Orada
Orada ali zlatobrov je ena izmed najbolj cenjenih morskih rib, če ne celo najbolj cenjena in spada v družino šparov.
Oradino telo je ovalno, v bokih stisnjeno in čvrsto, posebej opazna je velika in robustna glava z močnimi čeljustmi in razvitim zobovjem, s katerim kot za šalo drobi dagnje, ki so njena najljubša hrana. Zraste do največ 60 centimetrov v dolžino in tehta do 10 kilogramov. Povprečen primerek pa je težak 30 do 50 dekagramov. V tretjem in četrtem letu starosti orada menja spol (iz samca v samico), tako da so skoraj vsi večji primerki ženskega spola. Prehranjuje se s školjkami, raki, polži ... in je na splošno zelo požrešna, saj se z gobcem zaletava v kamne, če sluti, da je pod njimi hrana. Zaradi velike prilagodljivosti orade na veliko gojijo v ribogojnicah, kjer hitro rastejo in v dveh letih dosežejo prodajno težo med 25 in 30 dekagramov. Domovina orade so vsa morja Sredozemlja, Črno morje in obale Atlantskega oceana. Peščena in peščeno-lupinasta dna so območja, kjer se orada najraje zadržuje, lahko pa jo najdemo skoraj povsod ob obali, ne pa na oddaljenih otokih in večjih globinah. Najpogosteje se zadržuje v nizkih globinah, med 5 in 10 metri, pod 50 metrov pa nikoli ne zaide. Najbolj so ji pri srcu območja, poseljena s školjkami. Orade lovijo s palico, na parangal, z mrežami, pa tudi s harpunami. Meso orade je belo in izjemno okusno, meso primerkov do 1 kg spada v prvo kategorijo kakovosti, pripravljamo pa ga na žaru (z rožmarinom, peteršiljem, česnom,…), v ponvi ali pečici, nekateri ga cvrejo, zelo okusno pa naj bi bilo tudi kuhano.
Oradin file s peteršiljevim pestom
Za 4 osebe potrebujemo: 8 manjših oradinih filejev, olje, 10 dag svežega peteršilja, 3 žlice pinjol, ekstra deviško oljčno olje, 3 žlice parmezana, sol in sveže mlet poper.
Oradine fileje solite in jih z obeh strani specite na vročem olju. Medtem v električnem mešalniku (ali možnarju) zmeljite pinjole, peteršilj, nariban parmezan in prilivajte toliko ekstra deviškega oljčnega olja, da dobite gladko, kremasto omako. Po okusu jo solite in popoprajte ter jo prelijte po pečenih filejih in postrezite.
Orada s čebulo
Za 5 oseb potrebujemo: 5 orad, težkih 30-40 dag, 40 dag čebule, 2 stroka česna, 2 dl suhega belega vina, 5 žlic oljčnega olja, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja in sol.
V ponvi segrejte oljčno olje, dodajte sesekljano čebulo in česen, malce prepražite, zalijte z belim vinom ter 2 dl vode, pokrijte in dušite 15 minut. Medtem očistite orade in jih nasolite. Dušeno čebulo stresite na pekač, dodajte orade in postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico. Ribe pecite približno 25 minut in jih vmes polivajte s čebulno omako. Pečene ribe potresite s sesekljanim peteršiljem, jih razdelite na krožnike ter prelijte z nastalo omako.
Orada z žajbljem
Za 4 osebe potrebujemo: 4 orade, težke 30-40 dag, 4 žlice najboljšega oljčnega olja, 12 večjih žajbljevih lističev, sol in sveže stisnjen sok ene limone.
Žajbljeve lističe čez noč namočite v oljčnem olju. Orade očistite, jih na debelejših delih nekajkrat zarežite, solite in natrite z limonovim sokom. V vsako dajte 3 žajbljeve lističe, jih naložite na pekač in jih prelijte z žajbljevim oljem. Pekač postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite 25 minut. Vmes jih po potrebi polivajte z vodo.
Oradin file s šparglji
Za 4 osebe potrebujemo: 8 manjših oradinih filejev, 50 dag poljubnih špargljev, 1 manjšo čebulo, 5 žlic oljčnega olja, 1 dl belega vina, 1 dl sladke smetane, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja in sol.
Oradine fileje solite in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik in na preostalem olju prepražite sesekljano čebulo skupaj z očiščenimi in na kose narezanimi šparglji. Zalijte z vinom in sladko smetano ter dušite do mehkega. V omako vrnite oradine fileje, potresite s peteršiljem ter vse skupaj prevrite. Na krožnik najprej naložite šparglje v omaki in nanje oradine fileje ter postrezite s pire krompirjem.