Boris Fras (desno) je želel predstaviti program zveze, a mu zbor ni prisluhnil.

Ekološko kmetovanje se širi

Združenje za ekološko kmetovanje Gorenjske deluje že deseto leto. Na občnem zboru so predstavili svoje glasilo.

Strahinj – Aprila 1999 je 35 kmetov ustanovilo Združenje za ekološko kmetovanje Gorenjske (ZEKG). Sedaj ima 136 članov in članic, največ iz občin Bohinj in Železniki. Več kot sto jih je prišlo na občni zbor v Biotehniški center Naklo. Dobrodošlico jim je izrekel direktor Marijan Pogačnik, ki je pohvalil širjenje zanimanja za ekološko kmetovanje. Dr. Janko Rode iz službe za sonaravno kmetovanje Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije je menil, da bodo skupaj dali ekološkemu delovanju kmetov nova krila. Le predsednik Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije BIODAR Boris Fras je bil razočaran ob odločitvi Gorenjcev, da krenejo po samostojni poti pri organiziranju dela.

Predsednik ZEKG Štefan Dežman je članstvu pojasnil, da so se naveličali čakanja na letni program zveze. Ker to ovira načrtovanje dela združenja, odslej sami pripravljajo svoj program. Lani je bilo delo zelo obsežno. Ekoborzo s ponudbo in povpraševanjem članov so imeli vsak mesec. Delovale so ekološke tržnice Kranj, Bled in Naklo. V dogovoru s klavnico Škofja Loka so začeli z ekološkim klanjem govedi. Z 32 ekoloških kmetij so dobili odgovore na anketo o ponudbi govedi in drobnice. Ob izobraževanju na predavanjih so jeseni organizirali strokovno ekskurzijo v Belo krajino, kjer so si ogledali tri kmetije. Spomladi so gostili občni zbor ekoloških kmetov Slovenije. Med letom so sodelovali na ekoloških in drugih prireditvah po Gorenjski in Ekoprazniku v Ljubljani. Več o lanskem delu in razvoju združenja so zapisali v prvi številki glasila. Zanj bodo še izbrali ime, načrtujejo pa tudi pripravo spletne strani.

Udeleženci zbora so potrdili program letošnjega dela, s katerim so med drugim predvideli praznovanje 10-letnice združenja. Nova člana upravnega odbora sta postala Marija Grilc in Vlasta Meglič namesto Vide Rozman – Habinc in Gregorja Šlibarja. Zbor so nadaljevali s tremi strokovnimi predavanji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / četrtek, 30. maj 2013 / 10:49

Radovljica v znamenju lončarstva

Linhartov trg v Radovljici je to pomlad v znamenju festivalov. Po aprilskem Festivalu čokolade veliko zanimanja tudi za prvi Festival lončarstva, na katerem se je predstavilo kar 40 različnih lončarje...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Da se ob setvi ne bi prašilo ...

Kmetijsko ministrstvo je sprejelo več ukrepov, s katerimi bodo ob setvi koruze preprečili prašenje s tretiranega semena v okolico.

Škofja Loka / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Danes častni odbor

V sredo se bo v poročni dvorani v škofjeloški občinski stavbi prvič sestal častni odbor Škofjeloškega pasijona.

Žiri / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Atraktivna kulturna postaja

"Obnovljena Stara šola z muzejem in knjižnico naj postane atraktivna kulturna postaja med Škofjo Loko in Idrijo," je ob odprtju povedal poslanec Samo Bevk.

Zanimivosti / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Besničani si želijo kolesarske steze

Strinjajo se tudi, da potrebujejo kanalizacijo in boljšo promocijo naravne znamenitosti.

Gospodarstvo / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Ekološko kmetovanje se širi

Združenje za ekološko kmetovanje Gorenjske deluje že deseto leto. Na občnem zboru so predstavili svoje glasilo.