Sirup iz smrekovih vršičkov je priznano ljudsko zdravilo še danes.

Iglavci koristijo pri simptomih gripe

Vršičke smreke, jelke, bora in macesna, ki jih nabiramo spomladi, uporabimo za zdravilne sirupe in čaje, ki čistijo prsi, spodbujajo izkašljevanje, zdravijo astmo, gripo, prehlad, utrujenost, izčrpanost ... V poletnih mesecih nabiramo tudi iglice, ki so podobno kot vršički, bogate z vitaminom C. Po njihovih pripravkih naj sežejo ljudje, ki jim primanjkuje tega vitamina.

Smreka proti kašlju

Smreka (Picea excelsa) nas pozimi greje in ščiti, poleti nam daje hladno senco. Če se spomladi oskrbimo z njenimi brsti in vršički ter iz njih pripravimo zdravilen sirup, pa nas naša zvesta prijateljica iz gozda lahko zdravi skozi vse leto. Smrekove vršičke uporabljamo sveže, če jih posušimo, izgubijo večino vrednosti in vitamina C. Res pa je, da kljub temu čaju dajo prijeten okus. Mladi poganjki, smola, storži in iglice so veljali za zdravilne že v antiki. Že naši predniki so odkrili, da so smrekovi vršički odlično sredstvo proti kašlju in proti vsem vrstam prehladnih obolenj. Smreka je bogata z eteričnim oljem, terpentinovim oljem, smolo, vitaminom C. Na splošno velja, da snovi, ki jih vsebuje smreka, krepijo naš organizem, pomirjajo in zdravijo prehladna obolenja, bolezni dihal ter oslovski kašelj.

Bor za poživitev

Kakor pri smreki so tudi pri boru (Pinus sp) uporabni poganjki in iglice, predvsem zaradi eteričnih olj, ki jih vsebujejo. Na območju Sredozemlja so ga pogosto uporabljali za razkuževanje prostorov v času epidemij. Borove iglice in vršički se uporabljajo za razne prevretke, kopeli in vitaminske napitke. S temeljitim vtiranjem, masiranjem ali z dobro kopeljo z borovimi vršički si lahko pozdravimo akne in druge kožne bolezni, spodbudimo oslabelo srce, prenovimo jetra, se poživimo, če smo preveč utrujeni in apatični. Francoski fitoterapevt Maurice Messegue poudarja, da ima dobrodejni učinek še na slabokrvne ljudi in na rahitične otroke. Eterična olja pogosto uporabljajo kot inhalatorno snov.

Sirup iz vršičkov

Smrekovec kot ponekod tudi pravijo čislanemu sirupu iz smrekovih vršičkov naredimo tako, da vršičke nalagamo v steklen kozarec s širokim grlom, menjaje s sladkorjem. Vsako plast vršičkov prekrijemo z enako debelo plastjo sladkorja, zadnja plast naj bodo vršički. Kozarec dobro zapremo in za nekaj tednov postavimo na toplo sončno mesto. Ko vsebina postane značilne rjave barve in se sladkor spremeni v sirup, jo precedimo in zlijemo v steklenice. Uporabimo ga, ko nas mučijo kašelj, bronhitis, utrujenost, izčrpanost … Po isti recepturi pripravljamo tudi sirupe iz borovih ali vršičkov jelke.

Čaj iz iglic in vršičkov

Pri pripravi čaja iz iglic ali vršičkov se odločimo za poparek: eno do dve žlički vršičkov prelijemo s skodelico vrele vode, počakamo pet do deset minut in osladimo z medom. Spijemo največ do dve skodelici čaja na dan, saj ta čaj močno pospešuje delovanje ledvic. Ta čaj uživamo pri gripoznih znakih, kašlju, katarju, bronhitisu in astmi. Izjemno učinkovit je, če ga pijemo proti utrujenosti, zlasti pomladanski. Ustavlja krvavitve iz dlesni in je v pomoč ljudem, ki jim primanjkuje vitamina C. Z njim si pomladi učinkovito prečistimo kri.

Receptura iz starih zeliščarskih bukev

Naberemo nekaj mladih smrekovih, jelkovih ali borovih vršičkov, polijemo z vodo, da so prekriti, in kuhamo na zmernem ognju ter stalno mešamo, da nastane gosta kaša. Na en kilogram vršičkov dodamo pol kilograma čebule, četrt kilograma kandisa in pol kilograma medu ter kuhamo tako dolgo, dokler se ne razkuha in nastane sirupu podobna zmes. Hranimo jo v kozarcih s širokim grlom na suhem in hladnem mestu. Uživamo ga po žličkah pri vseh boleznih dihal, zlasti pri bronhitisu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sobota, 5. avgust 2023 / 13:48

Zgodovine ni moč spremeniti

Kamnik – Ob spomeniku pri Titanovi brvi je v soboto potekala vsakoletna slovesnost v spomin na dogodke 27. julija 1941, v katerih sta padli prvi kamniški žrtvi druge svetovne vojne, Dominik Miklavč...

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 20. marec 2011 / 07:00

Ob jubileju Zlate Ognjanovič

V soboto, 19. marca, ob 18. uri bo v Kulturnem domu v Kropi peti koncert iz cikla Mojstri pevci. V ustanovi PKD Slovenia bodo koncert posvetili življenjskem jubileju operne pevke Zlate Ognjanovič...

GG Plus / nedelja, 20. marec 2011 / 07:00

Vaš razgled

Humor / nedelja, 20. marec 2011 / 07:00

Ta je dobra

Plačuje položnice Mujo in Haso vlomita v hišo in odpreta trezor. Tedaj se pripelje lastnik, zato hitro pograbita vsak eno kuverto in pobegneta vsak na svojo stran. Po...

Gospodarstvo / nedelja, 20. marec 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za govejo meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 28. fe...

Nasveti / nedelja, 20. marec 2011 / 07:00

Violina s strastjo in čokolado

Na Madžarskem dobiš različne podatke o tem, katere sladice prodajo več: ali torte doboš, ki jo je 1884 ustvaril slaščičar Jozsef C. Dobos, ali čokoladne kremne rezine rigo jansci, ki so bile naro...