Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino

Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Preliv ali dresing: 4 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, limonin sok, žličko naribanega hrena.

Priprava: Riž skuhamo, oplaknemo in ohladimo. Vse sestavine poljubno narežemo in zmešamo s pripravljenim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo z opečenim kruhom.

Lososov carpacio

Sestavine za 1 osebo: 8 dag prekajenega ali zamrznjenega lososa, 2 dag rukole, sol, poper, 5 dag trdega ribanega sira parmezana ali kakšnega drugega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj kapelj konjaka ali belega vina, ščep origana, sol, poper.

Priprava: Prekajenega lososa damo na ohlajen krožnik, na sredino položimo dobro oprano in ohlajeno rukolo (lahko jo grobo narežemo). Vse skupaj prelijemo s pripravljeno omako, potresemo z grobo naribanim parmezaom in takoj postrežemo, da se jed preveč ne ogreje. Če vzamemo sveži oz. zamrznjeni losos, ga še zamrznjenega narežemo na tanko in ravnamo kakor pri prekajenem lososu.

Carpacio iz avokada

Sestavine: 1 srednje velik in zrel avokado, 2 paradižnika, 5 dag naribanega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ščep origana, sol, poper.

Priprava: Avokado prerežemo na polovico in izkoščičimo. Eno polovico olupimo in narežemo na drobne kocke. Drugo polovico pa položimo na krožnik, ki ga obložimo s tanko narezanim paradižnikom. Vse skupaj prelijemo z omako in potresemo z naribanim trdim sirom. Dobro ohlajeno ponudimo.

Perutninska solata z gnjatjo in sirom

Sestavine za 4 osebe: 4 srednje velika jabolka, 2 dag kečapa, 14 dag piščančjih prsi, 5 dag kuhane gnjati, 10 dag sira, sol, poper, solatni preliv.

Solatni preliv ali dresing: 4 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, sol, poper, malo limoninega soka.

Priprava: Jabolka operemo in olupimo ter narežemo na lističe ali kocke. Piščančje prsi skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane odcedimo in ohladimo ter narežemo kot jabolka. Enako narežemo še gnjat in sir. Vse sestavine začinimo in prelijemo s pripravljenim prelivom.

Preliv: Olje umešamo, dodamo balzamični kis, solimo, popramo, dodamo narezan drobnjak in nekaj kapljic limoninega soka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 9. december 2014 / 12:38

Pred pozabo ohranja zgodovino Medvod

Samostojni kulturni delavec Boris Primožič že več kot dve desetletji skrbno zbira stara pričevanja o preteklosti svojega kraja na podlagi ohranjenih zapisov in fotografij.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 10. avgust 2012 / 07:00

Po gotovino odslej tudi s karticami Visa

Kranj - Bankomati Gorenjske banke so doslej sprejemali le kartice iz skupine MasterCard, po novem pa sprejemajo tudi kartice Visa. Imetniki kartic MasterCard in Cirrus/Maestro lahko na ban...

Nasveti / petek, 10. avgust 2012 / 07:00

Mravlje lezejo na drevo

Ob prebiranju in kuhariji iz knjige Wolframa zu Monfelda Das Piratenkoch buch (Piratska kuharica), sem naletela na obsežen jedilnik vdove Čing (1775-1844), ki je bila kot piratka strah in trepet...

Gorenjska / petek, 10. avgust 2012 / 07:00

Zapore cest v času Kamfesta

Kamnik - V Kamniku se danes zvečer začenja festival Kamfest, ki bo trajal do 19. avgusta, v tem času pa bodo zaradi številnih dogodkov nekatere javne površine za promet zaprte. Že od torka...

Prosti čas / petek, 10. avgust 2012 / 07:00

V Slovenijo prihaja indijski Bollywood

V Sloveniji sta do danes na obisku predstavnika indijske filmske industrije iz Bollywooda. Chota K. Naidu je znan filmski direktor fotografije, N. Ramji pa predsednik Travel Masters India Corporation...

GG Plus / petek, 10. avgust 2012 / 07:00

Post v času ramazana jima pomeni zbližanje z bogom

Jeseničanki Hajrija in Ismihana sta dve od milijonov muslimanov z vsega sveta, ki se v času svetega meseca ramazana postijo. Ramazan je nekaj najlepšega, sta povedali.