Enolog Sašo Topolšek je izletnikom pripovedoval zgodbo o vinu. (Foto: Tina Dokl, BA)

Mošt je dozorel v vino

V Domu krajanov na Primskovem je Akademska folklorna skupina Ozara v soboto pripravila tradicionalno martinovanje, Gorenjski glas pa je tokrat martinoval v Dobrni.

Martinova družabna prireditev na Primskovem je stalnica že skoraj dvajset let, ko je potekala pod vodstvom Braneta Šmida, po krajšem premoru pa so jo mladi člani skupine Ozara pred dvema letoma znova obudili. Gostje v polni dvorani so uživali v kulinaričnih dobrotah, v glasbenem smislu pa je večer razgibal ansambel Veseli Begunjčani. »Kot se spodobi, so gostje za večerjo dobili martinovo pojedino, obenem pa so lahko nazdravili z mladim vinom z Bizeljsko-Sremiškega vinorodnega okoliša,« je dejal eden izmed mladih prirediteljev Miha Kozjek. Po obredu krsta mladega vina, ki so ga opravili Kranjski furmani s pomočjo škofa Martina, se je rajanje na plesišču ter nazdravljanje v sproščenem vzdušju nadaljevalo. Tudi tokrat ni manjkal tako imenovani arest, obujanje starega ljudskega običaja z vaških veselic, ko so možje ali žene svoje partnerje pošiljali v strogo varovan prostor, da so se lahko zabavali po svoje – na Primskovem pa so se, kot vedno, zabavali prav vsi.

Gorenjski glas pa je svoje izletnike tokrat na martinovanje popeljal v Terme Dobrna, ki so Gorenjcem še prav posebej pri srcu. Prvi postanek so seveda že tradicionalno naredili na Trojanah, potem pa jih je pot peljala naravnost do term. Martinova pojedina jih je navdušila, kdor pa ni ravno ljubitelj račke, rdečega zelja, mlincev in podobnih dobrot, si je s samopostrežnega menija sestavil svoj krožnik. Po obilnem kosilu so se Glasovci odpravili na sejem domače obrti, prisluhnili Godbi Dobrna, ljudskim pevkam, harmoniki, moškemu pevskemu zboru, navdušili so jih folkloristi, tudi sami so se zavrteli ob zvokih glasbe, prisostvovali so krstu vina, skozi pokušino vin pa jih je popeljal enolog Sašo Topolšek iz vinske kleti Zlati grič. Martinova sobota se je tako nadaljevala ob živahnem druženju, vreme je zdržalo, popoldansko kopanje pa je razigranost izletnikov komajda kaj umirilo, saj je bilo vzdušje več kot odlično.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. maj 2013 / 12:01

Tisoč zavezancev poplačalo dolg

Po prvi javni objavi seznama davčnih neplačnikov je svoj dolg poravnalo 1096 zavezancev v višini dobrih pet milijonov evrov.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Nepremičnine varna naložba?

Gotovo ste tudi vi že kdaj sanjarili o glavnem dobitku na lotu. Če bi zadeli milijon evrov, bi ga namenili za nakup nepremičnin ali bi ga raje naložili v kaj drugega? Je nakup nepremičnin v teh časih...

Splošno / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Anketa: Izid presenetil

Na predsedniških volitvah v nedeljo so volivci največ glasov namenili Borutu Pahorju, ki se bo z Danilom Türkom pomeril v drugem krogu. Zanimalo nas je, kakšna so bila vaša pričakovanja v zvezi z voli...

Prosti čas / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Mošt je dozorel v vino

V Domu krajanov na Primskovem je Akademska folklorna skupina Ozara v soboto pripravila tradicionalno martinovanje, Gorenjski glas pa je tokrat martinoval v Dobrni.

GG Plus / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Dan slovenske hrane

V petek, 16. novembra, bo Dan slovenske hrane, ki se bo v vrtcih in šolah začel s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Šport / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Imeti ali ne imeti sobno kolo?

Zima je športnim rekreativcem lahko tudi nevšečna. Ni malo takih, ki v slabem vremenu raje ostanejo na toplem, a bi vseeno radi migali.