Jedi iz jabolk
Jabolčna juha z rdečo lečo
Sestavine: 4 jabolka, 2 dag masla ali margarine, 1 srednje debela čebula, 2 drobna krompirja, sok pol limone, malo cimeta, pol dl sladke smetane, 8 dag kuhane rdeče leče, sol, poper, ščep muškatnega oreščka, sesekljan peteršilj.
Priprava: Jabolka tanko olupimo. Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo, olupljen in drobno narezan krompir, dodamo olupljena in prav tako narezana jabolka. Nekoliko pomokamo ter zalijemo z juho ali vodo. Juho dobro prevremo in jo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Vanjo zakuhamo rdečo lečo. Ko bo rdeča leča mehka, juho še začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom, sesekljanim peteršiljem in limoninim sokom.
Češka jabolčna torta
Testo: 22 dag moke, 1 jajce, 10 dag masla ali margarine, ščep soli, malo hladne vode.
Karamela: 12 dag sladkorja v prahu
Nadev: 1,20 kg jabolk, 6 dag sladkorja, 8 dag masla ali margarine.
Priprava: Iz sestavin za testo zamesimo krhko testo. Oblikujemo ga v cmok, potresemo z nekaj moke. Testo naj počiva nekaj časa, da se dobro odpočije.
Sladkor v prahu raztopimo na močnem ognju na okroglem pekaču za narastke, ki ga lahko uporabljamo na štedilnikovi plošči. Sladkor v prahu pazljivo pražimo, da postane zlato rumen, vendar se ne sme zažgati. Dodamo pet jedilnih žlic vode ter karamelo umešamo do gladkega, tako da je dno pekača za narastke enakomerno pokrito. Odstavimo s štedilnika.
Jabolka olupimo, jim izdolbemo peščišča in narežemo na tanke lističe. S karamelo prekrito dno pekača za narastke na gosto obložimo z jabolčnimi krhlji v obliki kroga.
Na jabolka potresemo sladkor in koščke masla ali margarine.
Testo razvaljamo na pol cm debelo, z njim prekrijemo jabolka in skrbno potlačimo ob robovih. Pečemo v segreti pečici pri 210 Stopinjah C 45 minut. Pečeno osnovo takoj zvrnemo na rešetko. Jabolka prelijemo s karamelo.
Nadevana jabolka s tunino v solati
Sestavine: 1 pločevinka tunine, 1 skodelica kuhanih škampov, 1 jabolko, 2 žlici na rezance narezane zelene, 2 žlici drobno narezanih oliv, 2 žlici limoninega soka, 3 žlice majoneze, 1 žlička curryja, pol žličke vegete ali kakšne druge začimbne mešanice, 1 skodela kuhanega riža, 5 srednje debelih jabolk, zelena solata in radič za dekoracijo.
Priprava: Tunino razdelimo na koščke, dodamo škampe in postavimo v hladilnik, da se ohladijo. Medtem zmešamo majonezo, zeleno, olive, limonin sok, curry in vegeto ter v zmes rahlo vmešamo tunino in škampe. Hladen riž prelijemo z oljem iz pločevinke in dodamo sesekljan peteršilj ter premešamo. Jabolkom na vrhu odrežemo kape, jih pazljivo izdolbemo in premažemo z limoninim sokom, da ne oksidirajo. Vanje nadevamo pripravljeno in dobro ohlajeno solato. Okrasimo jo z rdečim radičem in rezinami jabolk. Postavimo jih za krajši čas v hladilnik in dobro ohlajene ponudimo.