Jedi za pomladne dni

Slastna korenjeva juha

Sestavine: 2 žlici narezanih mandljev, 2 čebuli, 800 g mladega korenja, 2 žlici bio oljčnega olja, 600 ml bio zelenjavne juhe, sol, beli poper, 8 svežih ali suhih bio marelic, 6 žlic bio limonovega soka, šopek kreše, kaljene iz bio semen.

Priprava: Mandeljne brez maščobe prepražimo v teflonski posodi. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Korenje ostrgamo in drobno narežemo. V kozici segrejemo olje in zarumenimo korenje in čebulo. Korenje zalijemo z juho, posolimo, popramo ter počasi kuhamo približno 10 minut. Če imamo sveže marelice, jih prelijemo s kropom in olupimo, suhe namočimo v topli vodi. Narežemo jih na drobno, dodamo h korenju in pretlačimo s paličnim mešalcem. Juho začinimo po okusu z limonovim sokom, soljo in poprom. Juho potresemo z narezano krešo in mandlji.

Špinačni zavitek z nadevom iz zelene in sira

Sestavine: 2 dag masla ali margarine, 22 dag odcejene kuhane špinače, 1 dl alpske smetane za stepanje, 4 jajca, 2 dag naribanega parmezana, muškatni orešček, sol, poper.

Nadev: 20 dag gomolja zelene, 8 dag sira s plemenito plenijo, 10 dag navadnega sira.

Priprava: V kozici razpustimo maslo ali margarino in dodamo špinačo. Pražimo tako dolgo, da tekočina ne izhlapi. Odstavimo. Primešamo smetano, rumenjake, parmezan, muškatni orešček, sol in poper. Beljake stepemo v čvrst sneg in ga rahlo primešamo špinačni masi. Mešanico namažemo na pripravljeni pekač (plitev pekač obložimo s peki papirjem) in jo poravnamo s paletnim nožem. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pečemo 15 minut. Testo mora biti na dotik čvrsto. Pečeno zvrnemo na kos papirja za peko in odluščimo papir, na katerem se je peklo. Zvijemo skupaj s svežim papirjem in malo ohladimo. Za nadev zeleno olupimo in naribamo v skledo. Po okusu jo pokapljamo z limonovim sokom. Sir s plemenito plesnijo in sveži sir zmešamo v gladko zmes ter jo skupaj z malo popra primešamo zeleni. Zavitek odvijemo in premažemo s pripravljenim nadevom, tokrat seveda brez papirja. Ponudimo ga takoj ali pa ohlapno zvijemo in v hladilniku dobro ohladimo.

Španska rižota

Sestavine: 3 pesti zrn čičerike, 4 pesti graha, pol zelene pekoče paprike, 2 rdeči papriki, 4 pesti riža, narezana zelena, vejica timijana, 6 šalotk, 4 stroki česna, 4 srednje debele cele šalotki, 6 žlic oljčnega olja, sol in poper po okusu, sesekljani peteršilj za dekoracijo.

Priprava: Čičeriko čez noč namočimo v vodi. Papriko prepražimo nad ognjem, da ji odstopi kožica, jo olupimo in narežemo na rezance. Šalotke očistimo in jih drobno sesekljamo, zalijemo s hladno slano vodo ali zelenjavno juho. Dodamo timijan, čičeriko, stroke česna in nekaj celih šalotk. Ko zavre, dodamo riž, grah, rezance paprike, nekaj kolobarjev pekoče paprike. Takoj ko sta riž in čičerika mehka, jed prelijemo s segretim oljem. Jed ponudimo zelo vročo. Obložimo jo s popečenimi rezinami zelene. Poleg ponudimo kmečko solato.

Pisana solata s koruzo

Sestavine: 8 dag zelene majniške solate, 5 dag korenja, 5 dag paprike, 8 dag koruze.

Preliv: 2 žlici oljčnega olja, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, sok limone, drobnjak.

Priprava: Očistimo zeleno solato, korenje naribamo, papriko narežemo na trakove. Zelenjavo naložimo na krožnik, prelijemo jo s pripravljenim dresingom ali prelivom, ki smo ga pripravili iz oljčnega olja, kisle smetane, soka limone, soli in popra. Za okus potresemo zelenjavo z narezanim drobnjakom.

Kvašeni flancati

Sestavine - testo: 50 dag namenske moke, 3 rumenjake, 1 celo jajce, 8 dag masla ali margarine, 2 dag kvasa, 1 vanilin sladkor, pol dl ruma, sol, sok pol limone, sok pol pomaranče, mleko po potrebi. Olje za cvrtje.

Priprava: Moko presejemo, nekaj žlic mleka zmešamo s kvasom, dodamo nekaj moke in žlico do dve sladkorja. Ko kvas vzhaja, ga primešamo moki. V moko damo še umešane rumenjake z vsemi sestavinami in pognetemo v testo, ki ga na koncu še solimo. Testo pustimo na toplem vzhajati, da ga bo enkrat več. Vzhajano testo razvaljamo na deski za mezinec debelo in s kolescem razrežemo na primerne flancate. Narezane pustimo počivati, da vzhajajo. Maščobo za cvrtje primerno segrejemo in vanjo polagamo flancate. Posodo večkrat pretresemo, da maščoba pljusne čez flancate. Tako lepše narastejo. Nato jih obrnemo in ocvremo še na drugi strani. Zložimo jih na papirnate serviete, da se odcedijo. Potresemo jih s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 23. november 2021 / 08:07

Cene Prevc do rezultata kariere

Kranj – Smučarski skakalci so 43. sezono svetovnega pokala začeli v Nižnem Tagilu v Rusiji. Na obeh tekmah so se izkazali tudi slovenski orli. V soboto je bil najboljši Anže Lanišek na sedmem mestu...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 27. avgust 2013 / 14:50

Sto let Borisa Pahorja

Pisateljev jubilej so v ponedeljek zvečer z osrednjo slovesnostjo proslavili v ljubljanski Operi.

Kultura / torek, 27. avgust 2013 / 13:01

Srdićeva umetniška akcija na Dunaju

Kranj - Akademski kipar, vizualni umetnik in lutkar Zoran Srdić Janežič, rojen Kranjčan, zadnja leta živi in ustvarja v Ljubljani, bo v sredo, 28. avgusta, ob 18. uri na Dunaju pripravil k...

Radovljica / torek, 27. avgust 2013 / 13:00

Delajo, kot da ni krize

Ljubno – V petek so v Ljubnem pripravili slovesnost ob 60. krajevnem prazniku, ki ga praznujejo v spomin na dan, ko so med drugo svetovno vojno okupatorji odpeljali in ustrelili pet domačinov. Tudi...

Gorenja vas-Poljane / torek, 27. avgust 2013 / 12:56

Blagoslov kapelice na semanji dan

Preteklo nedeljo so v Sestranski vasi v Gorenji vasi blagoslovili prenovljeno kapelico sv. Janeza Krstnika.

Šport / torek, 27. avgust 2013 / 12:51

Jubilejni pokal odnesel Slovan

Škofja Loka – S finalno tekmo in podelitvijo pokalov najboljšim se je v soboto zvečer v dvorani Poden v Škofji Loki končal 20. Šilčev memorial. Prvič so ga pripravili leta 1994, od takrat naprej pa...