Dežela ruma, doda in vetra - Mauritius

Ali mi je bil Mauritius všeč? Bilo je zanimivo, a še vedno sestavljam sliko. Polna sem takšnih in drugačnih vtisov. Sestavljam občutke in se navajam na evropski čas in temperaturno razliko. Ali bi se na Mauritiusu poročila? Ne vem. Morda v prihodnosti obiščem kakšen podoben kraj, da bom lahko primerjala.

En teden Mauritiusa na La Plantation d'Albion Club Med (severozahodni del otoka, območje petih zvezdic) dobre pol ure stran od glavnega mesta Port Louis, kjer skrbijo za gosta kot kralja, ponujajo vse od najdražjih viskijev do lokalnega ruma, snorkelinga, tenisa, fitnesa, golfa, celo lokostrelstva, savne in izbora različnih masaž, vodnih športov, morskega ribolova (big fish), jadranja. Organizirajo izlete v notranjost otoka, s katamaranom pričarajo svojevrstno vzdušje na odprtem morju, popeljejo do naslednje, morda še bolj peščene plaže, te na vsakem koraku ogovarjajo z 'madam', pospravljajo sobo dvakrat na dan, od raznolikosti ponujene hrane pa se ti že meša; ob vrnitvi v Slovenijo se človek počuti, kot bi iz solarija prišel na minus dve stopinji.

 

S fotoreportažo vam morda pričaram vroč, vetroven, aktiven in tudi 'razvajalni' teden v deželi, kjer se je turistična sezona pravkar začela. Na Mauritiusu je trenutno med 23 in 29 stopinj Celzija – odvisno od dneva. Stopnja vlažnosti je visoka, vedno je vetrovno. Ravno zato otok v Indijskem oceanu predstavlja raj za kajtarje. Še vedno se na nebu pojavljajo oblaki, sem ter tja vas lahko v popoldanskih urah ujame ploha.

 

Peščene plaže so … peščene. Najlepše (moj okus!) so neprimerne za plavanje, vendar ponujajo svojevrsten pogled na črne vulkanske kamne. Morski koralni svet okoli Mauritiusa je sivo rjav, ribe še kar pisane.

 

Plačilno sredstvo je mauricijska rupija. Za sto evrov dobite okoli 39.000 rupij. Domačini so prijazni, govorijo francosko in tekoče angleško, čeprav večino osebja na La Plantation sestavljajo tujci.

 

In če imamo Slovenci medvede in človeško ribico, je Mauritius poznan po izumrlem dodu, ptiču neletalcu iz družine golobov. Spominja na flaminga, ujetega v telo gosi ali race. Upodobljen tudi na mauricijskem grbu, najbolj znan pa je njegov lik iz knjige Alica v čudežni deželi.

 

                                                                                       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 22. maj 2013 / 15:49

Barvali šolske zidove za Guinnessov rekord

Jesenice - Na Osnovni šoli Toneta Čufarja Jesenice so se pridružili Heliosovi akciji barvanja šolskih zidov za Guinnessov rekord, ki je potekala v soboto na desetih osnovnih šolah po vsej...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Čokolada preprečuje krvne strdke

Čokoladne užitke so poznali že Azteki, ki so čokoladi tudi dali ime – temna voda. Verjetno pa niso vedeli, kar so odkrili nedavno: da je čokolada lahko tudi izjemno koristna za zdravje....

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Nevarna socialna izolacija v otroštvu

Prijatelji so pomemben del naših življenj. Večino jih pridobimo v otroštvu in adolescenci, ko smo tudi najbolj dojemljivi za vzpostavljanje socialnih stikov. Izolacija v otroštvu pa ni...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Kava je več kot samo kofein

Kava je zaradi kofeina doslej veljala predvsem za sredstvo, ki zbuja in poživlja. Zadnje raziskave pa so pokazale, da vsebuje tudi veliko drugih koristih snovi, predvsem antioksidantov...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Cepivo zoper raka na materničnem vratu

Humani papiloma virusi (HPV) so virusi, ki se pri človeku prenašajo s telesnim stikom, najpogosteje pri spolnih odnosih. Z njimi se po zadnjih podatkih vsaj enkrat v življenju okuži sede...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Ribe!

Naše zdravje je preveč dragoceno, da bi ob spoznanjih prehranskih strokovnjakov preprosto zmignili z rameni in še naprej jedli tako, kot smo se od otroštva naprej navajali - škodljivost gor ali dol.