Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino

Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Preliv ali dresing: 4 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, limonin sok, žličko naribanega hrena.

Priprava: Riž skuhamo, oplaknemo in ohladimo. Vse sestavine poljubno narežemo in zmešamo s pripravljenim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo z opečenim kruhom.

Lososov carpacio

Sestavine za 1 osebo: 8 dag prekajenega ali zamrznjenega lososa, 2 dag rukole, sol, poper, 5 dag trdega ribanega sira parmezana ali kakšnega drugega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj kapelj konjaka ali belega vina, ščep origana, sol, poper.

Priprava: Prekajenega lososa damo na ohlajen krožnik, na sredino položimo dobro oprano in ohlajeno rukolo (lahko jo grobo narežemo). Vse skupaj prelijemo s pripravljeno omako, potresemo z grobo naribanim parmezaom in takoj postrežemo, da se jed preveč ne ogreje. Če vzamemo sveži oz. zamrznjeni losos, ga še zamrznjenega narežemo na tanko in ravnamo kakor pri prekajenem lososu.

Carpacio iz avokada

Sestavine: 1 srednje velik in zrel avokado, 2 paradižnika, 5 dag naribanega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ščep origana, sol, poper.

Priprava: Avokado prerežemo na polovico in izkoščičimo. Eno polovico olupimo in narežemo na drobne kocke. Drugo polovico pa položimo na krožnik, ki ga obložimo s tanko narezanim paradižnikom. Vse skupaj prelijemo z omako in potresemo z naribanim trdim sirom. Dobro ohlajeno ponudimo.

Perutninska solata z gnjatjo in sirom

Sestavine za 4 osebe: 4 srednje velika jabolka, 2 dag kečapa, 14 dag piščančjih prsi, 5 dag kuhane gnjati, 10 dag sira, sol, poper, solatni preliv.

Solatni preliv ali dresing: 4 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, sol, poper, malo limoninega soka.

Priprava: Jabolka operemo in olupimo ter narežemo na lističe ali kocke. Piščančje prsi skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane odcedimo in ohladimo ter narežemo kot jabolka. Enako narežemo še gnjat in sir. Vse sestavine začinimo in prelijemo s pripravljenim prelivom.

Preliv: Olje umešamo, dodamo balzamični kis, solimo, popramo, dodamo narezan drobnjak in nekaj kapljic limoninega soka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / ponedeljek, 19. november 2018 / 17:11

V teku vrsta investicij

Domžale – Občina Domžale se je novembra lotila vrste projektov. Kot so sporočili, so začeli z urejanjem športnega parka v Depali vasi, v teh dneh pa se bo začela tudi obnova kletnih prostorov v Špo...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 1. marec 2018 / 23:57

Mesna musaka

Kar nekaj jih meni, da je priprava musake zapletena in zamudna; vendar ni tako. Za njeno pripravo potrebujemo malenkost dalj časa, ampak ko dobimo tako okusno jed, je ves čas poplačan.

Razvedrilo / četrtek, 1. marec 2018 / 23:52

Finale letošnje Eme

Ko smo novinarji spremljali finalni prenos letošnje Eme v avli Televizije Slovenija ob glavnem vhodu v televizijsko hišo, smo ugotovili, da smo pravzaprav v vetrolovu stavbe, a smo bili vsaj s končno...

Rekreacija / četrtek, 1. marec 2018 / 23:50

Veterani plavajo predvsem za užitek

Kranjski olimpijski bazen je minulo soboto gostil mednarodno tekmovanje v plavanju za veterane, tako organizatorji kot tekmovalci pa so bili navdušenji nad možnostjo prijetne rekreacije in druženja lj...

Šport / četrtek, 1. marec 2018 / 23:49

Konec tedna Pokal Vitranc

Najboljši alpski smučarji se bodo konec tedna zbrali na Gorenjskem, saj bo v soboto in nedeljo na tekmovalni progi v Podkorenu potekal že sedeminpetdeseti Pokal Vitranc.

Železniki / četrtek, 1. marec 2018 / 20:03

Redar oglobil žalujoče

Občinski redarji so lani v občini Železniki ugotovili 287 kršitev, največ zaradi prehitre vožnje. Zaradi nepravilno parkiranih vozil pa so oglobili tudi žalujoče na pogrebščini v Sorici, kar se je obč...