Robert Šumi (Foto: GPU)

Policisti imajo nov kodeks

Osnovni namen policijskega kodeksa je ozaveščanje policistov o pomenu spoštovanja človekovih pravic.

Ljubljana - »Policisti služimo ljudem, varujemo njihovo življenje in premoženje, šibkejše pred močnejšimi, zagotavljamo ustavne in zakonske pravice vsem ljudem pod enakimi pogoji, vedno ravnamo etično, zakonito in strokovno,« se glasi nekaj členov novega policijskega kodeksa, ki so ga minuli teden predstavili v Ljubljani.

Kot je povedal Robert Šumi iz Službe generalnega direktorja policije, so novi kodeks sprejeli že oktobra lani: »Osnovni namen policijskega kodeksa je ozaveščanje policistov o pomenu spoštovanja človekovih pravic in etičnih načel ter krepitev moralnega ravnanja v praksi.« Od starega se po njegovih besedah razlikuje tudi po tem, da je naravnan inspirativno, saj spodbuja k etičnosti in moralnosti, napisan je v prvi osebi množine, s čimer je poudarjena skupinska pripadnost organizaciji, in ukinja častno razsodišče. H kodeksu je priložen tudi seznam vrednot in vrlin, ki izražajo poslanstvo policije.

Za nov kodeks so se na policiji odločili, ker je bil prejšnji že precej zastarel. Preden je bila izdelana končna verzija kodeksa, je bil dan tudi v razpravo policistom. V prakso ga nameravajo vpeljati predvsem prek izobraževalnega sistema policije, prek katerega želijo izobraziti policiste, ki bodo opravljali svoje delo strokovno in v interesu državljanov, je povedal Ivo Holc s Policijske akademije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 23. februar 2021 / 11:14

Cepljenje proti koronavirusu pred MO Kranj

Poziv za cepljenje proti koronavirusu sem dobil za četrtek, 18. februarja 2021, in to natančno ob 8.32. Znanec, ki se je cepil že pred tednom, mi je povedal, da je vse odlično organizirano...

Objavljeno na isti dan


Naklo / petek, 8. avgust 2008 / 07:00

Gradijo zbirni center

Naklo - Občina Naklo bo zaradi ukinitve zbirnega centra za ločene odpadke ob nekdanji železniški postaji v Naklem zgradila sodobnejši center ob cesti na Okroglo. Podjetje Elektro...

GG Plus / petek, 8. avgust 2008 / 07:00

Država treh narodov

Bosna in Hercegovina je država raznolikosti - zanimiva s turističnega, a še vedno pereča s političnega stališča.

Šport / petek, 8. avgust 2008 / 07:00

Nogometni ples še v drugi in tretji ligi

Nogometaše v 1. ligi ta konec tedna čaka že 4. krog, na zelenicah pa se jim bodo pridružili tudi drugo- in tretjeligaši.

Kranj / petek, 8. avgust 2008 / 07:00

Erjavec ne kandidira na Gorenjskem

Predsednik stranke DeSUS in sedanji obrambni minister Karl Erjavec bo kandidiral tudi na letošnjih lokalnih volitvah, vendar ne na Gorenjskem. Zakaj?

Gospodarstvo / petek, 8. avgust 2008 / 07:00

Predor so spet zaprli

Šentviški predor je do nadaljnjega spet zaprt. Družba za avtoceste je SCT-ju naložila odstranitev vsega protipožarnega ometa v stari galeriji.