Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino

Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Preliv ali dresing: 4 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, limonin sok, žličko naribanega hrena.

Priprava: Riž skuhamo, oplaknemo in ohladimo. Vse sestavine poljubno narežemo in zmešamo s pripravljenim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo z opečenim kruhom.

Lososov carpacio

Sestavine za 1 osebo: 8 dag prekajenega ali zamrznjenega lososa, 2 dag rukole, sol, poper, 5 dag trdega ribanega sira parmezana ali kakšnega drugega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj kapelj konjaka ali belega vina, ščep origana, sol, poper.

Priprava: Prekajenega lososa damo na ohlajen krožnik, na sredino položimo dobro oprano in ohlajeno rukolo (lahko jo grobo narežemo). Vse skupaj prelijemo s pripravljeno omako, potresemo z grobo naribanim parmezaom in takoj postrežemo, da se jed preveč ne ogreje. Če vzamemo sveži oz. zamrznjeni losos, ga še zamrznjenega narežemo na tanko in ravnamo kakor pri prekajenem lososu.

Carpacio iz avokada

Sestavine: 1 srednje velik in zrel avokado, 2 paradižnika, 5 dag naribanega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ščep origana, sol, poper.

Priprava: Avokado prerežemo na polovico in izkoščičimo. Eno polovico olupimo in narežemo na drobne kocke. Drugo polovico pa položimo na krožnik, ki ga obložimo s tanko narezanim paradižnikom. Vse skupaj prelijemo z omako in potresemo z naribanim trdim sirom. Dobro ohlajeno ponudimo.

Perutninska solata z gnjatjo in sirom

Sestavine za 4 osebe: 4 srednje velika jabolka, 2 dag kečapa, 14 dag piščančjih prsi, 5 dag kuhane gnjati, 10 dag sira, sol, poper, solatni preliv.

Solatni preliv ali dresing: 4 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, sol, poper, malo limoninega soka.

Priprava: Jabolka operemo in olupimo ter narežemo na lističe ali kocke. Piščančje prsi skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane odcedimo in ohladimo ter narežemo kot jabolka. Enako narežemo še gnjat in sir. Vse sestavine začinimo in prelijemo s pripravljenim prelivom.

Preliv: Olje umešamo, dodamo balzamični kis, solimo, popramo, dodamo narezan drobnjak in nekaj kapljic limoninega soka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 1. julij 2021 / 09:39

Z novo cesto bližje Kranju

V petek so namenu predali 570-metrski odsek obnovljene ceste v Mavčičah. Sledi obnova ceste skozi Praše.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Skupaj so kuhali žgance

Na Bohinjski Beli so v nedeljo že enajsto leto zapored pripravili Marjetin sejem.

Šport / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Letalnico bo treba posodobiti

Planica - Kot so sporočili odgovorni pri Smučarski zvezi Slovenije, je v preteklih dneh na uradni pregled letalnice v Planici prišel predstavnik FIS Wolfgang Happle. Plani...

Šport / torek, 22. julij 2008 / 07:00

V ekipi prvakov še dva novinca

Konec meseca ekipa odbojkarjev AVH Volley začenja priprave na novo sezono, minuli teden pa sta pogodbi s Blejci podpisala še Kanadčan Nicholas Cundy in Šempetrčan Saša Gadnik.

Kronika / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Zaspal ob cigareti

V vasi Podjelje v Bohinju so našli truplo 47-letnega domačina, ki se je najbrž zastrupil z ogljikovim monoksidom.

Jesenice / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Študente bodo pričakali novi prostori

Jesenice - Urejanje novih prostorov Visoke šole za zdravstveno nego Jesenice na jeseniškem Spodnjem Plavžu se bliža koncu. Stavba je pred kratkim dobila fasado v svetlo zelenih t...