Družina Bogataj s kmetije Lojz pri rezanju zelja. Večina letošnje dobre letine zelja je že zrezana in pripravljena na prodajo.

Letos pridelali 15 ton zelja

Kmetija Lojz s Fužin v Poljanski dolini iz leta v leto pridela več zelja. Do celostne podobe so prišli v sodelovanju z etnologom Janezom Bogatajem.

Fužine – Na kmetiji Lojz se z zelenjadarstvom kot dopolnilno dejavnostjo, predvsem s pridelavo kislega zelja, ponujajo pa tudi svežega – zelnate glave, repo in zelnico, ukvarjajo od aprila 2004. Gonilni sili sta Irena in Igor Bogataj, pri delu pa jima pomagajo sinovi Dejan, Andraž in Matej ter Igorjevi starši Anica in Janez Bogataj. »Prvi kupci nas pokličejo že ob prvem mokrem, morda hladnem vremenu, zato imamo kislo zelje na voljo že od srede septembra,« pove Igor Bogataj in o letošnjem izkupičku doda: »Letina zelja je bila dobra, čeprav drugje pravijo, da ni tako. Večino, približno 15 ton zelja smo že pobrali.«

Največ dela je z zeljem prav sedaj, jeseni, tudi sajenje (flancanje) pa ni od muh. Bogatajevi so letos posadili kar 11 tisoč sadik, sicer pa vsako leto pridelajo nekaj več. »To je razumljivo, saj vseskozi pridobivamo nove kupce. Letos se je gostilničarjem, večjim žirovskim podjetjem, domu za starejše v Črnem Vrhu in drugim pridružila še Kmetijsko gozdarska zadruga Škofja Loka s svojimi trgovinami,« pojasnjuje Irena. Zanima nas, ali je veliko dela z zeljem tudi skozi leto. »Kar veliko dela imamo, saj škropimo le na začetku proti bolham, zato je treba večkrat zrahljati zemljo in na roke pobrati plevel. Ta pa ne sme biti večji kot plevel,« v smehu razloži Igor.

Več kot 90 odstotkov zelja zrežejo in skisajo, nekaj ga prodajo tudi sproti. Zaloge kislega zelja jim zdržijo do konca maja, vendar bi jih radi obdržali skozi vse leto. Lanska letina je odlično uspela, kronali so jo z zlatim priznanjem z ocenjevanja Dobrot s slovenskih kmetij na Ptuju. »Nič nismo pričakovali, zato je bilo presenečenje toliko večje. To je potrdilo za naše dobro delo in smo ga zelo veseli, na ta način novim kupcem tudi lažje predstavimo našo kvaliteto,« razloži Irena Bogataj. Zelje kisajo na klasičen način, po receptih dedkov in babic, vendar uporabljajo izključno sol iz Sečoveljskih solin. Podrobnega recepta priprave niso želeli izdati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 22. december 2014 / 11:36

Jaslice postavil doma pa tudi v avli Gorenjskega glasa

Duhovno vrednost božičnega časa predstavljajo jaslice. Le-te spremljajo Pavla Jenka že od malih nog. Letos njegove ročno narejene jaslice krasijo avlo Gorenjskega glasa, čudovite jaslice pa ima tudi d...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 30. oktober 2012 / 07:00

Finžgarjeva Snovanja

Prav je, da ob 50. obletnici njegove smrti tudi v Gorenjskem glasu počastimo spomin na Frana S. Finžgarja (1871-1962), slovenskega pisatelja gorenjskega rodu. In si skušamo odgovoriti na nekaj vprašan...

Zanimivosti / torek, 30. oktober 2012 / 07:00

Anketa: S svečami ne pretiravajo

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje pred dnevom spomina na mrtve ljudi znova poziva, naj prižgejo svečo manj, saj jim predniki ne bodo zamerili, potomci pa jim bodo hvaležni. Zanimalo nas je, koliko s...

Zanimivosti / torek, 30. oktober 2012 / 07:00

Tudi te počitnice ustvarjalne delavnice

Preddvor - V Turistično-informativnem centru (TIC) v Preddvoru bodo tudi v času »krompirjevih« počitnic ustvarjalne delavnice za otroke. Pripravljajo jih v petek, 2. novembra, od...

Gospodarstvo / torek, 30. oktober 2012 / 07:00

Pridobili 4,44 odstotka delnic

Ljubljana - Družba Mlekodel, Deželna banka Slovenije, Zadružna zveza Slovenije in triintrideset kmetijskih zadrug, med njimi tudi devet gorenjskih, so s ponudbo za prevzem Ljubljanskih mle...

Prosti čas / torek, 30. oktober 2012 / 07:00

Čarovnice praznujejo

Včasih so imele praznik samo na zadnji dan v oktobru, a se v zadnjih letih dogaja, da se noč čarovnic praznuje že vikend prej, vrhunec pa potem gospe na metlah v obliki takšnih in drugačnih strašljivi...