Številni obiskovalci so si z zanimanjem ogledali obnovljeno Staro šolo, kjer Muzej Žiri že deluje, knjižnica pa bo odprta do konca meseca. (Foto: Polona Mlakar Baldasin)

Atraktivna kulturna postaja

"Obnovljena Stara šola z muzejem in knjižnico naj postane atraktivna kulturna postaja med Škofjo Loko in Idrijo," je ob odprtju povedal poslanec Samo Bevk.

Žiri – V petek so se z odprtjem Stare šole v Starih Žireh uresničile dolgoletne sanje mnogih žirovskih kulturnih delavcev. »Danes praznujemo pomemben kulturni dogodek v mesecu kulture, saj odpiramo prvi obnovljen objekt kulturnega pomena od ustanovitve občine pred 15 leti. S Staro šolo bomo pridobili prostore za dejavnosti na kulturnem območju, hkrati pa bo tudi vzrok, da se bomo večkrat odpravili v ta konec Žirov,« je ob odprtju povedala Metka Debeljak, predsednica komisije za kulturo na Občini Žiri. Z upanjem, da je delo dobro opravljeno, je svoj nagovor začel župan Bojan Starman: »Za nami je velik finančni in organizacijski zalogaj, skupaj z obnovo je rasla tudi vsebina. Pri njej, kakor pri ureditvi okolice nas čaka še nekaj dela.«

Prisotnim je za veliko pridobitev čestital tudi slavnostni govornik, poslanec Samo Bevk: »Z zadovoljstvom lahko praznujete slovenski kulturni praznik, saj ste pridobili temeljito obnovljen objekt, v katerem bosta delovala knjižnica in muzej. S tem se širi dostopnost do knjige in kulture, doreči pa bo treba še umestitev Muzeja Žiri v slovensko muzejsko mrežo. Zelo pomembna bo atraktivna muzejska zbirka, ki mora biti odprta za obiskovalce, poleg naj bo tudi muzejska trgovina … Žirovski muzej lahko obogati domačo kulturno sceno in celotno območje ter postane nosilec turistične dejavnosti in atraktivna postaja med Idrijo in Škofjo Loko.«

Miha Naglič, predsednik Muzejskega društva Žiri, je opozoril, da Stara šola morda ni najbolj primerno ime za objekt, saj je bil ta postavljen veliko prej, preden je začel služiti šoli. »Zgrajen je bil pred približno tristo leti kot pristava Loškega gradu. Domnevno naj bi jo gradil Matija Maček, ki je zgradil tudi posestvo na Visokem,« je povedal Naglič in opisal zgodovino objekta (zapisano v petkovih Razgledih), nato pa predstavil še vsebino objekta, ki je sicer sama po sebi muzejski eksponat z veliko kvalitetami.

V pritličju je postavljena muzejska zbirka Pozdravljeni, ljubitelji utrdb, ki mora zaradi financiranja Evropske unije v letu 2007 ostati enaka do leta 2012, kasneje pa naj bi jo dopolnili s celovitim prikazom dogajanja med vojnama v 20. stoletju. Tu je bila ob odprtju postavljena tudi razstava o obnovi objekta, še letos bi radi postavili razstavo o Žireh in domačih krajih. Ob podpori Alpine naj bi v prvem nadstropju našli prostor za obnovljeno čevljarsko zbirko, tu je tudi najlepša dvorana v objektu. V njej so ob odprtju postavili slikarsko zbirko muzejskega društva, ki so jo obogatili s tremi novimi deli domačih avtorjev: Barbare Kastelec in Pavla Sedeja ter kapitalnim delom staroste žirovskih slikarjev – Obvezno oddajo Jožeta Peternela Mausarja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 30. maj 2017 / 06:00

Gorenjski glas, št. 43

Gorenjski glas, 30. maj 2017, št. 43

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Da se ob setvi ne bi prašilo ...

Kmetijsko ministrstvo je sprejelo več ukrepov, s katerimi bodo ob setvi koruze preprečili prašenje s tretiranega semena v okolico.

Škofja Loka / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Danes častni odbor

V sredo se bo v poročni dvorani v škofjeloški občinski stavbi prvič sestal častni odbor Škofjeloškega pasijona.

Žiri / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Atraktivna kulturna postaja

"Obnovljena Stara šola z muzejem in knjižnico naj postane atraktivna kulturna postaja med Škofjo Loko in Idrijo," je ob odprtju povedal poslanec Samo Bevk.

Zanimivosti / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Besničani si želijo kolesarske steze

Strinjajo se tudi, da potrebujejo kanalizacijo in boljšo promocijo naravne znamenitosti.

Gospodarstvo / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Ekološko kmetovanje se širi

Združenje za ekološko kmetovanje Gorenjske deluje že deseto leto. Na občnem zboru so predstavili svoje glasilo.