Dan slovenske hrane
V petek, 16. novembra, bo Dan slovenske hrane, ki se bo v vrtcih in šolah začel s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom.
Kranj - Vlada je tretji petek v novembru razglasila za Dan slovenske hrane, s čimer želi podpreti slovensko pridelavo in predelavo, spodbuditi zavedanje o pomenu samooskrbe s hrano, seznaniti mlade s postopki pridelave in predelave in povečati zanimanje za dejavnosti na kmetijskem področju. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje si z različnimi aktivnostmi in ukrepi prizadeva okrepiti zavedanje o pomenu lokalne oskrbe s hrano, pri tem pa kot prednostni nalogi izpostavlja vzpostavitev t. i. kratkih verig med pridelovalcem in potrošnikom ter izvajanje zakona o promociji kmetijskih in živilskih podjetij. V okviru teh prizadevanj bo v petek, na Dan slovenske hrane, skupaj z drugimi ustanovami in partnerji pri projektu pripravilo v vrtcih in šolah že drugo leto zapored Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim želi še posebej poudariti pomen hrane iz bližnjega, lokalnega okolja ter zdravega načina prehranjevanja med najmlajšimi, vzgojitelji, starši in drugimi.
Lani so kmetije, zadruge in podjetja brezplačno zagotovile vrtcem in šolam hrano za zajtrk, letos jim je ministrstvo priporočilo, da si jo zaradi posledic suše, pozebe in toče, ki so prizadele pridelovalce, zagotovijo sami v okviru razpoložljivih sredstev za šolsko prehrano oz. za oskrbni dan. Otroci naj bi v petek vsaj za zajtrk uživali kruh, mleko, maslo, med in jabolka, vse domačega izvora, vzgojitelji in učitelji pa naj bi jim ob tem »podali« poučne vsebine s področja kmetijstva, okolja, zdravega prehranjevanja in gibanja, čebelarstva ter lokalne pridelave in predelave. Pri projektu poleg ministrstva za kmetijstvo in okolje sodelujejo še ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ministrstvo za zdravje, kmetijsko gozdarska zbornica, čebelarska zveza, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, inštitut za varovanje zdravja, zavod za šolstvo, podjetje Mercator in drugi.