Franc Bogovič, minister za kmetijstvo in okolje: "Naj Dan slovenske hrane postane prav vsak dan. Pridružimo se še odrasli našim najmlajšim in šolarjem ter se vsaj ta dan zahvalimo domačim pridelovalcem in predelovalcem in jejmo domačo hrano."

Dan slovenske hrane

V petek, 16. novembra, bo Dan slovenske hrane, ki se bo v vrtcih in šolah začel s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje si želijo, da bi v petek, na Dan slovenske hrane, čim več ljudi z nakupom in uživanjem domače hrane podprlo domačo pridelavo in predelavo in da bi potlej to postala njihova vsakodnevna praksa.

Kranj - Vlada je tretji petek v novembru razglasila za Dan slovenske hrane, s čimer želi podpreti slovensko pridelavo in predelavo, spodbuditi zavedanje o pomenu samooskrbe s hrano, seznaniti mlade s postopki pridelave in predelave in povečati zanimanje za dejavnosti na kmetijskem področju. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje si z različnimi aktivnostmi in ukrepi prizadeva okrepiti zavedanje o pomenu lokalne oskrbe s hrano, pri tem pa kot prednostni nalogi izpostavlja vzpostavitev t. i. kratkih verig med pridelovalcem in potrošnikom ter izvajanje zakona o promociji kmetijskih in živilskih podjetij. V okviru teh prizadevanj bo v petek, na Dan slovenske hrane, skupaj z drugimi ustanovami in partnerji pri projektu pripravilo v vrtcih in šolah že drugo leto zapored Tradicionalni slovenski zajtrk, s katerim želi še posebej poudariti pomen hrane iz bližnjega, lokalnega okolja ter zdravega načina prehranjevanja med najmlajšimi, vzgojitelji, starši in drugimi.

Lani so kmetije, zadruge in podjetja brezplačno zagotovile vrtcem in šolam hrano za zajtrk, letos jim je ministrstvo priporočilo, da si jo zaradi posledic suše, pozebe in toče, ki so prizadele pridelovalce, zagotovijo sami v okviru razpoložljivih sredstev za šolsko prehrano oz. za oskrbni dan. Otroci naj bi v petek vsaj za zajtrk uživali kruh, mleko, maslo, med in jabolka, vse domačega izvora, vzgojitelji in učitelji pa naj bi jim ob tem »podali« poučne vsebine s področja kmetijstva, okolja, zdravega prehranjevanja in gibanja, čebelarstva ter lokalne pridelave in predelave. Pri projektu poleg ministrstva za kmetijstvo in okolje sodelujejo še ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ministrstvo za zdravje, kmetijsko gozdarska zbornica, čebelarska zveza, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, inštitut za varovanje zdravja, zavod za šolstvo, podjetje Mercator in drugi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 21. maj 2013 / 07:00

Gorenjski glas, št. 40

Gorenjski glas, 21. maj 2013, št. 40

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Nepremičnine varna naložba?

Gotovo ste tudi vi že kdaj sanjarili o glavnem dobitku na lotu. Če bi zadeli milijon evrov, bi ga namenili za nakup nepremičnin ali bi ga raje naložili v kaj drugega? Je nakup nepremičnin v teh časih...

Splošno / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Anketa: Izid presenetil

Na predsedniških volitvah v nedeljo so volivci največ glasov namenili Borutu Pahorju, ki se bo z Danilom Türkom pomeril v drugem krogu. Zanimalo nas je, kakšna so bila vaša pričakovanja v zvezi z voli...

Prosti čas / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Mošt je dozorel v vino

V Domu krajanov na Primskovem je Akademska folklorna skupina Ozara v soboto pripravila tradicionalno martinovanje, Gorenjski glas pa je tokrat martinoval v Dobrni.

GG Plus / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Dan slovenske hrane

V petek, 16. novembra, bo Dan slovenske hrane, ki se bo v vrtcih in šolah začel s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Šport / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Imeti ali ne imeti sobno kolo?

Zima je športnim rekreativcem lahko tudi nevšečna. Ni malo takih, ki v slabem vremenu raje ostanejo na toplem, a bi vseeno radi migali.