Korenje

Korenje je zelo stara rastlina, svoje čase je bil v Evropi povsem eksotična zelenjava in sprva sploh niso vedeli, kaj bi z njim.

Gospe so si z bujnim zelenjem lepšale klobuke, vrhove korenov pa so dajali v posodice z vodo, da so nežni listi odganjali v okrasne namene. Potem pa so ga dobili v roke Nizozemci in ga dali tja, kamor spada. Naša korenčkova resničnost je predvsem oranžna, redkeje rumena ali belkasta, vendar v slednjih uživajo predvsem pujsi. V Aziji je korenje najpogosteje vijoličasto, pa tudi temno rdečega ne manjka. Korenje je verjetno najbolj hvaležna vrtna zelenjava, uporabna praktično skoraj za vse od solat, juh in prilog pa vse do sladic in sokov. Pripravljamo ga lahko na zelo neobičajne načine, ga vlagamo, dušimo, delamo iz njega marmelado, vino ali pa je glavna sestavina korenčkovega kolača. Pri nakupu ni potrebna posebna pazljivost, saj videz ponavadi ne razočara, najboljše pa je tisto bolj nepravilnih oblik, ker je ponavadi domače pridelave. V hladilniku se korenje ohrani do enega tedna, za daljše shranjevanje predvsem domačega pridelka pa je najbolj primerno zasipanje z mivko ali žaganjem in hranjenje nekje v hladni kleti. Pri zamrzovanju korenje ohrani le svoj okus, medtem ko povsem izgubi svojo čvrstost in hrustljavost, ga pa lahko precej uspešno naravno kisamo kakor repo ali zelje. Korenček vsebuje zelo veliko karotenov, vitamina A in mineralov, vendar večino tik pod povrhnjico, zato ga ne lupimo, ampak ga le dobro operemo in po potrebi ostrgamo.

Solata iz piščanca in korenja

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag pečenega ali kuhanega piščančjega fileja, 3 kuhane in na trakove narezane korenčke, 5 kislih kumaric, 10 dag nastrganega parmezana, sveže stisnjen sok ene limone, 2 dl majoneze, sol in 1 žlico narezanega drobnjaka.

Piščanca narežite na trakove, dodajte korenje, na trakove narezane kisle kumarice in parmezan. Majonezo zmešajte z limoninim sokom, soljo in drobnjakom. Tako pripravljen preliv prelijte prek solate, narahlo premešajte in takoj postrezite.

Korenčkova juha z luštrekom

Za 5 oseb potrebujemo: 5 dag masla, 2 čebuli, 50 dag korenja, 1 l vode ali mesne juhe, 2 žlici sesekljanega luštreka, sol, sveže mleti poper.

V večji kozici stopite maslo in na njem na majhnem ognju počasi prepražite sesekljani čebuli, da zarumenita. Dodajte očiščeno in na drobno naribano korenje ter zalijte z juho ali vodo in pustite, da zavre. Dodajte luštrek, solite ter popoprajte po okusu in kuhajte približno 20 minut, da se korenje zmehča.

Puranje rezine s korenjem in porom

Za 5 oseb potrebujemo: 80 dag puranjih prsi, 3 žlice olja, 5 dag masla, 30 dag korenja, 20 dag pora, 1 dl mesne juhe ali vode, 4 žlice kisle smetane, 1 žlico drobno narezanega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

Puranje prsi narežite na 5 centimetrov dolge trakove in jih posolite ter popoprajte. Na segretem olju jih hrustljavo prepražite in jih stresite na cedilo, da se olje odteče. V posodo dodajte maslo in očiščena ter na tanke trakove narezan por in korenje. Dobro prepražite, zalijte z mesno juho ali vodo, pokrijte in v nekaj minutah zdušite al dente. Primešajte kislo smetano, puranje rezine, prevrite, potresite z drobnjakom in postrezite z dušenim rižem.

Korenčkova torta

Za 1 tortni model potrebujemo: 5 jajc, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, 1 pecilni prašek, 10 dag zmletih orehov ali mandljev, 30 dag drobno naribanega korenja, 1 žlico olja, 10 dag sladkorja v prahu, 1 jajčni beljak, sveže stisnjen sok ene limone.

Jajca in sladkor penasto umešajte, dodajte zmlete orehe, moko s pecilnim praškom, olje in naribano korenje. Vse skupaj narahlo premešajte in stresite v pomaščen okrogel pekač ter pecite 1 uro v na 170 stopinj C ogreti pečici. Ko se ohladi, prelijte s prelivom, ki ga napravite tako, da zmešate skupaj sladkor v prahu, beljak in limonin sok. Ko se preliv strdi, torto narežite in postrezite s stepeno sladko smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 5. julij 2022 / 17:19

Monologi za dobro družbo

V Galeriji Šivčeva hiša je na ogled pregledna razstava del akademskega slikarja in grafika Karla Plemenitaša z naslovom Monologi 1969–2019.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 18. december 2021 / 17:50

Nova generacija diplomantov MBA

Bled – Na IEDC – Poslovni šoli Bled so v petek podelili diplome letošnji in lanski generaciji diplomantov mednarodnega podiplomskega študija menedžmenta MBA, pet znanstvenih doktoratov ter naziva p...

Zanimivosti / sobota, 18. december 2021 / 17:50

Snežne radosti

Nizke temperature, ki vztrajajo blizu ledišča, še posebej veselijo najmlajše, saj to pomeni, da se bo zapadli sneg obdržal vsaj do božično-novoletnih počitnic. Zimskim radostim so se mnogi prepusti...

Kronika / sobota, 18. december 2021 / 17:47

Veliko povoženj divjadi

Kranj – Gorenjski policisti opozarjajo voznike, naj bodo pozorni na divjad na cesti. V zadnjih dneh so namreč obravnavali povečano število povoženj divjadi.

GG Plus / sobota, 18. december 2021 / 17:47

Spodbuda pri soočanju z izzivi

Zakaj pa ne? je svojo knjigo, ki bo izšla v teh dneh, naslovil učitelj angleščine David Stegu, doma od Sv. Duha. V njej je popisal dogodivščine, v katere ga je v minulih letih zanesel njegov popotnišk...

GG Plus / sobota, 18. december 2021 / 15:41

Planinski dom na Zelenici

Dom stoji na majhni ravnici Zeleniškega sedla med severnim ostenjem Begunjščice in južnim pobočjem obmejnega grebena Na Možeh. Prvo kočo na Zelenici je leta 1929 zgradilo pet zasebnikov, vendar je...