Osnovne šole se bodo s prihodnjim tednom postopoma odprle za vse razrede. / Foto: Gorazd Kavčič

Sprošča se še več ukrepov, v šole se vračajo vsi učenci

Osnovne šole bodo s prihodnjim tednom postopoma odprle vrata za vse razrede, s prvim junijem se lahko odprejo hoteli, zdravilišča, bazeni ..., dovoljeno bo zbiranje do dvesto oseb na javnih krajih. Valiconova javnomnenjska raziskava je pokazala, da je zaskrbljenost državljanov prvič od pojava novega koronavirusa padla pod petdeset odstotkov, po drugi strani pa se povečuje zaskrbljenost v zvezi z delovnimi mesti.

Štiri zaporedne dni proti koncu prejšnjega tedna nismo imeli potrjene okužbe, medtem ko smo imeli ta torek in sredo obakrat po dve zaznani okužbi, nazadnje po eno v Ljubljani in Sevnici.

Ljubljana, Kranj – Vlada je na seji v četrtek, 28. maja, odločila, da gredo 1. junija v šole tudi četrtošolci in petošolci, 3. junija pa še vsi drugi. Srednješolci se v šolo v tem šolskem letu ne bodo več vrnili, razen dijakov zaključnih letnikov, ki opravljajo maturo ali zaključni izpit, ter dijakov od prvega do tretjega letnika, ki jim šola organizira dodatno učno pomoč.

Od 1. junija bo s sklepom vlade dovoljeno tudi zbiranje do dvesto oseb na javnih krajih. Pri tem pa bo še vedno treba spoštovati varnostne ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe. Od 1. junija je znova dovoljeno tudi obratovanje nastanitvenih obratov z več kot tridesetimi sobami, zdravilišč, velneških in fitnes centrov, bazenov, vodnih aktivnosti. Zaprte pa ostajajo diskoteke in nočni klubi ter še naprej tudi trgovine ob nedeljah in praznikih, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti.

Vlada je izdala tudi Sklep o dopolnitvi seznama držav, iz katerih osebe vstopajo v Slovenijo. Po seznanitvi z oceno epidemiološke situacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje in glede na dogovor med ministrstvoma za zunanje zadeve Slovenije in Madžarske o pogojih prehajanja državne meje državljanov Slovenije in Madžarske je vlada odločila, da na seznam držav uvrsti tudi Madžarsko. To pomeni, da lahko brez omejitev v Slovenijo vstopajo osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem na Madžarskem in jim karantena ne bo odrejena.

Kaj menite, od kod virus izvira?

Valiconova javnomnenjska raziskava pa je tokrat pokazala, da je zaskrbljenost državljanov prvič od pojava novega koronavirusa padla pod petdeset odstotkov. Da so ukrepi vlade za zajezitev virusa prestrogi, ocenjuje več kot dve petini vprašanih (42 odstotkov), da so premalo strogi, pa meni 12 odstotkov vprašanih (pretekli teden je bilo to razmerje 34 odstotkov proti 16 odstotkom). Občuten je tudi skok pri skrbi za delovno mesto med zaposlenimi – vsak četrti je v skrbeh.

V javnomnenjski raziskavi, ki so jo opravili od 26. do 28. maja na vzorcu 524 vprašanih, so med drugim preverili, katera stališča od številnih, ki krožijo predvsem po družbenih omrežjih, so ljudem najbližja pri razlagi izvora virusa. Slaba petina se jih ni opredelila za nobeno od ponujenih razlag (med njimi je 6 odstotkov podalo svojo razlago, v večini primerov skladno z različnimi teorijami zarot). Da je virus naraven in je preskočil z živali na človeka ter se začel širiti kot drugi virusi, meni 29 odstotkov vprašanih. Da je virus naraven in je ušel iz laboratorija v Wuhanu (gre za človeško napako) meni 18 odstotkov vprašanih. Da je virus naraven in je bil namerno izpuščen iz laboratorija v Wuhanu meni 9 odstotkov vprašanih. Da je bil virus ustvarjen v laboratoriju v Wuhanu in namerno izpuščen v naravo, meni 21 odstotkov vprašanih. Pet odstotkov vprašanih obstoj virusa SARS-CoV-2 zanika, 18 odstotkov pa se o izvoru virusa ne more opredeliti.

Z raziskavo #Novanormalnost Valicon spremlja ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah. Rezultate objavljajo vsak četrtek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 24. september 2010 / 07:00

Kamniški fotografi z avtoportreti

Člani Foto kluba Kamnik so novo sezono začeli s klubsko razstavo, pripravljajo pa se tudi na projekt Exposed 2010, največji mednarodni fotografski natečaj pri nas.

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / četrtek, 19. september 2019 / 22:09

Glasovci dvakrat na Brezje in Višarje

Med velikim in malim šmarnom, ko je najprimernejši čas za obisk Mariji posvečenih božjih poti, so bili izletniki Gorenjskega glasa dvakrat na Brezjah in na Višarjah.

Kultura / četrtek, 19. september 2019 / 22:04

Življenje Antona Janše na odru

V Gledališču Julke Dolžan na Breznici so v soboto zvečer premierno uprizorili predstavo Čebelji roj, ki govori o življenju in delu znamenitega čebelarja Antona Janše.

Škofja Loka / četrtek, 19. september 2019 / 22:02

Komunalne storitve v javne roke

Škofjeloški občinski svetniki so razpravljali, kako naj bo v prihodnje urejeno izvajanje obveznih občinskih gospodarskih javnih služb. Zdaj imajo za oskrbo z vodo, odvajanje in čiščenje odpadnih voda...

Zanimivosti / četrtek, 19. september 2019 / 22:00

Poletje je bilo izrazito vroče

Letošnje poletje je bilo drugo najtoplejše po letu 1961 in se postavlja ob bok najbolj vročemu iz leta 2003.

Zanimivosti / četrtek, 19. september 2019 / 21:59

Odličen zaključek poletja

Vodice, Kranj – Vsako leto imajo v Medobčinskem društvu invalidov (MDI) Kranj, ki združuje člane iz občin Naklo, Šenčur, Cerklje, Preddvor, Jezersko in MO Kranj, v programu Ohranjevanje zdravja, ok...