Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino

Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Preliv ali dresing: 4 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, limonin sok, žličko naribanega hrena.

Priprava: Riž skuhamo, oplaknemo in ohladimo. Vse sestavine poljubno narežemo in zmešamo s pripravljenim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo z opečenim kruhom.

Lososov carpacio

Sestavine za 1 osebo: 8 dag prekajenega ali zamrznjenega lososa, 2 dag rukole, sol, poper, 5 dag trdega ribanega sira parmezana ali kakšnega drugega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj kapelj konjaka ali belega vina, ščep origana, sol, poper.

Priprava: Prekajenega lososa damo na ohlajen krožnik, na sredino položimo dobro oprano in ohlajeno rukolo (lahko jo grobo narežemo). Vse skupaj prelijemo s pripravljeno omako, potresemo z grobo naribanim parmezaom in takoj postrežemo, da se jed preveč ne ogreje. Če vzamemo sveži oz. zamrznjeni losos, ga še zamrznjenega narežemo na tanko in ravnamo kakor pri prekajenem lososu.

Carpacio iz avokada

Sestavine: 1 srednje velik in zrel avokado, 2 paradižnika, 5 dag naribanega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ščep origana, sol, poper.

Priprava: Avokado prerežemo na polovico in izkoščičimo. Eno polovico olupimo in narežemo na drobne kocke. Drugo polovico pa položimo na krožnik, ki ga obložimo s tanko narezanim paradižnikom. Vse skupaj prelijemo z omako in potresemo z naribanim trdim sirom. Dobro ohlajeno ponudimo.

Perutninska solata z gnjatjo in sirom

Sestavine za 4 osebe: 4 srednje velika jabolka, 2 dag kečapa, 14 dag piščančjih prsi, 5 dag kuhane gnjati, 10 dag sira, sol, poper, solatni preliv.

Solatni preliv ali dresing: 4 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, sol, poper, malo limoninega soka.

Priprava: Jabolka operemo in olupimo ter narežemo na lističe ali kocke. Piščančje prsi skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane odcedimo in ohladimo ter narežemo kot jabolka. Enako narežemo še gnjat in sir. Vse sestavine začinimo in prelijemo s pripravljenim prelivom.

Preliv: Olje umešamo, dodamo balzamični kis, solimo, popramo, dodamo narezan drobnjak in nekaj kapljic limoninega soka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 7. oktober 2008 / 07:00

Bencin cenejši, "dizel" in kurilno olje dražja

Kranj - Danes so se v skladu z vladno uredbo spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov. Neosvinčeni 95-oktanski motorni bencin se je pocenil za 2,8 centa, na 1,086 evra...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / nedelja, 24. september 2017 / 21:23

Svetniki niso dali podpore

Škofja Loka – Občinski svet v Škofji Loki naj bi med kadrovskimi zadevami dal pozitivno mnenje trem kandidatom za imenovanje ravnatelja Glasbene šole Škofja Loka. Prejšnji ravnatelj Peter Kopač se...

Škofja Loka / nedelja, 24. september 2017 / 21:22

Loški turizem praznuje

Škofja Loka – Škofjeloški turizem praznuje visok jubilej. 120 let je namreč minilo, odkar je učitelj Slavko Flis skupaj s pol stotnije somišljenikov ustanovil olepševalno društvo. To je skrbelo za...

Mengeš / nedelja, 24. september 2017 / 18:48

Dokazi o davni preteklosti

V novozgrajenem prizidku Osnovne šole Mengeš so odprli zanimivo razstavo arheoloških najdb na območju šole.

Škofja Loka / nedelja, 24. september 2017 / 18:48

O Ekologiji na redni seji

Škofja Loka – Svetnika Komunalno-ekološke liste v škofjeloškem občinskem svetu vztrajata, da občinski svet obravnava problematiko podjetja Ekologija, ki na Trati predeluje odpadke. Odkar je namreč...

Tržič / nedelja, 24. september 2017 / 18:47

Tržiški malčki pri sosedih

Borovlje – Med gosti na nedavni prireditvi v počastitev 20-letnice delovanja dvojezičnega otroškega vrtca Jaz in ti – Du und Ich v Borovljah so bili tudi otroci iz Vrtca Tržič. S sproščeno igro in...