Kronika tedna

Načrtovali umor sodelavke

Na mariborskem sodišču so začeli soditi mladima podjetnikoma, 24-letnemu Mitji Bohaku in dve leti mlajšemu Josipu Juhasu, ki naj bi zaradi koristoljubja načrtovala umor sodelavke, za kar jima grozi najmanj petnajst let zapora, poročajo mediji. Obtožena sta vodila podjetje za spletno oblikovanje Eweb, ki se je znašlo v finančnih težavah, zato naj bi se Bohak domislil nenavadne zvijače, s katero naj bi se finančno opomogla. Njun sodelavec, 23-letni Rok Kološa, naj bi se prek Facebooka s poročenimi in zaposlenimi ženskami dogovoril za spolne odnose, te pa naj bi skrivaj posneli. S posnetki so menda svoje žrtve izsiljevali in zahtevali od 1500 do deset tisoč evrov plačila. Ko so jih policisti decembra lani prijeli, so od Kološe izvedeli še bolj strašljivo zgodbo. Obtožena naj bi namreč od njega zahtevala, da umori sodelavko, ki jo je Bohak predhodno življenjsko zavaroval za milijon evrov, ki bi jih v primeru nezgodne smrti prejelo podjetje Eweb. Kološa bi tako moral dekle zvabiti v gozd in jo zabosti, njena oblačila pa zažgati. Kološa peklenskega načrta ni želel uresničiti kljub domnevni grožnji Juhasa, da ga bo umoril, če bo naredil kaj narobe. Tako Bohak kot Juhas sta načrtovanje umora zanikala, Kološevo zgodbo pa označila za izmišljeno.

Pretepel ga je do smrti

Mariborsko sodišče je na enotno kazen osem let in osem mesecev zapora obsodilo 40-letnega Dušana Germiča, ker je oktobra lani do smrti pretepel 74-letnega prijatelja Franca Križana, ki ga je zasačil pri intimnem odnosu s svojo partnerko Ivico Mauko. V jezi je pretepel oba in ju hudo poškodoval, s tem da je Križan nekaj ur kasneje poškodbam podlegel. Sodišče je kazen omililo, ker je dejanje priznal in obžaloval, poleg tega pa je bila njegova zmožnost razumeti pomen dejanja delno zmanjšana.

Ceste terjale tri življenja

Minuli teden (od 28. marca do 3. aprila) so v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrle tri osebe, so sporočili z Generalne policijske uprave. Na Gorenjskem so policisti v preteklem tednu obravnavali 38 prometnih nesreč, v katerih se je 16 oseb lažje poškodovalo in ena huje, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa so pridržali štirinajst voznikov. Največ je »napihala« 34-letna voznica (1,74 mg/l). Letos je na slovenskih cestah umrlo že 26 oseb (lani v tem času 21), na gorenjskih pa pet.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 2. oktober 2019 / 14:00

Piščančja bedra z zelenjavo

Pravilo je, da naj bi polovica krožnika pri obroku predstavljala zelenjava, četrtina beljakovine in četrtina škrobnata živila. Ker nimamo vedno časa posebej pripravljati zelenjave ali pa je ta mnog...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:21

Letos več rojstev kot lani

Z uspešno zaključeno donatorsko akcijo so v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj kupili transportni defibrilator. Prijetna novica je tudi, da imajo letos več rojstev kot lani v enakem obdob...

Šport / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:15

Delo z mladimi se obrestuje

Pri Ženskem košarkarskem klubu Triglav so ponosni na dosežene rezultate njihovih deklet, ki to poletje uspešno nastopajo za državne reprezentance in v ulični košarki, prejšnji teden pa so ekipe že zač...

Radovljica / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:12

V Mišače prišel največji tiranozaver v Evropi

»Največji tiranozaver v Evropi in Stonehenge v Mišačah. A se šališ,« je najpogostejši odziv tistih, ki prvič slišijo za tematski park Dino Universe.

Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:09

Predan je skrbi za svoje živali

Sedemnajstletni kranjski gimnazijec Tadej Verbič iz Dvorij vestno skrbi za kanadski veverici, želvo in papige – skobčevke, nimfi in rozelo.

Žiri / ponedeljek, 24. avgust 2015 / 14:07

V Žiri se vrača pediater

V preteklih dneh so uredili prostore pediatrične ambulante v Zdravstvenem domu Žiri, kjer bodo od septembra ponovno opravljali preglede šolskih in predšolskih otrok.