Odlike belušev
Ravnaj z belušem kot z žensko, je izrek Karl-Heinza Funkeja, nemškega politika in v letih 1998–2001 tudi ministra za prehrano … Nežno ga primemo za glavico in potem občuteno božamo navzdol … Če kaj rada jem, so to zeleni beluši, divji in gojeni … Njihove odlike so znane že od 'pamtiveka', najdemo jih tudi v literarnih delih, posebno nemških, saj so na nemških tleh največje plantaže teh vitkih možičkov brez nog in rok. V Porenju imajo uganko: Kaj je zeleno in tenko in vsakih nekaj minut trzne nazgor? Odgovor: Beluš, ki se mu kolca. V frankovski deželi je znan rek: Ko češnja zori, beluš mrtvi. Stavek, ki ga pripisujejo Vicu Hammondu: Rudniki, beluši, krompir in stare plemiške družine imajo nekaj skupnega: najboljše počiva v zemlji. Beluše najdemo tudi v Shakesperajevih delih. Divji beluši so bili tudi neznansko draga delikatesa na marsikaterem dvoru že v renesansi. Nemški šaljivi pesnik Wilhelm Busch (1832–1908) polaga Pobožni Heleni v usta stavek: Beluši, šunka in kotleti, včasih ni slabo živeti. Nemški pisatelj Carl Zuckmayer (1896–1977) pa zapiše: Če ješ krompir alibeluše, okušaš pesek polj in blagoslov korenin, vročico neba, mrzel dež, mrzlo vodo in topli gnoj. Francoskega generala in predsednika republika Charlesa de Gaullea (1896–1970) so večkrat primerjali z belušem, a ta se je le nasmejal: Nikoli me ni motilo, da so me primerjaliz belušem, kajti pri njem je glava najpomembnejša. Od nekaj pa so belušem pripisovali tudi zdravilne vrline in jih kovali v nebo kot afrodiziak. V XVII. stoletju je veljalo, da odpravljajo ledvične kamenčiče, so dobri proti zobobolu, za odvajanje urina in krepko povečajo telesno moč in slo. Zanimive zgodbe o beluših najdemo tudi v kulinaričnih zgodbah Veljka Barbierija. Pri nas je slišati 'špičasto' domislico: Pazi, da ne boš ozelenela. Če bom, pa bom, zelene vrabulje doslej še nismo videli …
Pečen krompir z beluši
Za dva (intimno) potrebujemo: 400 g mladega krompirja, 3 žlice olja, 15 posušenih paradižnikov (ne v olju), 100 g kozje skute, 50 g grškega jogurta, 1 neškropljeno limono, sol, poper, po želji čilijeve kosmiče, 500 g zelenih belušev, 1 ščep sladkorja, 2 vejici bazilike.
Krompir operemo, skrtačimo, oplaknemo, osušimo in zrežemo na polovice. Zmešamo ga z oljem, soljo in poprom po okusu in pretresemo v pekač, obložen s papirjem za peko. V pečici, ogreti na 220°, pečemo krompir 25 minut.
15 posušenih paradižnikov zrežemo na drobne kocke in jih vmešamo v kozjo skuto, ki smo ji dodali grški jogurt in 1 žličko nastrgane limonine lupinice. Solimo, popramo in po želji dodamo čilijeve kosmiče.
Oprane beluše osušimo, spodnjo tretjino olupimo, odrežemo konec ter jih zrežemo na pol. Rahlo jih povaljamo v žlici olja in sladkorju in jih zmešamo s krompirjem. Pečemo še 10 minut. Ko je jed pečena, jo posujemo z drobno narezano baziliko in hrustljavo solato z jajci.
Belušev zmešanček
Za 2–3 osebe potrebujemo: 125 g beluševih glavic, 15 listov rukole, četrt melone, 175 g kumare, kocke ledu.
Sestavine zmeljemo v kašo in nalijemo v kozarce. Okrasimo s koscem melone.
Pa dober tek!



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
