"Prejeta sredstva za rekonstrukcijo in prestavitev letališke steze v Lescah nam požira inflacija," je na srečanju z okoljskim ministrom Karlom Erjavcem opozoril župan Janko S. Stušek. (Foto: Kaja Pogačar)

Z ministrom tudi o letališču

Župan Janko S. Stušek je okoljskega ministra Karla Erjavca opozoril na težave z uresničitvijo projekta prestavitve letališke steze v Lescah.

Žirovnica – Na seji koordinacije županov zgornje Gorenjske, ki je bila v začetku februarja v Čopovi hiši v Žirovnici, se je minister za okolje in prostor Karl Erjavec seznanil z največjimi okoljskimi problemi na Gorenjskem. Nekatere pomembne projekte zavirajo tudi civilne iniciative, pri katerih pa po besedah ministra ne gre vedno za iskren namen varovanja okolja, ampak se za njimi lahko skrivajo tudi zelo močni zasebni interesi. Pri okoljskih vprašanjih je treba najti ravnovesje med razvojem in varovanjem okolja, meni Erjavec.

 

Med zgornjegorenjskimi občinami so daleč najbolj aktivne civilne iniciative v Radovljici, kjer je bilo od leta 1998 aktivnih enajst iniciativ, trenutno pa pet. Župan Janko S. Stušek je ministra tako seznanil z zapleti pri rekonstrukciji in prestavitvi steze Alpskega letalskega centra Lesce. Projekt je povezan z dvema civilnima iniciativama, ena ga pospešuje, druga zavira, pravi Stušek. »Občina je že oktobra lani pripravila dokumentacijo za gradbeno dovoljenje, v tem času pa je prišlo že do treh dopolnitev projekta. Civilna iniciativa ves postopek pozorno spremlja, njeni predstavniki pa trenutno celo zastopajo eno od lastnic zemljišča, ki je v vplivnem območju s 36 kvadratnimi metri, in so nam preprosto povedali, da bodo izkoristili vse pravne možnosti, da preprečijo projekt. Ko bo izdana odločba na prvi stopnji, bo zagotovo sledila pritožba, zato smo ministra prosili, naj v tem primeru v okviru pristojnosti pospeši odločanje na drugi stopnji, da bi čim prej prišli do gradbenega dovoljenja. Prejeta sredstva za projekt nam namreč požira inflacija, poleg tega pa je že podpisana pogodba z izvajalcem, projektantom in nadzorniki, ki je časovno omejena. Ne vemo, kaj bo, če pogodbeni rok poteče,« je dejal Stušek.

 

Opozoril je tudi na zamude pri sprejemanju občinskih prostorskih aktov, saj se bodo občine zaradi dolgih postopkov težko držale zakonsko določenega roka za sprejem prostorskih dokumentov, zato so župani ministru predlagali podaljšanje roka, ki je sedaj do konca letošnjega leta. »Priprava občinskih prostorskih načrtov je zaradi nove zakonodaje velik zalogaj. Če jih občine ne bodo sprejele pravočasno, bo nastopila blokada na področju gradenj. Ker ne želimo, da bi občine v naglici sprejemale slabo pripravljene prostorske načrte, obstaja velika verjetnost za podaljšanje roka,« je odgovoril minister Erjavec.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 22. april 2022 / 07:28

Minister Jože Podgoršek odstopil

Jože Podgoršek je v sredo zaradi afere z neplačanim računom za dopustovanje v Hotelu Bohinj odstopil z mesta ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Anketa: Kavcija za plastenke

Tudi v Sloveniji zadnje čase razmišljamo o tem, da bi v trgovinah za vrnjene plastenke in pločevinke obračunali kavcijo. Hrvatje imajo to urejeno že vrsto let. Bi pri nas to sploh uspelo?

Zanimivosti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Tračani so imeli beli dan

Stari vrh - V Krajevni skupnosti Trata je druženje na snegu postalo že tradicionalno, tudi letos pa se je prek devetdeset pogumnih fantov in deklet odločilo, da se spusti med vel...

Zanimivosti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Živeti s plesom

Gospoda Franja Ambroža iz Stražišča pozna marsikateri Gorenjec, med slovenskimi plesnimi učitelji pa je prava starosta slovenskega plesa, saj pleše že več kot petdeset let.

Nasveti / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Zgladimo gubice

Gubice in gube so večna nadloga, ki ženskam krade spanec, dobro voljo, energijo, optimizem, nenazadnje pa tudi velike količine denarja. Čeravno jih moški navadno še opazijo ne ali pa se jim zdijo simp...

Gospodarstvo / četrtek, 4. marec 2010 / 07:00

Kmetija brez rož ni prava

Ivanka Smrkolj na kmetiji živi in dela že vse življenje, kar trideset let pa je vodila tudi Društvo podeželskih žena Lukovica. Lani je bila nominirana za kmetico leta.