Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino

Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Preliv ali dresing: 4 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, limonin sok, žličko naribanega hrena.

Priprava: Riž skuhamo, oplaknemo in ohladimo. Vse sestavine poljubno narežemo in zmešamo s pripravljenim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo z opečenim kruhom.

Lososov carpacio

Sestavine za 1 osebo: 8 dag prekajenega ali zamrznjenega lososa, 2 dag rukole, sol, poper, 5 dag trdega ribanega sira parmezana ali kakšnega drugega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj kapelj konjaka ali belega vina, ščep origana, sol, poper.

Priprava: Prekajenega lososa damo na ohlajen krožnik, na sredino položimo dobro oprano in ohlajeno rukolo (lahko jo grobo narežemo). Vse skupaj prelijemo s pripravljeno omako, potresemo z grobo naribanim parmezaom in takoj postrežemo, da se jed preveč ne ogreje. Če vzamemo sveži oz. zamrznjeni losos, ga še zamrznjenega narežemo na tanko in ravnamo kakor pri prekajenem lososu.

Carpacio iz avokada

Sestavine: 1 srednje velik in zrel avokado, 2 paradižnika, 5 dag naribanega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ščep origana, sol, poper.

Priprava: Avokado prerežemo na polovico in izkoščičimo. Eno polovico olupimo in narežemo na drobne kocke. Drugo polovico pa položimo na krožnik, ki ga obložimo s tanko narezanim paradižnikom. Vse skupaj prelijemo z omako in potresemo z naribanim trdim sirom. Dobro ohlajeno ponudimo.

Perutninska solata z gnjatjo in sirom

Sestavine za 4 osebe: 4 srednje velika jabolka, 2 dag kečapa, 14 dag piščančjih prsi, 5 dag kuhane gnjati, 10 dag sira, sol, poper, solatni preliv.

Solatni preliv ali dresing: 4 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, sol, poper, malo limoninega soka.

Priprava: Jabolka operemo in olupimo ter narežemo na lističe ali kocke. Piščančje prsi skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane odcedimo in ohladimo ter narežemo kot jabolka. Enako narežemo še gnjat in sir. Vse sestavine začinimo in prelijemo s pripravljenim prelivom.

Preliv: Olje umešamo, dodamo balzamični kis, solimo, popramo, dodamo narezan drobnjak in nekaj kapljic limoninega soka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 6. november 2012 / 07:00

Veliko grmenja, malo dežja

To bi lahko veljalo tudi za letošnje poletne sušne vremenske napovedi. Vendar je moj prispevek namenjen naši vladni politiki. Kar naprej nam predstavljajo naše največje tajkune, ki naj bi zapravi...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 24. avgust 2011 / 07:00

Kovanci ob veslaškem prvenstvu

Bled - V petindvajsetih poslovalnicah Deželne banke Slovenije so v ponedeljek, začeli prodajati zbirateljske zlatnike in srebrnike, ki jih je država izdala ob svetovnem prvenstvu...

Gorenjska / sreda, 24. avgust 2011 / 07:00

V spomin: Ivanka Mohor (1951-2011)

Ob koncu julija je boj z boleznijo izgubila nekdanja ugledna profesorica Ivanka Mohor. Rodila se je na Jesenicah in se po maturi vpisala na Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer je dipl...

Zanimivosti / sreda, 24. avgust 2011 / 07:00

Jernejeva maša na Prevali

Apostola Jerneja so za zavetnika izbrali vsi, ki imajo kaj opraviti z usnjem oziroma kožo, pa tudi kmetje, viničarji in pastirji.

Šport / sreda, 24. avgust 2011 / 07:00

V četvercu Zupan namesto Piriha

Bled - V predvideni posadki dvojnega četverca je v zadnjem tednu pred svetovnim prvenstvom v veslanju prišlo do spremembe. Zaradi zdravstvenih težav se je nastopu moral odpovedat...

Gospodarstvo / sreda, 24. avgust 2011 / 07:00

Učinkovitost bo pokazal čas

Vgradnja delilnikov stroškov za toploto so zakonska obveza, trdi upravnik etažne lastnine. Naš bralec pa meni, da gre za nepotreben strošek in razmetavanje denarja, s katerim se bodo nekateri okoristi...