Sodišče zadržalo notarsko prodajo

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo izvajanje notarske prodaje nepremičnin hipotekarnih upnikov. V Gorenjski banki se še niso odločili, kako bo z notarsko prodajo nepremičnin škofjeloške družbe Šešir.

Hipotekarni upniki bodo zaradi začasnega zadržanja izvajanja določb zakona o finančnih zavarovanjih poplačani kasneje, vendar je to po oceni ustavnega sodišča manj škodljivo od tega, če bi se notarska prodaja nadaljevala po postopku, ki bi bil v neskladju z ustavo.

Kranj – Ustavno sodišče je na pobudo družbe Kolosej Kinematografi do končne odločitve zadržalo izvajanje določb zakona o finančnih zavarovanjih, ki bankam, hipotekarnim upnicam, omogočajo notarsko prodajo nepremičnin pod hipoteko po izhodiščni prodajni ceni v višini 70 odstotkov ocenjene vrednosti nepremičnin. V primeru, da je bila takšna prodaja že začeta in še ni bila sklenjena pogodba o prodaji ali prevzemu lastninske pravice, ima hipotekarni upnik dve možnosti: ali da odstopi od notarske prodaje in vloži predlog za izvršbo pri pristojnem sodišču ali da vztraja pri zahtevani notarski prodaji. Če se odloči za drugo možnost, roki za opravila po zakonu o finančnih zavarovanjih ne tečejo, ponudniki pa od danih ponudb lahko odstopijo. Notar mora v primerih, ko hipotekarni upnik ali ponudnik odstopi od prodaje, ponudnikom vrniti varščino.

Odločitev ustavnega sodišča je »udarila« tudi že začeto notarsko prodajo, v okviru katere Gorenjska banka kot hipotekarna upnica prodaja poslovno-proizvodni kompleks družbe Šešir v industrijski coni na Trati pri Škofji Loki. Notarka Marija Murnik je v okviru tega postopka sredi septembra objavila javno vabilo k dajanju ponudb za nakup nepremičnin. Izhodiščna cena za kompleks, ki obsega več kot sedem tisoč kvadratnih metrov površine, je nekaj manj kot dva milijona evrov, rok za oddajo ponudb pa je 30. december. V Gorenjski banki so pojasnili, da se glede na sklep ustavnega sodišča še niso odločili, kaj bodo storili, ob tem pa so dodali, da se bodo prizadevali za čim boljše poplačilo banke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 26. maj 2016 / 11:28

Šparglji

O beluših smo pisali že v prejšnji številki. Njim zelo podobni (če ne enaki) so šparglji. Nekako velja, da so šparglji divji sorodnik belušev. Kakorkoli, oboje lahko pripravimo na enak način.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 29. oktober 2014 / 13:22

Sodišče zadržalo notarsko prodajo

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo izvajanje notarske prodaje nepremičnin hipotekarnih upnikov. V Gorenjski banki se še niso odločili, kako bo z notarsko prodajo nepremičnin škofjeloške d...

Rekreacija / sreda, 29. oktober 2014 / 12:30

Baltska družba

Litovec in Estonec sta na vse kriplje hvalila vsak svojo državo. Jaz, ubogi Slovencelj, pa sem se pripravljal na povsem drugačno hvalo. In ravno ko sem se pripravil na udrihanje čez svojo...

Železniki / sreda, 29. oktober 2014 / 12:11

Zimski dan na Ratitovcu

Še dobro, da je bila v nedeljo koča na Ratitovcu odprta, da so se imeli planinci vsaj kje pogreti. Bril je mrzel veter, snega je bilo dovolj za kepanje. Bil je res pravi zimski dan.

Jesenice / sreda, 29. oktober 2014 / 12:06

Da mladih ne vzgaja ulica

Na Jesenicah že deset let deluje dnevni center Naj mladih ne vzgaja ulica društva Žarek. V njem mladi dobijo brezplačno učno pomoč, se družijo, pomagajo pa jim tudi pri premoščanju stisk.

Gospodarstvo / sreda, 29. oktober 2014 / 12:00

Malim delničarjem Colorja dodatna odpravnina

Medvode – Iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev so sporočili, da jim je uspelo doseči dodatno odpravnino za 2378 malih delničarjev Colorja, ki jih je večinski lastnik Helios Domžale na skup...