Srečanja v spomin Stanka Šimenca so se udeležili tudi njegova žena Snežka ter hči in sin, ki je povedal tudi nekaj besed svojemu očetu v spomin.

V spomin Stanku Šimencu

V Gorenjskem muzeju so v torek pripravili srečanje v spomin na julija preminulega mag. Stanka Šimenca.

Slavist, pedagog, filmski navdušenec in proučevalec slovenske filmske umetnosti je dolga leta sodeloval z muzejem kot lektor, pred leti pa so v sodelovanju z njim tudi postavili odmevno razstavo o zgodovini filma na Slovenskem. Osrednja dvorana Mestne hiše v Kranju je bila skoraj pretesna za vse, prijatelje, znance, šolske in poklicne kolege, filmske ustvarjalce ter sodelavce pri različnih projektih, ki so prišli počastit njegov spomin. Uvodoma je nekaj besed o njegovi življenjski in poklicni poti podal literarni zgodovinar France Vurnik, sledili so Drago Štefe, urednik Kranjskega zbornika, v katerem je Šimenc dolga leta sodeloval, tako kot član uredniškega odbora, lektor, kot avtor člankov. Z besedami v njegov spomin so nadaljevali njegovi prijatelji, znanci in sodelavci France Pibernik, Andrijan Lah, Miran Ljubič in drugi. Prijazen miroljuben mož, vedno pripravljen na sodelovanje, sebe nikoli ni postavljal v ospredje, je bilo slišati med govorci. O Stanku Šimencu so govorila mnoga njegova dela, tako na pedagoškem področju, sam oziroma v sodelovanju je napisal več učbenikov za slovenščino v osnovnih šolah, kot o slovenskem filmu, ki je bil njegova velika ljubezen. Natančen raziskovalec filma je pogosto sodeloval tudi z Gorenjskim glasom, kjer je objavljal predvsem članke o filmskih ustvarjalcih, ki jih je zgodovina tako rekoč že pozabila, on pa jih je vedno znova poiskal v arhivih. Tudi Janka Balantiča, filmskega samorastnika z Dobrave, v njegovem zadnjem članku, aprila letos v Gorenjskem glasu.

 

S Stankom Šimencem ni odšel samo slavist in odličen poznavalec filma, ampak tudi nadvse prijeten sogovornik in topel človek. Tega smo se na tokratnem srečanju zavedali vsi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 15. april 2019 / 10:45

Dva nova častna občana

Datum na darovnici, s katero je cesar Henrik II. briksenškemu škofu Albuinu podaril Bled z ozemljem med obema Savama, so si na Bledu izbrali za svoj občinski praznik.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 20. oktober 2008 / 07:00

Štirikrat oder za zmagovalce

Plesalke in plesalci Blejskega plesnega studia so se pred nekaj dnevi vrnili z evropskega prvenstva v hip-hopu, kjer so v Kalundborgu na Danskem kar štirikrat zasedli oder za zmagovalce. G...

Prosti čas / ponedeljek, 20. oktober 2008 / 07:00

Vseslovensko brucovanje

BRUC bo tokrat gostil Šank rock, Magnifica & Turbolentzo, Trkaja & Rapostole, Omarja Naberja, Kingstone, Niete, Elvisa Jacksona, Guštija in Polono, The Tide. Ne bodo manjkali tudi elektronski ritmi.

Kultura / ponedeljek, 20. oktober 2008 / 07:00

V spomin Stanku Šimencu

V Gorenjskem muzeju so v torek pripravili srečanje v spomin na julija preminulega mag. Stanka Šimenca.

Kultura / ponedeljek, 20. oktober 2008 / 07:00

Portreti ljudi in živali

Tržič - V galeriji Atrij Občine Tržič bo do 21. oktobra na ogled likovna razstava, s katero se v domačem mestu že drugič samostojno predstavlja Marija Blaži – Mici. Po pok...

Prosti čas / ponedeljek, 20. oktober 2008 / 07:00

Razlaga sanj: Česen

Že od pradavnine je človeka privlačil svet sanj in njihov simbolni jezik.