Skupina Kranjski štrukeljčki iz OŠ Simona Jenka Kranj je pripravila jedi kranjske kulinarične dediščine. / Foto: Matic Zorman

Mladi kuharski mojstri

Projekt KuhnaPaTo, ki mlade kulinarične navdušence vzpodbuja k ohranjanju domače prehranske kulturne dediščine, se je končal z veličastnim sklepnim tekmovanjem v Hotelu Union.

Najboljši dokaz, kako močne korenine je kulinarična prireditev, na kateri sodelujejo osnovnošolci, pognala v naših logih, je podatek o rastočem številu nastopajočih tekmovalnih ekip. Namreč, kar osemindvajset izmed skoraj stotih tekmovalnih skupin letošnjega projekta KuhnaPaTo, ki jim je uspelo prepričati strokovne komisije, sestavljene iz priznanih kuharskih mojstrov in estetov s področja lokalne hrane, je svoje kulinarično znanje prikazalo na finalni prireditvi. Na njej so predstavili repertoar jedi naših prednikov ter z njimi povezane postopke in zgodbe, ki jih o kulturnem ozadju posameznih avtohtonih jedi pripovedujejo mladi mojstri iz vse Slovenije in slovenskih manjšin. Pod prste pa so jim gledali priznani strokovnjaki svojega področja: etnolog Janez Bogataj, Alma Rekič, Janez Bratovž, Tanja Pintarič, Tomaž Bolka, Alma Mujezinović, Joško Sirk in Karina Cunder.

»Po petih letih delovanja projekta in brskanja po malhi kulinarične dediščine ugotavljamo, da le-ta še vedno ni prazna,« pravi vodja projekta Anka Peljhan, ki že od začetka bedi nad potekom projekta. V sklopu petega cikla zgoraj napovedane kulinarične pravljice so se slovenski osnovnošolci letos soočili s prav posebnim izzivom. Tokrat so namreč morali najprej pripraviti jed iz zakladnice slovenske kulinarične dediščine, potem pa so jo morali še posodobiti, torej na moderen način uporabiti identične lokalne sestavine ter tako tradicionalne slovenske jedi poplemenititi za čase, ki prihajajo.

Strokovna žirija je izbrala najboljše, upravičeno pa je prevladala ugotovitev, da so zmagovalci vsi sodelujoči. ki so z jedmi navdušili tako žirante kot obiskovalce. »Še enkrat smo dokazali, da se Slovenija lahko enakovredno kosa z vsako kulinarično velesilo, saj zmoremo ponuditi jedi, ki naj postanejo razlog za obisk regije ali kraja,« je po uspešno izvedenem tekmovanju dejala Anka Peljhan, priznani kulinarični strokovnjak Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof pa je dodal: »Poudarek tovrstnih prireditev naj ne bo ocenjevanje, temveč pozitivna vzpodbuda mladih kuharskih navdušencev, ki jim je treba omogočiti uresničevanje njihovih velikih talentov, ki so jih izkazali tudi tokrat.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 13. september 2017 / 11:59

Med dediščino in zabavo

Kamnik je konec tedna gostil tradicionalne Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki so bili zaradi dežja krajši za en dan. A kljub temu pestrega dogajanja ni manjkalo. Nekaj mimoidoči...

Objavljeno na isti dan


Vodice / torek, 21. avgust 2007 / 07:00

Vode je spet dovolj

Vodice - Župan občine Vodice Brane Podboršek je v petek preklical sklep o prepovedi uporabe vode za zalivanje vrtov in pranje avtomobilov, ki je v občini veljal kar mesec...

Kranj / torek, 21. avgust 2007 / 07:00

Gostinci (še) niso znova protestirali

Kranj - Sindikati delavcev gostinstva in turizma, ki so že konec junija z letaki opozarjali turiste in druge na slab položaj in plače slovenskih delavcev v turizmu in gostinstvu,...

Prosti čas / torek, 21. avgust 2007 / 07:00

Coca Cola Band Startup

Naloži, deli, oceni in uživaj so štiri besede, ki opišejo bistvo projekta Coca-Cola Band Startup. Coca-Cola Music združuje nadarjene, avtorje, ki prihajajo na sceno, in glasbe željne oboževal...

Prosti čas / torek, 21. avgust 2007 / 07:00

Prihajajo Turbonegro

Zadnji dan avgusta bo Ljubljano obiskala norveška rock skupina Turbonegro.

Prosti čas / torek, 21. avgust 2007 / 07:00

Faca in voditelj na MTV Adria

Podaljšali so rok za prijavo do 31. avgusta. Več informacij na www. mtvadria.com/faca. Iščejo pač vse divje, odtrgane, zabavne, drugačne, neponovljive,...