Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino

Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Preliv ali dresing: 4 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, limonin sok, žličko naribanega hrena.

Priprava: Riž skuhamo, oplaknemo in ohladimo. Vse sestavine poljubno narežemo in zmešamo s pripravljenim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo z opečenim kruhom.

Lososov carpacio

Sestavine za 1 osebo: 8 dag prekajenega ali zamrznjenega lososa, 2 dag rukole, sol, poper, 5 dag trdega ribanega sira parmezana ali kakšnega drugega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj kapelj konjaka ali belega vina, ščep origana, sol, poper.

Priprava: Prekajenega lososa damo na ohlajen krožnik, na sredino položimo dobro oprano in ohlajeno rukolo (lahko jo grobo narežemo). Vse skupaj prelijemo s pripravljeno omako, potresemo z grobo naribanim parmezaom in takoj postrežemo, da se jed preveč ne ogreje. Če vzamemo sveži oz. zamrznjeni losos, ga še zamrznjenega narežemo na tanko in ravnamo kakor pri prekajenem lososu.

Carpacio iz avokada

Sestavine: 1 srednje velik in zrel avokado, 2 paradižnika, 5 dag naribanega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ščep origana, sol, poper.

Priprava: Avokado prerežemo na polovico in izkoščičimo. Eno polovico olupimo in narežemo na drobne kocke. Drugo polovico pa položimo na krožnik, ki ga obložimo s tanko narezanim paradižnikom. Vse skupaj prelijemo z omako in potresemo z naribanim trdim sirom. Dobro ohlajeno ponudimo.

Perutninska solata z gnjatjo in sirom

Sestavine za 4 osebe: 4 srednje velika jabolka, 2 dag kečapa, 14 dag piščančjih prsi, 5 dag kuhane gnjati, 10 dag sira, sol, poper, solatni preliv.

Solatni preliv ali dresing: 4 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, sol, poper, malo limoninega soka.

Priprava: Jabolka operemo in olupimo ter narežemo na lističe ali kocke. Piščančje prsi skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane odcedimo in ohladimo ter narežemo kot jabolka. Enako narežemo še gnjat in sir. Vse sestavine začinimo in prelijemo s pripravljenim prelivom.

Preliv: Olje umešamo, dodamo balzamični kis, solimo, popramo, dodamo narezan drobnjak in nekaj kapljic limoninega soka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 16. november 2022 / 09:13

Pihali so tudi na martinovo

Kranj – V nedeljo se je končala sedemdnevna preventivna akcija Slovenija piha 0.0, med katero so potekali tudi poostreni nadzori psihofizičnega stanja voznikov. Gorenjski policisti so v tem obdobju...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:17

Samozaposleni bodo plačevali več

Mali in mikro obrtniki in podjetniki se bojijo, da jih bodo razne takse, trošarine, nepremičninski davek in sedaj še višji prispevki za zdravstvo pahnili čez rob podjetniškega obstoja.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:17

Čipke za prenovljen oltar

Lahovče – Notranjost lahovške cerkve so pod vodstvom gospoda prelata Stanislava Zidarja pred nekaj meseci temeljito prenovili. »Obnovili smo električno napeljavo, zamenjali tlake in na novo prebeli...

Radovljica / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:15

Višje cene socialne oskrbe na domu

Radovljica - Prihodnji mesec bodo na območju občine Radovljica začele veljati za nekaj več kot štiri odstotke višje cene socialne oskrbe na domu. Cena ene ure socialne oskrbe je ob delavni...

Radovljica / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:09

Dan duševnega zdravja

Radovljica - Na ŠENT-u, Slovenskem združenju za duševno zdravje, bodo v četrtek, 10. oktobra, ob svetovnem dnevu duševnega zdravja pripravili vseslovensko akcijo, ki so jo letos poimenoval...

Zanimivosti / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:05

Opazovali ptice, ki se selijo na jug

Ptice se v teh dneh tudi pri nas zbirajo v jate in odhajajo v tople kraje. Za tiste, ki so se na pot odpravile s severa, so naši kraji le počivališče na dolgi poti. Na Šobcu so jih z velikim zanimanje...