Jedi za pomladne dni

Solata iz čemaža in zelišč

Sestavine: 10 dag mladega čemaža, 8 dag kislice, 4 dag vrtne kreše, šopek svežega majarona, 12 dag ementalskega sira.

Preliv: pol dl jabolčnega kisa, pol dl sojinega ali sezamovega olja, sol, poper, 8 cvetov mačehe.

Priprava: Očiščeni čemaž, kislico, vrtno krešo in sveži majaron operemo in osušimo na cedilu. V kotličku zmešamo jabolčni kis, sol in poper, da se sol raztopi. Nato dodamo še olje in s šibo za stepanje dobro premešamo, da preliv postane kremast. Na krožnik nadevamo vsa zelišča s čemažem vred in vse skupaj prelijemo s pripravljenim prelivom. Solato potresemo še z naribanim sirom in okrasimo z opranimi cvetovi mačehe. Ponudimo jo s popečenim koruznim kruhom in maslom.

Štruklji s kuhano hobotnico

Sestavine za vlečeno testo: 30 dag moke, 1 jajce, mlačna okisana slana voda, 2 žlici olja.

Priprava vlečenega testa: V dobro presejano moko naredimo jamico, vanjo dodamo tekočino, jajce in mešamo iz tekočega v trdno stanje. Jajca dodajamo predvsem testom, ki jih kuhamo. Testo dobro pognetemo, da je dovolj prožno in se ne prime niti deske, na kateri ga oblikujemo, niti rok. Iz testa naredimo hlebček in ga premažemo z oljem, da se na vrhu ne naredi skorjica, pokrijemo ga s toplo skledo in pustimo počivati pol ure. Tako pripravljeno testo bomo lažje vlekli in se nam ne bo trgalo.

Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu, premažemo z oljem, lahko tudi s stepenim jajcem in potresemo s pripravljenim nadevom ter zvijemo v štrukelj. Testo lahko kupimo v trgovini, pri tem upoštevamo navodilo proizvajalca.

Nadev: 30 dag kuhane hobotnice, 6 dag oljčnega olja, 8 dag čebule, 2 paradižnika, 6 dag riža, 2 stroka česna, 2 jajci, sol, poper, peteršilj, rožmarin.

Priprava: Kuhano hobotnico drobno narežemo. V ponvi segrejemo olje, na njem prepražimo čebulo, česen, na kocke narezan paradižnik in hobotnico. Nadevu dodamo že dušeni riž in 1 jajce. Dobro začinimo. Zvit štrukelj zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo v slanem kropu približno 30 minut, odvisno od debeline štruklja. Kuhane odvijemo in narežemo na enakomerne kose. Ponudimo jih s česnovo omako.

Česnova omaka: 4 dag masla ali margarine, 2 dag mehke moke, 4 stroki sesekljanega česna, 2 dl sladke smetane za kuhanje, četrt limone, sol, poper.

Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljani česen, prilijemo malo vode in smetano, dobro prevremo. Omako začinimo, nazadnje ji dodamo še limonov sok. Omaka za štruklje ne sme biti preveč gosta.

Krompirjev narastek z ostrigarji

Sestavine: 50 dag krompirja, sol, četrt l vročega mleka, 2 jajci, 1 žlica masla ali margarine, poper, muškatni orešček, 8 dag gob ostrigarjev, 2 čebuli, 2 stroka česna, 3 žlice olja, 1 žlička suhe bazilike, maščoba za model, 10 dag gorgonzole, 2 žlici drobnjaka.

Priprava: Krompir operemo in olupimo, narežemo na kocke in ga skuhamo v slani vodi. Še vročega pretlačimo skozi pasirko, prilijemo mleko, dodamo maslo ali margarino, 2 jajci, maso še začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Gobe očistimo, kocene odrežemo in sesekljamo. Čebulo in česen očistimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, prepražimo čebulo, česen in gobe. Dušimo tako dolgo, da tekočina od gob povre. Maso po okusu še začinimo. Model za pudinge dobro namažemo. Krompirjev pire in pražene gobe rahlo premešamo, dodamo še z vilicami pretlačeno gorgonzolo. S pripravljeno maso napolnimo model. Narastek postavimo v pečico in ga pečemo 30 minut. Pečeni narastek potresemo še z narezanim drobnjakom. Serviramo ga na krožniku in ga lahko obložimo še s prepraženimi ostrigarji.

Pomarančna solata z rumovo smetano

Sestavine: 24 mandljev, 6 srednje velikih pomaranč, 2 dl sladke smetane za stepanje, 2 žlički sladkorja v prahu, 4 žlice ruma.

Priprava: Mandlje prevremo v vreli vodi in jih olupimo, nato jih grobo narežemo. Pomaranče olupimo, narežemo na fileje in jih položimo na krožnike. Smetano stepemo, ji dodamo sladkor in rum in jo nabrizgamo na sredino krožnika. Po pomarančah potresemo narezane in na vroči ponvi prepražene mandlje. Takoj ponudimo s čajnim pecivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 23. oktober 2021 / 08:25

Priče prosijo za pomoč

Begunje – Radovljiški policisti so v sredo popoldan obravnavali prometno nesrečo z materialno škodo in pobegom povzročitelja nesreče. Neznani voznik je med 16.30 in 17.20 trčil v osebni avtomobil,...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 2. junij 2014 / 11:54

Kepic spet zanikal krivdo

Upokojeni Milan Kepic tudi v drugem kazenskem postopku zavrača očitke tožilstva, da je pri gradnji hotelskega in medicinskega centra Drnča v Dvorski vasi ogoljufal dobavitelje in izvajalce del.

Bled / ponedeljek, 2. junij 2014 / 11:27

Na Bledu bi gradili oskrbovana stanovanja

Na območju nekdanjih Vezenin na Bledu naj bi med drugim zgradili tudi naselje luksuznih stanovanj, prilagojenih starejšim osebam.

Razvedrilo / ponedeljek, 2. junij 2014 / 11:25

Reboljade

Letos se je v Šmartnem v Tuhinju odvila že triindvajseta Reboljada, srečanje rodbine Rebolj iz Kranja. Njihova 96-letna Lidija Rebolj, ki bi jo lahko poimenovali kar mama Reboljad, se srečanj in sploh...

GG Plus / ponedeljek, 2. junij 2014 / 11:20

Pri 86 letih živi kot mladenič

Starosta slovenskega alpinizma, skoraj 86-letni Rado Kočevar z Jesenic je obujal spomine na alpinistične dosežke v prvih povojnih letih. Čeprav je že krepko zakorakal v deveto desetletje življenja, pa...

GG Plus / ponedeljek, 2. junij 2014 / 11:20

Z ruske fronte se je vrnil brez noge

Stoletnica začetka prve svetovne vojne, ki jo obeležujemo letos, obuja številne zgodbe tedanjih vojakov. Eno takšnih o svojem očetu Valentinu Balantiču iz Kamnika nam je zaupala tudi bralka Štefka Mih...