Družina Bogataj s kmetije Lojz pri rezanju zelja. Večina letošnje dobre letine zelja je že zrezana in pripravljena na prodajo.

Letos pridelali 15 ton zelja

Kmetija Lojz s Fužin v Poljanski dolini iz leta v leto pridela več zelja. Do celostne podobe so prišli v sodelovanju z etnologom Janezom Bogatajem.

Fužine – Na kmetiji Lojz se z zelenjadarstvom kot dopolnilno dejavnostjo, predvsem s pridelavo kislega zelja, ponujajo pa tudi svežega – zelnate glave, repo in zelnico, ukvarjajo od aprila 2004. Gonilni sili sta Irena in Igor Bogataj, pri delu pa jima pomagajo sinovi Dejan, Andraž in Matej ter Igorjevi starši Anica in Janez Bogataj. »Prvi kupci nas pokličejo že ob prvem mokrem, morda hladnem vremenu, zato imamo kislo zelje na voljo že od srede septembra,« pove Igor Bogataj in o letošnjem izkupičku doda: »Letina zelja je bila dobra, čeprav drugje pravijo, da ni tako. Večino, približno 15 ton zelja smo že pobrali.«

Največ dela je z zeljem prav sedaj, jeseni, tudi sajenje (flancanje) pa ni od muh. Bogatajevi so letos posadili kar 11 tisoč sadik, sicer pa vsako leto pridelajo nekaj več. »To je razumljivo, saj vseskozi pridobivamo nove kupce. Letos se je gostilničarjem, večjim žirovskim podjetjem, domu za starejše v Črnem Vrhu in drugim pridružila še Kmetijsko gozdarska zadruga Škofja Loka s svojimi trgovinami,« pojasnjuje Irena. Zanima nas, ali je veliko dela z zeljem tudi skozi leto. »Kar veliko dela imamo, saj škropimo le na začetku proti bolham, zato je treba večkrat zrahljati zemljo in na roke pobrati plevel. Ta pa ne sme biti večji kot plevel,« v smehu razloži Igor.

Več kot 90 odstotkov zelja zrežejo in skisajo, nekaj ga prodajo tudi sproti. Zaloge kislega zelja jim zdržijo do konca maja, vendar bi jih radi obdržali skozi vse leto. Lanska letina je odlično uspela, kronali so jo z zlatim priznanjem z ocenjevanja Dobrot s slovenskih kmetij na Ptuju. »Nič nismo pričakovali, zato je bilo presenečenje toliko večje. To je potrdilo za naše dobro delo in smo ga zelo veseli, na ta način novim kupcem tudi lažje predstavimo našo kvaliteto,« razloži Irena Bogataj. Zelje kisajo na klasičen način, po receptih dedkov in babic, vendar uporabljajo izključno sol iz Sečoveljskih solin. Podrobnega recepta priprave niso želeli izdati.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 26. avgust 2009 / 07:00

Zelena luč za letališče Lesce

Radovljica - Občina Radovljica je v torek dobila gradbeno dovoljenje za prestavitev in asfaltiranje vzletno-pristajalne steze in za prilagoditev manevrskih površin na letališču L...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 19. maj 2022 / 16:40

Dobrote slovenskih kmetij

Festival bo ta konec tedna na Ptuju. Priznanja za domače izdelke številnim gorenjskim kmetijam.

Tržič / četrtek, 19. maj 2022 / 16:39

Gradbeno dovoljenje za prizidek

Tržič – Občini Tržič je z dobrim sodelovanjem s sodelavci in vodstvom Zdravstvenega doma Tržič uspelo pridobiti gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo in prizidavo obstoječega Zdravstvenega doma Trž...

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 19. maj 2022 / 16:38

Na Visokem pišejo novo zgodovino dvorca

Dvorec Visoko, ki je dolga leta klavrno propadal, so pred desetimi leti začeli ponovno oživljati. Ob obletnici ponovnega odprtja dvorca je župan Milan Čadež predstavil doslej opravljeno delo in tudi n...

Kronika / četrtek, 19. maj 2022 / 16:35

Trikrat vroče v lokalu

Radovljica – Radovljiški policisti so se v petek pozno zvečer kar trikrat oglasili v istem lokalu. Najprej so se v njem pojavili zaradi povzročanja hrupa. Kasneje so obravnavali pretep, v katerem s...

Zanimivosti / četrtek, 19. maj 2022 / 16:34

V Smledniku »flancali« tri dni

Izmenjava domačih sadik in semen je tudi letos uspela. Med obiskovalci veliko mlajših, tudi moških.