Skupina Kranjski štrukeljčki iz OŠ Simona Jenka Kranj je pripravila jedi kranjske kulinarične dediščine. / Foto: Matic Zorman

Mladi kuharski mojstri

Projekt KuhnaPaTo, ki mlade kulinarične navdušence vzpodbuja k ohranjanju domače prehranske kulturne dediščine, se je končal z veličastnim sklepnim tekmovanjem v Hotelu Union.

Najboljši dokaz, kako močne korenine je kulinarična prireditev, na kateri sodelujejo osnovnošolci, pognala v naših logih, je podatek o rastočem številu nastopajočih tekmovalnih ekip. Namreč, kar osemindvajset izmed skoraj stotih tekmovalnih skupin letošnjega projekta KuhnaPaTo, ki jim je uspelo prepričati strokovne komisije, sestavljene iz priznanih kuharskih mojstrov in estetov s področja lokalne hrane, je svoje kulinarično znanje prikazalo na finalni prireditvi. Na njej so predstavili repertoar jedi naših prednikov ter z njimi povezane postopke in zgodbe, ki jih o kulturnem ozadju posameznih avtohtonih jedi pripovedujejo mladi mojstri iz vse Slovenije in slovenskih manjšin. Pod prste pa so jim gledali priznani strokovnjaki svojega področja: etnolog Janez Bogataj, Alma Rekič, Janez Bratovž, Tanja Pintarič, Tomaž Bolka, Alma Mujezinović, Joško Sirk in Karina Cunder.

»Po petih letih delovanja projekta in brskanja po malhi kulinarične dediščine ugotavljamo, da le-ta še vedno ni prazna,« pravi vodja projekta Anka Peljhan, ki že od začetka bedi nad potekom projekta. V sklopu petega cikla zgoraj napovedane kulinarične pravljice so se slovenski osnovnošolci letos soočili s prav posebnim izzivom. Tokrat so namreč morali najprej pripraviti jed iz zakladnice slovenske kulinarične dediščine, potem pa so jo morali še posodobiti, torej na moderen način uporabiti identične lokalne sestavine ter tako tradicionalne slovenske jedi poplemenititi za čase, ki prihajajo.

Strokovna žirija je izbrala najboljše, upravičeno pa je prevladala ugotovitev, da so zmagovalci vsi sodelujoči. ki so z jedmi navdušili tako žirante kot obiskovalce. »Še enkrat smo dokazali, da se Slovenija lahko enakovredno kosa z vsako kulinarično velesilo, saj zmoremo ponuditi jedi, ki naj postanejo razlog za obisk regije ali kraja,« je po uspešno izvedenem tekmovanju dejala Anka Peljhan, priznani kulinarični strokovnjak Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof pa je dodal: »Poudarek tovrstnih prireditev naj ne bo ocenjevanje, temveč pozitivna vzpodbuda mladih kuharskih navdušencev, ki jim je treba omogočiti uresničevanje njihovih velikih talentov, ki so jih izkazali tudi tokrat.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / četrtek, 25. november 2021 / 11:54

Z znamko se ne strinjajo

V Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije menijo, da si France Balantič ne zasluži poštne znamke, ki jo je nedavno izdal Zavod za turizem in šport Kamnik.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 30. avgust 2012 / 07:00

Preizkus trdnosti z loputanjem vrat

Pri Fordu so pred začetkom proizvodnje temeljito preverili, kako vzdržljiv bo njihov novi dostavnik Transit Custom. Na preizkusu so sprednja vrata zaloputnili 250.000-krat, drsna bočna vrata 150....

Prosti čas / četrtek, 30. avgust 2012 / 07:00

V zakonu že petinšestdeset let

Častitljivo obletnico svojega zakona sta Otilijo in Marija Pičulin iz Kranja praznovala v Preddvoru.

Prosti čas / četrtek, 30. avgust 2012 / 07:00

Čokolada, bograč in golf

Domačo vas je napolnil otroški smeh, odprto prvenstvo Kranja v golfu na Bledu in Naaaj dan v Predosljah sta se odvijala že šestič, Gorenjci pa so se v Lendavi pomerili v kuhanju bograča.

Prosti čas / četrtek, 30. avgust 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Zadnjič sem zopet sanjala sanje, ki se mi ponavljajo že kar precej let. Gre pa približno takole: pojavijo se policisti in kriminalisti, ki raziskujejo umor, ki se je zgodil pred precej leti....

Prosti čas / četrtek, 30. avgust 2012 / 07:00

Sanje in njihove sence

Aborigini, avstralski domorodci, pravijo, da sanje prihajajo k človeku, ko pade iz ravnovesja z naravo in izgubi stik s svojo življenjsko energijo. Prepričani so, da je ignoriranje sanj pripomoglo, da...