Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino

Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Preliv ali dresing: 4 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, limonin sok, žličko naribanega hrena.

Priprava: Riž skuhamo, oplaknemo in ohladimo. Vse sestavine poljubno narežemo in zmešamo s pripravljenim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo z opečenim kruhom.

Lososov carpacio

Sestavine za 1 osebo: 8 dag prekajenega ali zamrznjenega lososa, 2 dag rukole, sol, poper, 5 dag trdega ribanega sira parmezana ali kakšnega drugega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj kapelj konjaka ali belega vina, ščep origana, sol, poper.

Priprava: Prekajenega lososa damo na ohlajen krožnik, na sredino položimo dobro oprano in ohlajeno rukolo (lahko jo grobo narežemo). Vse skupaj prelijemo s pripravljeno omako, potresemo z grobo naribanim parmezaom in takoj postrežemo, da se jed preveč ne ogreje. Če vzamemo sveži oz. zamrznjeni losos, ga še zamrznjenega narežemo na tanko in ravnamo kakor pri prekajenem lososu.

Carpacio iz avokada

Sestavine: 1 srednje velik in zrel avokado, 2 paradižnika, 5 dag naribanega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ščep origana, sol, poper.

Priprava: Avokado prerežemo na polovico in izkoščičimo. Eno polovico olupimo in narežemo na drobne kocke. Drugo polovico pa položimo na krožnik, ki ga obložimo s tanko narezanim paradižnikom. Vse skupaj prelijemo z omako in potresemo z naribanim trdim sirom. Dobro ohlajeno ponudimo.

Perutninska solata z gnjatjo in sirom

Sestavine za 4 osebe: 4 srednje velika jabolka, 2 dag kečapa, 14 dag piščančjih prsi, 5 dag kuhane gnjati, 10 dag sira, sol, poper, solatni preliv.

Solatni preliv ali dresing: 4 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, sol, poper, malo limoninega soka.

Priprava: Jabolka operemo in olupimo ter narežemo na lističe ali kocke. Piščančje prsi skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane odcedimo in ohladimo ter narežemo kot jabolka. Enako narežemo še gnjat in sir. Vse sestavine začinimo in prelijemo s pripravljenim prelivom.

Preliv: Olje umešamo, dodamo balzamični kis, solimo, popramo, dodamo narezan drobnjak in nekaj kapljic limoninega soka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 17. december 2013 / 12:21

Pravdne stroške mora plačati NLB

Kranj – Pred tednom dni smo poročali o odločitvi kranjskega okrožnega sodišča glede tožbe NLB, ki je od Mestne občine Kranj (MOK) terjal 1,98 milijona evrov na podlagi cesijske pogodbe o odstopu te...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 22. junij 2013 / 11:27

Vročina usodna tudi za proteste?

Kranj - Za ponedeljek je bil v Kranju napovedan javni protest, imenovan Ne, hvala!, v organizaciji vstajnikov, združenih preko družabnega omrežja Facebook pod imenom Gorenjska vstaja. Prot...

Kamnik / sobota, 22. junij 2013 / 11:19

Jenkret je biv …

Motnik - Pod tem naslovom je v Motniku pred kratkim potekal drugi Križnikov pravljični festival, ki ga Matična knjižnica Kamnik in Kulturno društvo Motnik organizirata v spomin na enega na...

Preddvor / sobota, 22. junij 2013 / 11:14

Štirje občinski nagrajenci

Preddvor - Ob prazniku občine Preddvor (praznujejo ga 9. julija v spomin na prvo slovensko pisateljico, pesnico in skladateljico Josipino Urbančič Turnograjsko) bodo podelili občinska priz...

Gospodarstvo / sobota, 22. junij 2013 / 11:11

Izbirajo čebelam prijazne

Brdo pri Lukovici - Čebelarska zveza Slovenije je objavila tri natečaje, na podlagi katerih bo izbrala čebelam najbolj prijazno občino in podjetje ter najlepši medoviti vrt. Vloge za vse t...

Zanimivosti / sobota, 22. junij 2013 / 11:08

Visok jubilej koče na Kriški gori

Križe – Minulo nedeljo je na Kriški gori potekala slovesnost ob 60-letnici koče. Požrtvovalni člani Planinskega društva Križe so tudi tokrat poskrbeli za dobro počutje obiskovalcev, ki so uživali o...