Skupina Kranjski štrukeljčki iz OŠ Simona Jenka Kranj je pripravila jedi kranjske kulinarične dediščine. / Foto: Matic Zorman

Mladi kuharski mojstri

Projekt KuhnaPaTo, ki mlade kulinarične navdušence vzpodbuja k ohranjanju domače prehranske kulturne dediščine, se je končal z veličastnim sklepnim tekmovanjem v Hotelu Union.

Najboljši dokaz, kako močne korenine je kulinarična prireditev, na kateri sodelujejo osnovnošolci, pognala v naših logih, je podatek o rastočem številu nastopajočih tekmovalnih ekip. Namreč, kar osemindvajset izmed skoraj stotih tekmovalnih skupin letošnjega projekta KuhnaPaTo, ki jim je uspelo prepričati strokovne komisije, sestavljene iz priznanih kuharskih mojstrov in estetov s področja lokalne hrane, je svoje kulinarično znanje prikazalo na finalni prireditvi. Na njej so predstavili repertoar jedi naših prednikov ter z njimi povezane postopke in zgodbe, ki jih o kulturnem ozadju posameznih avtohtonih jedi pripovedujejo mladi mojstri iz vse Slovenije in slovenskih manjšin. Pod prste pa so jim gledali priznani strokovnjaki svojega področja: etnolog Janez Bogataj, Alma Rekič, Janez Bratovž, Tanja Pintarič, Tomaž Bolka, Alma Mujezinović, Joško Sirk in Karina Cunder.

»Po petih letih delovanja projekta in brskanja po malhi kulinarične dediščine ugotavljamo, da le-ta še vedno ni prazna,« pravi vodja projekta Anka Peljhan, ki že od začetka bedi nad potekom projekta. V sklopu petega cikla zgoraj napovedane kulinarične pravljice so se slovenski osnovnošolci letos soočili s prav posebnim izzivom. Tokrat so namreč morali najprej pripraviti jed iz zakladnice slovenske kulinarične dediščine, potem pa so jo morali še posodobiti, torej na moderen način uporabiti identične lokalne sestavine ter tako tradicionalne slovenske jedi poplemenititi za čase, ki prihajajo.

Strokovna žirija je izbrala najboljše, upravičeno pa je prevladala ugotovitev, da so zmagovalci vsi sodelujoči. ki so z jedmi navdušili tako žirante kot obiskovalce. »Še enkrat smo dokazali, da se Slovenija lahko enakovredno kosa z vsako kulinarično velesilo, saj zmoremo ponuditi jedi, ki naj postanejo razlog za obisk regije ali kraja,« je po uspešno izvedenem tekmovanju dejala Anka Peljhan, priznani kulinarični strokovnjak Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof pa je dodal: »Poudarek tovrstnih prireditev naj ne bo ocenjevanje, temveč pozitivna vzpodbuda mladih kuharskih navdušencev, ki jim je treba omogočiti uresničevanje njihovih velikih talentov, ki so jih izkazali tudi tokrat.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 31. januar 2018 / 07:26

Cesta bo omogočila razvoj

Z odprtjem ceste mimo letališča je po besedah Zmaga Skobirja iz Fraporta Slovenija položen temeljni kamen, ki bo omogočil nadaljnjo rast brniškega letališča.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sobota, 23. april 2016 / 21:29

Dan zdravja

Na Jesenicah so se odločili, da bodo odslej vsako leto pripravili dan zdravja za občane.

Razvedrilo / sobota, 23. april 2016 / 21:28

Mladi kuharski mojstri

Projekt KuhnaPaTo, ki mlade kulinarične navdušence vzpodbuja k ohranjanju domače prehranske kulturne dediščine, se je končal z veličastnim sklepnim tekmovanjem v Hotelu Union.

Slovenija / sobota, 23. april 2016 / 21:25

Bošnjak novi sodnik v Strasbourgu

Odvetnika Marka Bošnjaka so za novega slovenskega sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu izvolili z veliko večino glasov.

GG Plus / sobota, 23. april 2016 / 21:22

Živali okoli nas

»Branje sledov je starejše od človekove pokončne hoje. Nekoč je bilo pogoj za preživetje v naravi, danes pa ima čisto drugačen namen, čeprav smo tudi dandanašnji nenehno v lovu za nečim: za najbolj...

Nasveti / sobota, 23. april 2016 / 21:11

Odlike belušev

Ravnaj z belušem kot z žensko, je izrek Karl-Heinza Funkeja, nemškega politika in v letih 1998–2001 tudi ministra za prehrano … Nežno ga primemo za glavico in potem občuteno božamo navzdol...