Gojene in gozdne jagode

Le stežka se je upreti bleščeče rdečemu povabilu, naj se do sitega najemo jagod, ki razen polnega trebuha velikokrat pustijo mešane občutke.

Ni boljšega kot zrela aromatična in sladka jagoda, ni pa slabšega kot velika, vodena, kisla jagoda ponavadi zelo lepega videza. Problem je pri industrializaciji sadja – na račun velikosti, barve in videza trpi njihov okus, saj večino jagod za prodajo oberejo prezgodaj – zato ni odveč razmisliti o svojih lastnih jagodah ali pa si vzeti čas in nabrati gozdne jagode, ki so takega okusa, da jih ne prekaša nobena, niti najboljša gojena sorta. Jagode jemo že, odkar pomnimo. V prazgodovini so jih nabirali kot gozdne jagode, v srednjem veku se je začelo organizirano sajenje. Od 17. stoletja so s križanjem z divjo gozdno jagodo iz Amerike in večjimi sortami iz Čila počasi nastale različice jagod, kot jih poznamo danes. Jagodni plodovi so nežni, občutljivi in ne prenesejo niti prekladanja niti poželjivih pogledov, v prvem primeru se hitro poškodujejo, v drugem pa jih kmalu ni več. Sveže plodove obiramo od maja do avgusta, uporabljamo pa jih sveže, sušene ali pa predelane v razne kompote, marmelade,… Jagode seveda teknejo s smetano, medom, jogurtom ali kar tako. Gojene in gozdne jagode so seveda tudi zamenljive v receptih, vendar so gozdne toliko bolj aromatične, da so z njimi jedi še boljše.

Jagode, feta in orehi v solati

Za 4 osebe potrebujemo: 2 nasekljani šalotki ali mladi čebuli, 2 žlički gorčice, 2 žlici malinovega kisa, 1 žlico balzamičnega kisa, 2 žlici medu, 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 50 dag mešanih solatnih listov, 15 dag nadrobljene fete, 25 dag svežih jagod in 12 dag orehovih jedrc.

V posodi zmešajte šalotko, gorčico, malinov in balzamični kis. Dodajte med in med stepanjem postopoma primešajte oljčno olje. Solatne liste dobro operite in osušite. Dajte jih v solatno skledo, posujte z nadrobljeno feto, narezanimi jagodami in orehovimi jedrci. Prelijte s prelivom in takoj postrezite.

Jagodni sladoled

Potrebujemo: 25 dag svežih jagod, 10 dag sladkorja, 1 dl mleka, 2 rumenjaka, 2,5 dl stepene sladke smetane.

Jagode zmiksajte v mešalniku, jih dodajte v kozico skupaj s sladkorjem in zavrite, da se sladkor stopi, odstranite z ognja in ohladite. Ohlajeni masi primešajte mleko, penasto umešana rumenjaka in stepeno sladko smetano. Vlijte v strojček za sladoled in zamrznite.

Jagodna strjenka

Za 4 osebe potrebujemo: 60 dag svežih jagod, 0,4 l sladke smetane, 10 dag sladkorja, 8 dag jedilnega škroba (gustina), za noževo konico mletega cimeta, 4 žlice kandirane limonine lupince, 3 žlice grobo naribane čokolade.

Jagode zavrite skupaj s sladkorjem in sladko smetano ter ko zavre, primešajte jedilni škrob, ki ste ga zmešali s petimi žlicami vode. Med mešanjem dobro prevrite, odstavite, dodajte cimet in pustite, da se ohladi. Dodajte kandirano limonino lupino in naribano čokolado ter vlijte maso v primerno velik model. V hladilniku naj stoji najmanj štiri ure, da se povsem strdi.

Jagode z vanilijevo kremo

Potrebujemo: 0,5 kg svežih jagod, 1 zvrhano žlico moke, 3 dag masla, 0,5 l mleka, 3 rumenjake, 5 žlic sladkorja, 2 vanilijeva stroka.

Na raztopljenem maslu malo popražite moko in zalijte z mlekom. Dodajte razpolovljena vanilijeva stroka in sladkor. Vse skupaj naj dobro prevre, da se moka ne čuti več, odstavite z ognja, iz vanilijevih strokov postrgajte sredico (stroke zavržite) in z metlico vmešajte rumenjake. Jagode operite, razpolovite in z njimi napolnite kozarce za sadno kupo. Čeznje prelijte ohlajeno vanilijevo kremo in servirajte s stepeno sladko smetano. Namesto vanilijevega stroka lahko uporabite tudi vanilijev sladkor ali vanilijevo aromo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 30. junij 2011 / 07:00

Vrnitev z veliko vprašaji

Test: Suzuki Alto 1.0 Comfort

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 30. junij 2014 / 17:51

Otok sonca in vetra

Rodos je upravičil sloves svojega zaščitnika, boga Sonca. Glasovi popotniki smo se tja odpravili sredi junija.

GG Plus / ponedeljek, 30. junij 2014 / 17:47

Jeseniška kulturna mavrica

Že osmič zapored so jeseniška kulturna društva nastopila na Kulturni mavrici. Različni plesi, recitacije, petje in glasba so popestrili deževen petek, tako obiskovalci kot tudi nastopajoči pa so uživa...

Nasveti / ponedeljek, 30. junij 2014 / 17:45

Sanjske ali navadne počitnice?

Otroci so v teh dneh že naštevali, kam vse bodo odšli na počitnice. Nekateri so bili tudi tiho. Iz povedanega in zamolčanega je bilo razbrati, da se bodo socialne in statusne razlike tudi...

GG Plus / ponedeljek, 30. junij 2014 / 17:44

Od zbirališča domoljubov do potratne gostilne

Z gradnjo planinskih koč so bili postavljeni temelji za množičen razvoj planinstva pri nas. Postale so ne le varna zavetišča, pač pa tudi priljubljena stičišča srečevanj številnih generacij navdušenih...

Šport / ponedeljek, 30. junij 2014 / 11:58

Osnovnošolska karate liga

Kranj – Karate zveza Gorenjske, ki jo vodita predsednik Vojislav Ašanin in podpredsednik Emil Šubelj, je v svojem prvem letu aktivnega delovanja uspešno zaključila osnovnošolsko ligo, v kateri je s...