Jedi za pomladne dni

Grahova juha s porom in brokolijem

Sestavine: 1 sesekljana čebula, 20 dag narezanega pora, 25 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 l jušne osnove, 1 lovorov list, 20 dag brokolijevih cvetov, 15 dag graha, sesekljani peteršilj, listi peteršilja za dekoracijo.

Priprava: Čebulo, por, krompir, jušno osnovo in lovorov list damo v veliko kozico in premešamo. Zavremo, pokrijemo in na nizki temperaturi kuhamo nekaj minut. Na pol kuhani zelenjavi dodamo še brokoli in grah. Pokrito kuhamo še nekaj minut. Večkrat premešamo. Juho odstavimo, odstranimo lovorov list, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladko kremno juho. Nato juhi dodamo še sesekljan peteršilj, po okusu še solimo in popramo.

Kodrasta solata z rdečo lečo

Sestavine: 12 dag rdeče leče, 4 pomaranče, šopek mlade čebule, 1 rdeči feferon, 1 glava kodraste solate, 12 dag sira gauda.

Priprava: Lečo operemo, jo damo kuhat v vrelo slano vodo in kuhamo pri nižji temperaturi pet minut. Kuhano odcedimo in oplaknemo. Medtem olupimo pomaranče, jim odstranimo belo kožico, razdelimo na krhlje (fileje), sok pomaranč shranimo. Pomarančne fileje damo na cedilo, da se osušijo.

Mlado čebulo očistimo, operemo, bele in zelene dele narežemo na tanke rezance. Feferon očistimo semenja in narežemo na drobne kocke. Zmešamo jih s čebulo in pomarančnimi fileji. Kodrasto solato očistimo, operemo, osušimo in na drobno narežemo. Sir narežemo na kocke. Zmešamo pomarančni sok, gorčico, sol in poper ter dodamo olje.

Solato zmešamo z mlado čebulo in pomarančnimi fileji, dodamo lečo in sir. Preliv prelijemo po solati in postrežemo. Solato ponudimo z opečenimi polnozrnatimi rezinami kruha.

Polpete iz čičerke s sezamovo oblogo in jogurtovo omako s tahinijem

Sestavine: 25 dag posušene čičerke, 2 strta stroka česna, 1 očiščen in drobno sesekljan rdeč feferon, 1 žlička mletega koriandra in kumine, 1 žlica sesekljane sveže mete in peteršilja, 2 srednje debeli čebulici, 1 stepeno jajce, nekaj sezamovega semena za oblogo, olje za peko, sol in sveže mleti poper.

Jogurtova omaka s tahinijem (sezamovim maslom)

Svetla omaka s tahinijem: 2 žlici tahinija, 2 dl probiotičnega jogurta, 1 žlica kajenskega popra, 1 žlica sveže mete, 1 drobno narezana spomladanska čebula.

Priprava: Čičerko čez noč namočimo. Odcejeni in oplaknjeni prilijemo hladno vodo, zavremo in kuhamo kakšno uro in pol do mehkega. Medtem pripravimo jogurtovo omako s tahinijem. V skledi zmešamo jogurt, tahini, kajenski poper in meto. Potresemo s spomladansko čebulico, kajenskim poprom in sesekljano meto ter postavimo v hladilnik. Nato zmešamo čičerko, česen, feferone, mlete začimbe, zelišča in mlado čebulo, solimo, popramo in nato primešamo jajce. Stresemo v mešalnik in obdelamo v grobo zmes. Če je premehka, jo za krajši čas postavimo v hladilnik. Iz mešanice z rokami oblikujemo 12 polpet in vsako dobro povaljamo v sezamovih semenih. V ponvi segrejemo dovolj olja za peko. Polpete pečemo nekaj minut na eni strani in nato še nekaj minut na drugi strani. Poleg ponudimo cvetačo po dunajsko s peso v solati.

 

Kolerabice po dunajsko

Sestavine: 50 dag kolerabic, slan krop, 3 dag masla ali margarine, 2 dag moke, sol, poper, zelen peteršilj, 2 žlici kisle smetane.

Priprava: Nadzemnim kolerabicam odtrgamo slabe in stare liste, zdrave in mlade osmukamo, jim odstranimo žile in peclje. Liste nato razrežemo na rezance. Oprane glavice kolerabic olupimo in z olupkom odstranimo vse olesenele dele. Olupljene glavice zrežemo na drobne kocke ali rezine.

V slanem kropu kuhamo narezane liste in pripravljene kocke ali rezine. Vode sme biti le toliko, da so kolerabice pokrite. Solimo in kuhamo. Na maslu svetlo zarumenimo moko, prilijemo pol l hladne vode in prežganje gladko razkuhamo ter zlijemo h kolerabicam. Nato naj vre še nekaj časa, da se moka razkuha in izgine okus po prežganju. Kolerabice po okusu popopramo in solimo. Nazadnje jim primešamo še sesekljan zelen peteršilj in kislo smetano. Prikuha mora biti gostljata. Tako lahko pripravimo tudi kumare, sladko zelje, cukine in ohrovt.

Sladki sirovi štruklji

Sestavine: 25 dag namenske moke, mlačna slana okisana voda po potrebi, 2 dag olja, 1 jajce, 6 dag masla ali margarine za pokapanje.

Nadev: 8 dag margarine ali masla, 2 jajci, 10 dag sladkorja, 1 zavitek vanilina, limonina lupina, 40 dag skute, 1 dl kisle smetane, 4 dag rozin, nekaj drobtin za potresanje in praženje.

Priprava – testo: Moko presejemo, v sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje in solimo. Prilijemo še mlačno vodo, vse razmešamo, nato pognetemo v gladko testo in ga obdelamo v hlebček ter premažemo z oljem, da se ne naredi skorjica. Pustimo ga počivati kakšne pol ure. Nato ga razvlečemo na pomokanem prtiču. Obrežemo debelejše robove in dve tretjini testa premažemo z nadevom. Ostalo tretjino testa premažemo z maščobo. Zvijemo v štrukelj, narahlo zvijemo še v prtič ali v pomaščeno in z drobtinami potreseno alufolijo. Kuhamo ga v slanem kropu 30 minut. Kuhanega vzamemo iz vode in naj malo stoji, da se nekoliko ohladi. Nato ga odvijemo, zrežemo na kose in jih, zabelimo z na maščobi prepraženimi drobtinami.

Nadev: K razmešani maščobi dodamo rumenjake, polovico sladkorja in začimbe. Rahlo umešamo, dodamo pretlačeno skuto in trd sneg beljakov, v katerega smo vtepli preostali sladkor. Nadevu lahko dodamo tudi kakšno žlico kisle smetane, da bo bolj mazav.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 17. junij 2016 / 07:00

Tekmovanje in sejem

Lesce – Gozdarsko društvo Lipniške doline – Lisjak, ki združuje okoli sto lastnikov gozdov iz Lipniške doline in iz drugih krajev na Zgornjem Gorenjskem, bo jutri, v soboto, organiziralo na priredi...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 21. oktober 2021 / 16:08

Razvijali nove kompetence

V Strokovni tehniški gimnaziji Šolskega centra Kranj so za dijake pripravili Teden podjetnosti.

Škofja Loka / četrtek, 21. oktober 2021 / 16:07

Kako z vozičkom na grad

Škofja Loka – Da je za vzpon do Loškega gradu treba malce več napora, je jasno od nekdaj, pot na grad, kjer je treba na začetku in koncu premagati tudi nekaj stopnic, pa je zlasti za mamice z vozič...

Kronika / četrtek, 21. oktober 2021 / 16:05

Vlomili v vrtno uto

Domžale – V Domžalah je minuli konec tedna nekdo vlomil v vrtno lopo, iz katere je ukradel kolo in visokotlačni čistilec. Lastnik je prijavil za okoli 1500 evrov škode.

Mularija / četrtek, 21. oktober 2021 / 16:04

Promocija lesarstva

V kreativnem otroškem mestu Minicity v Ljubljani so v začetku oktobra odprli interaktivno igralno enoto – Lesarsko delavnico, ki je namenjena promociji lesarskega poklica med otroki.

Nasveti / četrtek, 21. oktober 2021 / 14:49

Kokosova torta z gozdnimi sadeži

Sladko-kisla kombinacija kokosa in gozdnih sadežev, kombinacija, s katero ne moremo zgrešiti pri pripravi torte.