Vadba na sobnem kolesu je ena izmed najenostavnejših in najučinkovitejših.

Imeti ali ne imeti sobno kolo?

Zima je športnim rekreativcem lahko tudi nevšečna. Ni malo takih, ki v slabem vremenu raje ostanejo na toplem, a bi vseeno radi migali.

Vsaj toliko bi se gibali, da bi ne »nabirali« odvečnih kilogramov, ki so vedno samo nepotrebna utež.

Sobno kolo je alternativni pripomoček za vadbo na prostem. Danes ga najdemo skoraj v vsakem stanovanju, kjer ima vsaj eden družinski član voljo po športni rekreaciji. Ženske so na sploh navdušene nad njimi, čeprav nekatere pravijo, da niso vedele, da je to najhujša mučilna naprava, ki je tako dolgočasna hkrati, da so po dveh, treh poskusih sobna kolesa postala stojalo za prah ali celo stojala za sušenje perila. Pravijo, da ne pomaga niti strateška postavitev sobnega kolesa pred televizijski ekran, na primer. Spet tiste druge, ki so se vadbe na sobnem kolesu lotile z določenim ciljem, pravijo, da je to najboljši način vadbe doma.

Da ne bo pomote, sobno kolo ni namenjeno samo ženskam. Moški so ponavadi tisti, ki kmalu pridejo do te stopnje, da jim je vadba na sobnem kolesu premalo, zato se lotijo nadgradnje, vendar je to že druga tema. Da bi uporaba sobnega kolesa postala naš vsak dan ali bolje rečeno naša redna vadba večkrat na teden, se je moramo lotiti namensko. Moramo imeti jasen cilj, moramo se motivirati in moramo biti dosledni, prav tako kot pri vsakem početju, ki ga opravljamo za hobi ali za preživetje. Sliši se preprosto.

Kdo naj si omisli sobno kolo?

Predvsem tisti, ki radi vadijo doma. Tisti, ki radi vzdržujejo svojo telesno kondicijo, ko so zunaj slabe vremenske razmere, tudi tisti, ki neradi kolesarijo po prometnih cestah, ne marajo brezpotij, se bojijo padcev in nimajo časa več ur na teden porabiti zgolj zato, da bi ostali v kondiciji. Sobno kolo namenjeno praktičnim ljudem, ki ne komplicirajo in rabijo takojšnjo vadbo, torej tako, ki je vedno pri roki in ki da hkrati maksimalni učinek za najmanj porabljenega časa. Kolesarjenje na sobnem kolesu je enostavno in varno, primerno za vse starosti, ne obremenjuje sklepov, pomaga pri izgubi telesne teže in pomaga pri krepitvi vseh mišic kot tudi srčno-žilnega sistema. Vadba na sobnem kolesu je verjetno najbolj enostavna in najučinkovitejša telesna vadba.

Kako vaditi?

Sobno kolo zahteva svoj urnik. Če ne boste določili točnega termina vadb, boste samo prelagali, kdaj se je lotiti in kdaj ne. Z vadbo nikoli ne pretiravajte. Na sobnem kolesu bodite najmanj pol ure in največ eno uro vsaj trikrat na teden. Če se odločite za vadbo, ki naj bi trajala več kot eno uro, potem ne pozabite na obvezne premore, ki naj vsakih deset minut trajajo vsaj tri minute. Najbolj učinkovita vadba je tista, ki se razdeli na krajše in daljše intervale. To pomeni, da povečate obremenitev približno na osemdeset odstotkov svojega maksimuma in to držite eno minuto. Sledi dveminutni premor. In spet nadaljujete. Takih ponovitev lahko naredite do deset v eni uri vadbe. Daljše intervalne vadbe pa trajajo od dveh do štirih minut. S takim planom vadbe boste tudi razbili monotonost in mogoče vam sobnega kolesa ne bo treba postaviti ravno pred televizijo, da bi vam ne bilo to početje dolgočasno. In kar je najpomembnejše, kmalu boste prepoznali napredek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 20. maj 2020 / 09:50

Proti izviru Nila

Kranj – V Cafe galeriji Pungert je do 26. maja na ogled stripovska razstava Proti izviru Nila avtorja Ožbeja Šilca, dijaka 3. letnika Gimnazije Kranj. Strip prikazuje potovanje slovenskega misijona...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / sreda, 16. december 2009 / 07:00

V četrtek prva smuka še v Kranjski Gori

Kranjska Gora - V četrtek, ko bo z obratovanjem začela vlečnica Mojca 2, se bo smučarska sezona začela tudi v Kranjski Gori. Kot je sporočila Klavdija Gomboc iz RTC Žičnice Kranj...

Kronika / sreda, 16. december 2009 / 07:00

Občinskemu svetniku ukradli ime

Kamniški svetnik je prepričan, da gre za politično motivirane cilje zlonamernežev in prefinjen poskus diskreditacije.

Radovljica / sreda, 16. december 2009 / 07:00

Praznično na dan Linhartovega rojstva

V petek so v Radovljici praznovali drugega od dveh občinskih praznikov.

Zanimivosti / sreda, 16. december 2009 / 07:00

Prvo mesto za blejska študenta

Jana Podlipnik in Adam Jerič z blejske višje strokovne šole za gostinstvo in turizem sta zmagala na tekmovanju Evropskega združenja hotelskih in gostinskih šol.

Zanimivosti / sreda, 16. december 2009 / 07:00

Župan sprejel najstarejše občanke

Preddvor - Župan občine Preddvor Miran Zadnikar je pred kratkim priredil sprejem za prebivalce občine, stare nad devetdeset let. Takih je v občini 14, srečanja pa se jih j...