Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino

Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Preliv ali dresing: 4 žlice jabolčnega kisa, 2 žlici majoneze, 1 žlica kisle smetane, sol, poper, limonin sok, žličko naribanega hrena.

Priprava: Riž skuhamo, oplaknemo in ohladimo. Vse sestavine poljubno narežemo in zmešamo s pripravljenim prelivom. Dobro ohlajeno solato ponudimo z opečenim kruhom.

Lososov carpacio

Sestavine za 1 osebo: 8 dag prekajenega ali zamrznjenega lososa, 2 dag rukole, sol, poper, 5 dag trdega ribanega sira parmezana ali kakšnega drugega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, nekaj kapelj konjaka ali belega vina, ščep origana, sol, poper.

Priprava: Prekajenega lososa damo na ohlajen krožnik, na sredino položimo dobro oprano in ohlajeno rukolo (lahko jo grobo narežemo). Vse skupaj prelijemo s pripravljeno omako, potresemo z grobo naribanim parmezaom in takoj postrežemo, da se jed preveč ne ogreje. Če vzamemo sveži oz. zamrznjeni losos, ga še zamrznjenega narežemo na tanko in ravnamo kakor pri prekajenem lososu.

Carpacio iz avokada

Sestavine: 1 srednje velik in zrel avokado, 2 paradižnika, 5 dag naribanega pikantnega sira.

Omaka: 2 žlici oljčnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa, 1 ščep origana, sol, poper.

Priprava: Avokado prerežemo na polovico in izkoščičimo. Eno polovico olupimo in narežemo na drobne kocke. Drugo polovico pa položimo na krožnik, ki ga obložimo s tanko narezanim paradižnikom. Vse skupaj prelijemo z omako in potresemo z naribanim trdim sirom. Dobro ohlajeno ponudimo.

Perutninska solata z gnjatjo in sirom

Sestavine za 4 osebe: 4 srednje velika jabolka, 2 dag kečapa, 14 dag piščančjih prsi, 5 dag kuhane gnjati, 10 dag sira, sol, poper, solatni preliv.

Solatni preliv ali dresing: 4 žlice hladno stiskanega oljčnega olja, 4 žlice balzamičnega kisa, sol, poper, malo limoninega soka.

Priprava: Jabolka operemo in olupimo ter narežemo na lističe ali kocke. Piščančje prsi skuhamo v osoljenem kropu. Kuhane odcedimo in ohladimo ter narežemo kot jabolka. Enako narežemo še gnjat in sir. Vse sestavine začinimo in prelijemo s pripravljenim prelivom.

Preliv: Olje umešamo, dodamo balzamični kis, solimo, popramo, dodamo narezan drobnjak in nekaj kapljic limoninega soka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 16. februar 2009 / 07:00

Številka 112 po vsej Evropi

Od decembra lani lahko kjerkoli v Evropski uniji z brezplačnim klicem na številko 112 vzpostavite stik s službami za ukrepanje v sili. Na Gorenjskem se operater na tak klic odzove povprečno v sedmih s...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / sreda, 11. november 2009 / 07:00

Urevc novi direktor Renesanse

Novakova odšla z mesta direktorice, Renesanso prevzel dolgoletni vodja kampa Šobec Rado Urevc.

Šport / sreda, 11. november 2009 / 07:00

Članice med četverico v pokalu

Na povratni tekmi četrtfinala pokalnega tekmovanja za ženske so se kranjske košarkarice veselile druge zmage v tej seriji in se uvrstile med najboljše štiri v pokalnem tekmovanju.

Kranj / sreda, 11. november 2009 / 07:00

V nekdanji IBI prihaja Eurocom

Ena od tako imenovanih sivih con Kranja naj bi vendarle dočakala rešitev, saj je lastnik in direktor podjetja Eurocom Drago Martinjak napovedal, da bodo obnovili objekte bivšega IBI-ja.

Kronika / sreda, 11. november 2009 / 07:00

Stalno varovanje za sodnico

Sodnica Katarina Turk Lukan in njena družina sta po ponedeljkovi eksploziji pred njihovo hišo v Radovljici v stalnem varovanju.

Gospodarstvo / sreda, 11. november 2009 / 07:00

Najemnik ni pokosil travnika

Nepokošeni (državni) travnik naj bi delal sramoto vasi.