

GG Plus / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Togo avtorsko pravo v digitalni dobi

Dr. Maja Bogataj Jančič, strokovnjakinja za avtorsko pravo, ustanoviteljica in direktorica Inštituta za intelektualno lastnino, je bila tokrat gostja 113. Glasove preje.

Kronika / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Policisti so že na motorjih

Pred začetkom nadzora prometa so se odpravili še na kondicijsko vožnjo.

Šport / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Že zbirata pokale in medalje

Čeprav nista upihnila še niti osmih svečk, sta dvojčka Nikolaj in Aleksander Dajčman iz Kranja domov že začela prinašati pokale in medalje, ki sta si jih zaslužila na šahovskih tekmovanjih.