Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino

Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Preliv ali dresing: 4 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, limonin sok, žličko naribanega hrena.

Priprava: Riž skuhamo, oplaknemo in ohladimo. Vse sestavine poljubno narežemo in zmešamo s pripravljenim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo z opečenim kruhom.

Lososov carpacio

Sestavine za 1 osebo: 8 dag prekajenega ali zamrznjenega lososa, 2 dag rukole, sol, poper, 5 dag trdega ribanega sira parmezana ali kakšnega drugega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj kapelj konjaka ali belega vina, ščep origana, sol, poper.

Priprava: Prekajenega lososa damo na ohlajen krožnik, na sredino položimo dobro oprano in ohlajeno rukolo (lahko jo grobo narežemo). Vse skupaj prelijemo s pripravljeno omako, potresemo z grobo naribanim parmezaom in takoj postrežemo, da se jed preveč ne ogreje. Če vzamemo sveži oz. zamrznjeni losos, ga še zamrznjenega narežemo na tanko in ravnamo kakor pri prekajenem lososu.

Carpacio iz avokada

Sestavine: 1 srednje velik in zrel avokado, 2 paradižnika, 5 dag naribanega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ščep origana, sol, poper.

Priprava: Avokado prerežemo na polovico in izkoščičimo. Eno polovico olupimo in narežemo na drobne kocke. Drugo polovico pa položimo na krožnik, ki ga obložimo s tanko narezanim paradižnikom. Vse skupaj prelijemo z omako in potresemo z naribanim trdim sirom. Dobro ohlajeno ponudimo.

Perutninska solata z gnjatjo in sirom

Sestavine za 4 osebe: 4 srednje velika jabolka, 2 dag kečapa, 14 dag piščančjih prsi, 5 dag kuhane gnjati, 10 dag sira, sol, poper, solatni preliv.

Solatni preliv ali dresing: 4 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, sol, poper, malo limoninega soka.

Priprava: Jabolka operemo in olupimo ter narežemo na lističe ali kocke. Piščančje prsi skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane odcedimo in ohladimo ter narežemo kot jabolka. Enako narežemo še gnjat in sir. Vse sestavine začinimo in prelijemo s pripravljenim prelivom.

Preliv: Olje umešamo, dodamo balzamični kis, solimo, popramo, dodamo narezan drobnjak in nekaj kapljic limoninega soka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 13. november 2018 / 11:35

Zaradi preprodaje droge v pripor

Kranj – Kranjski kriminalisti so kazensko ovadili Kranjčana, ki ga sumijo, da je preprodajal drogo. Kriminalisti so v preiskavi pri njem zasegli tudi večje število psihoaktivnih zdravil oziroma raz...

Objavljeno na isti dan


Železniki / torek, 12. september 2023 / 22:16

Boljši pogoji za plezanje

Na Osnovni šoli Železniki so s pomočjo dobrodelne akcije dogradili plezalne površine.

Nasveti / torek, 12. september 2023 / 22:11

Paradižnik in bučke za poletne jedi

S kombinacijo paradižnika in bučk lahko pripravimo najrazličnejše jedi, ki so hranljive, okusne in osvežilne.Za pripravo testenin s paradižnikovo omako z lososom potrebujemo: 4 fileje lososa...

Kranjska Gora / torek, 12. september 2023 / 22:05

Prijetno planinsko vzdušje na Tromeji

Rateče – Vremensko čudovita minula nedelja je planince pa tudi gorske kolesarje znova privabila na tradicionalno srečanje na Tromeji - Peči na 1509 metrov nadmorske višine. Za organizacijo vsako le...

Naklo / torek, 12. september 2023 / 22:04

K nižji realizaciji pripomoglo vreme

Naklo – Nakelski občinski svetniki so se na svoji zadnji seji seznanili s poročilom o realizaciji občinskega proračuna za prvo polovico letošnjega leta. Prihodki in drugi prejemki skupaj so bili v...

Kranj / torek, 12. september 2023 / 22:02

Poklon bazoviškim junakom

Kranj – Pri spomeniku bazoviškim junakom v Prešernovem gaju v Kranju je v petek potekala tradicionalna slovesnost s polaganjem vencev v spomin na štiri tržaške Slovence, ki so jih leta 1930 usmrtil...