Da se ob setvi ne bi prašilo ...

Kmetijsko ministrstvo je sprejelo več ukrepov, s katerimi bodo ob setvi koruze preprečili prašenje s tretiranega semena v okolico.

Domžale – Maja lani je bilo v Sloveniji več pomorov čebel, za pomor v Domžalah so ugotovili, da je bila kriva setev s klotianidinom tretiranega koruznega semena, pri kateri je prah s semena onesnažil sosednjo njivo medonosne oljne ogrščice. Tedanji minister za kmetijstvo Iztok Jarc je kmalu zatem zaradi nevarnosti za čebele preventivno prepovedal uporabo insekticidov z vsebnostjo aktivnih snovi tiametoksam, klotianidin in imidakloprid za tretiranje semena koruze, oljne ogrščice in sladkorne pese ter tudi promet teh vrst semena, kemično obdelanega z omenjenimi snovmi. Ministrstvo je avgusta lani preklicalo prepoved za seme oljne ogrščice, novi minister za kmetijstvo dr. Milan Pogačnik pa je prejšnji teden napovedal, da bodo v kratkem umaknili tudi prepoved prometa insekticidov za tretiranje semena koruze in prometa z njimi tretiranega semena ter hkrati uvedli ukrepe za zmanjšanje prašenja insekticidnega prahu ob setvi. Ker smernice Evropske unije ne upoštevajo prašenja insekticida s tretiranega semena, se je ministrstvo odločilo, da bodo ta kriterij upoštevali v postopku registracije fitofarmacevtskih sredstev (FFS). Za FFS Poncho FS 600 rdeč in Cruiser 350 FS predlagajo izdajo izjemnega dovoljenja za 120 dni pod pogojem, da semenarji za tretiranje semena uporabljajo dodatno lepilo in da sto kilogramov tretiranega semena ne vsebuje več kot štiri grame prahu. Uporabniki FFS bodo na podlagi dopolnjenega pravilnika morali ravnati s tretiranim semenom tako, da bodo preprečili mehanske poškodbe semena in embalaže ter odpadanje obloge s tretiranega semena. Za setev semena koruze, tretiranega s FFS, ki so označena kot nevarna za čebele, bodo lahko uporabili podtlačne pnevmatske sejalnice le, če jih bodo opremili z napravami, s katerimi bodo preprečili odnašanje prašnih delcev v okolico. Prahu, ki je odpadel s tretiranega semena, pri polnjenju sejalnice ne bodo smeli stresti iz vreče. Podrobnejša navodila o setvi in uporabi (prilagoditvi) sejalnic bodo opisali v priročniku dobre prakse setve tretiranih semen, pred setvijo koruze pa bodo pripravili izobraževanje za kmete.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 29. maj 2008 / 07:00

Druženje generacij

Projekt Mladi razveseljujemo starejše se je za letos uspešno zaključil s srečanjem na Pristavi.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Da se ob setvi ne bi prašilo ...

Kmetijsko ministrstvo je sprejelo več ukrepov, s katerimi bodo ob setvi koruze preprečili prašenje s tretiranega semena v okolico.

Škofja Loka / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Danes častni odbor

V sredo se bo v poročni dvorani v škofjeloški občinski stavbi prvič sestal častni odbor Škofjeloškega pasijona.

Žiri / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Atraktivna kulturna postaja

"Obnovljena Stara šola z muzejem in knjižnico naj postane atraktivna kulturna postaja med Škofjo Loko in Idrijo," je ob odprtju povedal poslanec Samo Bevk.

Zanimivosti / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Besničani si želijo kolesarske steze

Strinjajo se tudi, da potrebujejo kanalizacijo in boljšo promocijo naravne znamenitosti.

Gospodarstvo / sreda, 11. februar 2009 / 07:00

Ekološko kmetovanje se širi

Združenje za ekološko kmetovanje Gorenjske deluje že deseto leto. Na občnem zboru so predstavili svoje glasilo.