Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino

Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Preliv ali dresing: 4 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, limonin sok, žličko naribanega hrena.

Priprava: Riž skuhamo, oplaknemo in ohladimo. Vse sestavine poljubno narežemo in zmešamo s pripravljenim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo z opečenim kruhom.

Lososov carpacio

Sestavine za 1 osebo: 8 dag prekajenega ali zamrznjenega lososa, 2 dag rukole, sol, poper, 5 dag trdega ribanega sira parmezana ali kakšnega drugega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj kapelj konjaka ali belega vina, ščep origana, sol, poper.

Priprava: Prekajenega lososa damo na ohlajen krožnik, na sredino položimo dobro oprano in ohlajeno rukolo (lahko jo grobo narežemo). Vse skupaj prelijemo s pripravljeno omako, potresemo z grobo naribanim parmezaom in takoj postrežemo, da se jed preveč ne ogreje. Če vzamemo sveži oz. zamrznjeni losos, ga še zamrznjenega narežemo na tanko in ravnamo kakor pri prekajenem lososu.

Carpacio iz avokada

Sestavine: 1 srednje velik in zrel avokado, 2 paradižnika, 5 dag naribanega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ščep origana, sol, poper.

Priprava: Avokado prerežemo na polovico in izkoščičimo. Eno polovico olupimo in narežemo na drobne kocke. Drugo polovico pa položimo na krožnik, ki ga obložimo s tanko narezanim paradižnikom. Vse skupaj prelijemo z omako in potresemo z naribanim trdim sirom. Dobro ohlajeno ponudimo.

Perutninska solata z gnjatjo in sirom

Sestavine za 4 osebe: 4 srednje velika jabolka, 2 dag kečapa, 14 dag piščančjih prsi, 5 dag kuhane gnjati, 10 dag sira, sol, poper, solatni preliv.

Solatni preliv ali dresing: 4 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, sol, poper, malo limoninega soka.

Priprava: Jabolka operemo in olupimo ter narežemo na lističe ali kocke. Piščančje prsi skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane odcedimo in ohladimo ter narežemo kot jabolka. Enako narežemo še gnjat in sir. Vse sestavine začinimo in prelijemo s pripravljenim prelivom.

Preliv: Olje umešamo, dodamo balzamični kis, solimo, popramo, dodamo narezan drobnjak in nekaj kapljic limoninega soka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 19. maj 2022 / 07:23

Gor pa dol po pvac s tržiškimi kulturniki

Tržič – Zveza kulturnih organizacij (ZKO) Tržič ob svoji 60-letnici in vstopu v vseslovenski Teden ljubiteljske kulture vabi v soboto, 21. maja, z zborom ob 17. uri na parkirišču pred stavbo na Bal...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 9. september 2013 / 15:32

Vaš razgled

Gorenjski nagelj: nežen, odporen, čudovit. Vrnimo gorenjski nagelj na gorenjske balkone in okna je projekt Gorenjske turistične zveze, ki še do 15. septembra vabi gojitelje, pridelovalce i...

Humor / ponedeljek, 9. september 2013 / 15:19

Preveč je mahal

Navdušeno navijanje je navijača Boruta stalo blagega vnetja mišice na levem podramenju. Zamenjal bo navijaške rekvizite.

Humor / ponedeljek, 9. september 2013 / 15:18

Od zadaj

Kakšna je razlika med košarkarsko trojko in evropsko trojko? Prvi gledalci ploskajo. Lovše z nepremičninami na Floridi, v Monacu in precejmetrsko jahto nedvomno ni begosumen. Najbrž se ne...

GG Plus / ponedeljek, 9. september 2013 / 15:17

Upor

Dr. Said Sadek, politični sociolog (iz pogovora v Kairu, 29. 1. 2012): »Dve tretjini Egipčanov in Egipčank sta mlajši od 30 let. To je temelj revolucije in prihodnosti. Mnogi so izobraženi...

Nasveti / ponedeljek, 9. september 2013 / 15:17

Pravljični Dolomiti, 4. del

Piz Boe (3152 m) - Najvišji vrh skupine Sella, ki leži v osrčju Dolomitov. Najlažje dostopni tritisočak, kar omogoča razvejani sistem žičnih sistemov. »Ne! Mi si vzpona ne bomo olajšali in vzpon res n...