Jedi za pomladne dni

Solata iz čemaža in zelišč

Sestavine: 10 dag mladega čemaža, 8 dag kislice, 4 dag vrtne kreše, šopek svežega majarona, 12 dag ementalskega sira.

Preliv: pol dl jabolčnega kisa, pol dl sojinega ali sezamovega olja, sol, poper, 8 cvetov mačehe.

Priprava: Očiščeni čemaž, kislico, vrtno krešo in sveži majaron operemo in osušimo na cedilu. V kotličku zmešamo jabolčni kis, sol in poper, da se sol raztopi. Nato dodamo še olje in s šibo za stepanje dobro premešamo, da preliv postane kremast. Na krožnik nadevamo vsa zelišča s čemažem vred in vse skupaj prelijemo s pripravljenim prelivom. Solato potresemo še z naribanim sirom in okrasimo z opranimi cvetovi mačehe. Ponudimo jo s popečenim koruznim kruhom in maslom.

Štruklji s kuhano hobotnico

Sestavine za vlečeno testo: 30 dag moke, 1 jajce, mlačna okisana slana voda, 2 žlici olja.

Priprava vlečenega testa: V dobro presejano moko naredimo jamico, vanjo dodamo tekočino, jajce in mešamo iz tekočega v trdno stanje. Jajca dodajamo predvsem testom, ki jih kuhamo. Testo dobro pognetemo, da je dovolj prožno in se ne prime niti deske, na kateri ga oblikujemo, niti rok. Iz testa naredimo hlebček in ga premažemo z oljem, da se na vrhu ne naredi skorjica, pokrijemo ga s toplo skledo in pustimo počivati pol ure. Tako pripravljeno testo bomo lažje vlekli in se nam ne bo trgalo.

Spočito testo razvaljamo na pomokanem prtu, premažemo z oljem, lahko tudi s stepenim jajcem in potresemo s pripravljenim nadevom ter zvijemo v štrukelj. Testo lahko kupimo v trgovini, pri tem upoštevamo navodilo proizvajalca.

Nadev: 30 dag kuhane hobotnice, 6 dag oljčnega olja, 8 dag čebule, 2 paradižnika, 6 dag riža, 2 stroka česna, 2 jajci, sol, poper, peteršilj, rožmarin.

Priprava: Kuhano hobotnico drobno narežemo. V ponvi segrejemo olje, na njem prepražimo čebulo, česen, na kocke narezan paradižnik in hobotnico. Nadevu dodamo že dušeni riž in 1 jajce. Dobro začinimo. Zvit štrukelj zavijemo v pomaščeno alufolijo. Kuhamo v slanem kropu približno 30 minut, odvisno od debeline štruklja. Kuhane odvijemo in narežemo na enakomerne kose. Ponudimo jih s česnovo omako.

Česnova omaka: 4 dag masla ali margarine, 2 dag mehke moke, 4 stroki sesekljanega česna, 2 dl sladke smetane za kuhanje, četrt limone, sol, poper.

Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljani česen, prilijemo malo vode in smetano, dobro prevremo. Omako začinimo, nazadnje ji dodamo še limonov sok. Omaka za štruklje ne sme biti preveč gosta.

Krompirjev narastek z ostrigarji

Sestavine: 50 dag krompirja, sol, četrt l vročega mleka, 2 jajci, 1 žlica masla ali margarine, poper, muškatni orešček, 8 dag gob ostrigarjev, 2 čebuli, 2 stroka česna, 3 žlice olja, 1 žlička suhe bazilike, maščoba za model, 10 dag gorgonzole, 2 žlici drobnjaka.

Priprava: Krompir operemo in olupimo, narežemo na kocke in ga skuhamo v slani vodi. Še vročega pretlačimo skozi pasirko, prilijemo mleko, dodamo maslo ali margarino, 2 jajci, maso še začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Gobe očistimo, kocene odrežemo in sesekljamo. Čebulo in česen očistimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, prepražimo čebulo, česen in gobe. Dušimo tako dolgo, da tekočina od gob povre. Maso po okusu še začinimo. Model za pudinge dobro namažemo. Krompirjev pire in pražene gobe rahlo premešamo, dodamo še z vilicami pretlačeno gorgonzolo. S pripravljeno maso napolnimo model. Narastek postavimo v pečico in ga pečemo 30 minut. Pečeni narastek potresemo še z narezanim drobnjakom. Serviramo ga na krožniku in ga lahko obložimo še s prepraženimi ostrigarji.

Pomarančna solata z rumovo smetano

Sestavine: 24 mandljev, 6 srednje velikih pomaranč, 2 dl sladke smetane za stepanje, 2 žlički sladkorja v prahu, 4 žlice ruma.

Priprava: Mandlje prevremo v vreli vodi in jih olupimo, nato jih grobo narežemo. Pomaranče olupimo, narežemo na fileje in jih položimo na krožnike. Smetano stepemo, ji dodamo sladkor in rum in jo nabrizgamo na sredino krožnika. Po pomarančah potresemo narezane in na vroči ponvi prepražene mandlje. Takoj ponudimo s čajnim pecivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 7. januar 2010 / 07:00

Starošolski house na obisku

Zadnji decembrski klubski teden so v sredo v ljubljanskem InBoxu začeli z donatorsko akcijo Ceu ŠOU z DJ Umekom in nadaljevali s tradicionalnim božičnim Massacratom, na koncu pa vse zaokrožili z...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 3. februar 2011 / 07:00

O šolskem Prešernu

Okrog osmega februarja se skrbniki slovenskega kulturnega spomina znajdejo v zadregi, kako ob obletnici smrti pesniške legende napisati kaj, kar ni bilo izrečeno že lani in predlanskim in leto prej. I...

GG Plus / četrtek, 3. februar 2011 / 07:00

Prešernov nagrobni spomenik

Nagrobni spomenik pesniku dr. Francetu Prešernu v Prešernovem gaju v Kranju je prvi slovenski javni spomenik, ki je nastal na podlagi množične narodnozavedne pobude.

Prosti čas / četrtek, 3. februar 2011 / 07:00

Starodobniki spet na snegu

Društvo Rovtarji, ki je že dvanajstič pripravilo mednarodno smučarsko tekmovanje po starem v Škofji Loki, se klub pomanjkanju snega ne da.

Mularija / četrtek, 3. februar 2011 / 07:00

Otroška peresa

Ko bom velik, bom … Drugošolci iz Besnice o željah v prihodnosti. Ko bom velik, bom nogometaš. Treniral bom, streljal na gol in hodil na tekme. Igr...

Prosti čas / četrtek, 3. februar 2011 / 07:00

Zlatolaska

Zlatolaska je zabavna, sinhronizirana, animirana družinska pustolovščina. Disneyjeva adaptacija priljubljene zgodbe bratov Grimm prikazuje mlado princeso Zlatolasko, ki jo ugrabi zlobna čarovnica...