Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino

Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Preliv ali dresing: 4 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, limonin sok, žličko naribanega hrena.

Priprava: Riž skuhamo, oplaknemo in ohladimo. Vse sestavine poljubno narežemo in zmešamo s pripravljenim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo z opečenim kruhom.

Lososov carpacio

Sestavine za 1 osebo: 8 dag prekajenega ali zamrznjenega lososa, 2 dag rukole, sol, poper, 5 dag trdega ribanega sira parmezana ali kakšnega drugega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj kapelj konjaka ali belega vina, ščep origana, sol, poper.

Priprava: Prekajenega lososa damo na ohlajen krožnik, na sredino položimo dobro oprano in ohlajeno rukolo (lahko jo grobo narežemo). Vse skupaj prelijemo s pripravljeno omako, potresemo z grobo naribanim parmezaom in takoj postrežemo, da se jed preveč ne ogreje. Če vzamemo sveži oz. zamrznjeni losos, ga še zamrznjenega narežemo na tanko in ravnamo kakor pri prekajenem lososu.

Carpacio iz avokada

Sestavine: 1 srednje velik in zrel avokado, 2 paradižnika, 5 dag naribanega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ščep origana, sol, poper.

Priprava: Avokado prerežemo na polovico in izkoščičimo. Eno polovico olupimo in narežemo na drobne kocke. Drugo polovico pa položimo na krožnik, ki ga obložimo s tanko narezanim paradižnikom. Vse skupaj prelijemo z omako in potresemo z naribanim trdim sirom. Dobro ohlajeno ponudimo.

Perutninska solata z gnjatjo in sirom

Sestavine za 4 osebe: 4 srednje velika jabolka, 2 dag kečapa, 14 dag piščančjih prsi, 5 dag kuhane gnjati, 10 dag sira, sol, poper, solatni preliv.

Solatni preliv ali dresing: 4 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, sol, poper, malo limoninega soka.

Priprava: Jabolka operemo in olupimo ter narežemo na lističe ali kocke. Piščančje prsi skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane odcedimo in ohladimo ter narežemo kot jabolka. Enako narežemo še gnjat in sir. Vse sestavine začinimo in prelijemo s pripravljenim prelivom.

Preliv: Olje umešamo, dodamo balzamični kis, solimo, popramo, dodamo narezan drobnjak in nekaj kapljic limoninega soka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Volitve 2019 / torek, 13. november 2018 / 11:37

Minister Prešiček v podporo kandidatu SD

Radovljica – Radovljico bo danes, v torek, obiskal minister za kulturo Dejan Prešiček, ki se bo udeležil predstavitve Daliborja Šolarja, kandidata za župana, in kandidatov stranke SD za radovljiški...

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 27. april 2007 / 07:00

Milan Pagon bo dekan FOV

Senat Fakultete za organizacijske vede v Kranju je potrdil edinega kandidata za dekana dr. Milana Pagona, doma iz Naklega. Potrditi ga mora še rektor Univerze v Mariboru.

Šenčur / petek, 27. april 2007 / 07:00

Stez okoli jezera še ni

Rok za dokončanje čezmejnega projekta za oživitev Trbojskega jezera so podaljšali za nekaj mesecev.

Gorenjska / petek, 27. april 2007 / 07:00

Za ponovno odpiranje manjših trgovin

Na Občini Jesenice razmišljajo, da bi dodatno finančno podprli podjetnike, ki bi bili pripravljeni odpreti manjše trgovine v mestu.

Naklo / petek, 27. april 2007 / 07:00

Protest pred nakelsko občino

Občinski svet je vseeno soglašal z gradnjo centra za ravnanje z odpadki.

Kranj / petek, 27. april 2007 / 07:00

Minister z župani o razvoju

Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj se je s slovenskimi župani in predsedniki regionalnih razvojnih agencij na Brdu pogovarjal o razvojnih spodbudah na regionalni in lokalni ravni.